Massivt engasjement for dødsdømt
Amnesty International Norge har sjelden opplevd at så mange, så fort, har underskrevet et protestbrev. De har håp om at Meriam settes fri.
- Dette er ekstremt bra, sier rådgiver i Amnesty Helle Bjørnstad.
Fredag ved Dagsrevyen-tid hadde mer enn 30.000 mennesker skrevet under på protestbrevet som Amnesty har lagt ut på sine nettsider.
- Vanligvis sender vi ut sms-er til nettverket vårt på 60.000 mennesker. Da når vi et slikt antall underskrivere. Denne gangen har saken kun spredd seg viralt, så det er et ekstremt engasjement rundt saken til Meriam.
Ikke muslim
Torsdag gikk fristen ut for Meriam Yahya Ibrahim. Hun hadde da fått tre dager på seg til å anerkjenne islam som sin religion. Gjorde hun ikke det, ville dødsdommen fra domstolen i Karthoum tre i kraft.
- Vi har gitt deg tre dager til å ombestemme deg, men du insisterer på ikke å komme tilbake til islam. Jeg dømmer deg til døden ved henging, sa dommer Abbas Mohammed Al-Khalifa i følge NTB.
Dommeren insisterte på å tiltale henne med hennes fars muslimske navn, Adraf Al-Hadi Mohammed Abdullah, under rettssaken.
- Jeg er kristen og er ingen frafallen, var budskapet fra Ibrahim under rettssaken.
Ibrahim, som er gravid, ble også dømt til 100 piskeslag for utroskap. Årsaken er at hun er gift med en kristen mann - et ekteskap det sudanske rettsvesenet ikke anerkjenner.
Ifølge lokale medier vil dommen ikke bli fullbyrdet før to år etter at hun har født, skriver BBC. Ibrahims forsvarer sier dessuten at de har rett til å anke.
- Vi kommer til å sette i gang en ankeprosess, sier Mohamed Mustafa.
Gjenkjenner
Bjørnstad tror årsaken til det sterke engasjementet er at folk kjenner seg igjen i Meriam. Hun er gravid og er fengslet sammen med sin snart to år gamle sønn.
- Dette er en ekstrem sak. Meriam er en samvittighetsfange, fengslet utelukkende på grunn av sin tro.
Amnesty sprer nå aksjonen i hele verden hvor de har kontorer. I Norge har de også bedt UD komme med reaksjoner overfor sudanske myndigheter. De har også selv bedt om et møte med Sudans ambassade, for på sikt å levere underskriftene. Bjørnstad tror det nytter.
- Vi har hatt to aksjoner de siste årene for kvinner i Sudan som er blitt dødsdømt. Den ene for utroskap, den andre for kritikk av myndighetene. Begge ble satt fri. Det håper vi skjer denne gangen også, vi lar aksjonen gå til vi ser forandring, sier hun.
Reaksjoner
Den kristne, internasjonale menneskerettighetsorganisasjonen, Christian Solidarity Worldwide (CSW), reagerer også sterkt på dommen.
- Vi fortsetter å kreve at denne inhumane dommen oppheves og at Ibrahim og hennes sønn løslates umiddelbart. Det at sønnen sitter fengslet er et brudd på barnekonvensjonen. Som sudansk borger har Ibrahim rett på trosfrihet og dommen bryter derfor med sudansk grunnlov og internasjonale konvensjoner som landet har underskrevet, skriver Andy Dipper i en pressemelding fra organisasjonen.
Amerikansk UD reagerer også. I en kort melding gjengitt i den sudanske avisen Sudan Tribune, ber talsperson Marie Harf om at myndighetene i Sudan viser medfølelse.
- Vi fortsetter å be myndighetene om å respektere trosfriheten, en rett som også den sudanske grunnloven støtter, sier hun på vegne av amerikansk UD.
Ambassadene til USA, Canada, Storbritannia og Nederland er noen av utenriksstasjonene som har protestert til sudanske myndigheter, og bedt dem omgjøre dommen.
Dagen