MATSVINN: Det er hjemme på kjøkkenet hos folk den største andelen av matsvinnet finner sted i Norge. I gjennomsnitt kaster hver av oss vel 42 kilo spiselig mat hvert år. Illustrasjonsfoto / NTB
Gorm Kallestad
Matkasting for svimlende beløp hvert år
Frukt og grønnsaker er matvarer nordmenn kaster mest av i søppelbøtten. Kastingen av mat utgjør enorme summer.
I dag markeres Verdens internasjonale dag mot matsvinn, og i Norge alene er det ikke småtterier av mat både i mengder og kroner som går rett i søppelet hos norske forbrukere.
Mattilsynet har kartlagt hva som kastes i matavfallet i norske hjem, og det er klart at brød, frukt og grønnsaker utgjør hoveddelen av det spiselige matsvinnet.
Ifølge etaten er feiloppbevaring, misforståelser rundt holdbarhetsdato og manglende planlegging av måltider blant hovedårsakene til at mye mat ender opp i søppelbøtta på kjøkkenet.