Massivt angrep mot Tikrit i Irak
Irakiske styrker innledet lørdag et massivt angrep mot Tikrit. Flere tusen soldater angriper den opprørskontrollerte byen.
Irakiske soldater og stridsvogner har rykket inn i Tikrit, samtidig som Iraks luftforsvar bomber opprørerne. Talsmann for militæret Sabah Numan sier til irakisk TV at minst 120 opprørere er drept i offensiven mot byen, som ligger nord i landet. Det melder CNN.
ISIL-angrep i sør
Irakiske styrker har de siste dagene gjennomført flere angrep mot opprørere i Tikrit i et forsøk på å gjenerobre byen, som opprørerne fra Den islamske staten Irak og Levanten (ISIL) tok kontrollen over tidligere i juni.
Lørdag bombet også fly fra Iraks luftforsvar den opprørskontrollerte byen Mosul, den nest største byen i landet
Men samtidig som irakiske styrker rykket inn i Tikrit, som er Saddam Husseins fødeby, angrep opprørere fra ISIL en militærbase sør i landet. Sju irakiske soldater ble drept, og 29 ble såret.
Væpnede droner
Militærbasen som ble angrepet, ligger bare 85 kilometer sør for den irakiske hovedstaden Bagdad, ved byen Jurf al-Sakhar.
Fredag ble det kjent at USA har begynt å fly væpnede droner over Bagdad for å forsvare amerikanske soldater og diplomater.
USA forsikrer at dronene USA nå opererer over Bagdad, kun er en sikkerhetsforanstaltning for å beskytte amerikanske borgere om det blir nødvendig. De skal brukes til overvåking, ikke offensive operasjoner.
Sistani tar affære
Iraks åndelige sjiamuslimske leder, storayatolla Ali Sistani, ber innstendig landets ledere om å samle seg og utnevne en ny statsminister innen fire dager når den nyvalgte nasjonalforsamlingen trer sammen 1. juli.
Oppfordringen kom etter at statsminister Nuri al-Maliki vedgikk at landet trenger politiske løsninger parallelt med en militær offensiv om det skal lykkes å slå tilbake det sunnimuslimske opprøret.
Sistanis intervensjon gjør det vanskelig for Maliki å fortsette å lede en midlertidig regjering og tvinger ham til å enten å bygge en koalisjon eller å gå av.
USA og andre land presser på for en samlingsregjering av alle grupper så snart som mulig for å kunne slå tilbake den ISIL-ledede offensiven.
Kirkuk er kurdisk
Men samtidig gjorde kurdernes president det klart at det ikke er noen vei tilbake når det gjelder selvstyret i Kurdistan, og det inkluderer den viktige oljebyen Kirkuk som Peshmerga-styrkene inntok da de irakiske militære trakk seg ut.
Massoud Barzani sa at Bagdad ikke lenger kan nekte å godta kurdernes selvstyre når den irakiske hæren trekker seg ut av områdene den skulle forsvare.
– Vi har ventet tålmodig i ti år på at regjeringen skulle finne en løsning i disse områdene. Det var irakiske styrker i området, og da det oppsto et sikkerhetsvakuum, gikk Peshmerga inn for å fylle vakuumet, sa han.
Kirkuk har alltid vært ansett for å være kurdernes hovedstad, men under Saddam Hussein ble den fylt av sunnimuslimer, og under den nåværende regjeringen er den ikke blitt inkludert i provinsene kurderne styrte over.