Marte Wexelsen Goksøyr konfronterte statsminister Jens Stoltenberg etter Stortingets spørretime tidligere i år. Det snudde debatten om ultralyd, mener KrF. 
Foto: Gorm Kallestad, Scanpix

- Marte snudde ultralyd-debatten

Marte Wexelsen Goksøyr, som har Downs Syndrom, har vært med på å snu debatten om innføring av tilbud om tidlig ultralyd til alle gravide, mener Laila Dåvøy( KrF).

Publisert Sist oppdatert

Det mener stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KrF) som utfordret helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen om saken i Stortingets spørretime i går.
- Jeg må berømme Marte Wexelsen Goksøyr, som vi inviterte til Stortinget, fordi hun har gitt denne debatten et ansikt. Jeg føler at stemningen i debatten i Norge har snudd litt etter at hun kom på banen.
- Hun har reist rundt i hele Norge og møtt mennesker og fortalt sin historie, påpeker Dåvøy overfor Dagen.
Ikke klart svar

Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne viste i sitt spørsmål til at helsedirektør Bjørn-Inge Larsen anbefaler Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten må si nei til å innføre tidlig ultralyd.

- Begrunnelsen er at det ikke er kommet frem verken helsefaglige eller helseøkonomiske begrunnelser for å innføre rutinemessig ultralyd i uke 12. Kunnskapssenteret har også tidligere slått fast at det man hovedsakelig kan avdekke er mistanke om at fosteret har Downs. Er statsråden enig i ikke å innføre tidlig ultralyd, ville Dåvøy ha svar på.

Men det fikk hun ikke. I hvert fall ikke direkte:
- Jeg har en viss forståelse for at jeg ikke fikk konkret svar på spørsmålet i og med at prioriteringsnemnda skal behandle saken allerede førstkommende mandag, kommenterer Dåvøy.
Nasjonal konferanse

Statsråden hadde riktignok lagt inn en nyhet i svaret sitt. 16. januar skal det arrangeres en konferanse der temaet «tidlig ultralyd skal drøftes i full bredde».
- Det er bra og jeg påpekte at man da må sørge for å ta med representanter for brukere, for eksempel foreldre og brukerorganisasjoner. De kan si noe om hvordan det er å leve positivt med barn med Downs Syndrom. Men de kan også si noe om alle utfordringene som ligger i dette og som gjør at samfunnet må legge bedre til rette for at man velger å ta imot barn med Downs Syndrom, understreker Dåvøy.

Hun håper at helsedirektoratets uttalelse vil føre til at regjeringens setter en stopper for innføring av tidlig ultralyd
- Det var viktig for meg å reise oppmerksomhet om denne saken igjen og gjøre oppmerksom på at det er veldig mange som er uenig i at det skal innføres tidlig ultralyd.

- Vi vet også at de fleste partiene ikke vil gå inn for det. Og vi kjenner til utviklingen i både Danmark og USA. Det er barn med Downs Syndrom som rammes i Danmark og der er de nesten utryddet, sier Dåvøy.
Hun fokuserte også på hvordan enkelte blir utsatt for hets i dag. Derfor har det veldig stor betydning hvilke politiske beslutninger som fattes og hvilke signaler dette sender ut.

DAGEN

Powered by Labrador CMS