Matkasting for svimlende beløp hvert år
Frukt og grønnsaker er matvarer nordmenn kaster mest av i søppelbøtten. Kastingen av mat utgjør enorme summer.
I dag markeres Verdens internasjonale dag mot matsvinn, og i Norge alene er det ikke småtterier av mat både i mengder og kroner som går rett i søppelet hos norske forbrukere.
Mattilsynet har kartlagt hva som kastes i matavfallet i norske hjem, og det er klart at brød, frukt og grønnsaker utgjør hoveddelen av det spiselige matsvinnet.
Ifølge etaten er feiloppbevaring, misforståelser rundt holdbarhetsdato og manglende planlegging av måltider blant hovedårsakene til at mye mat ender opp i søppelbøtta på kjøkkenet.
Selv om det har vært økende bevissthet rundt matsvinn i samfunnet, viser nemlig tall fra Norsus Norsk Institutt for bærekraftsforskning at norske husholdninger fortsatt kaster mat for opptil 11.000 kroner i året.
Det er anslått at 450.000 tonn spiselig mat blir kastet i Norge hvert år.
Unge kaster mindre
Til tross for de store mengdene med mat som kastes, viser undersøkelser i regi av Norsus samtidig en ny trend hvor unge forbrukere, i alderen 18–30 år, har redusert matsvinnet betydelig de siste årene.
Ifølge forskningen er de er flinke til å bruke opp restemat og planlegge måltider bedre. Dette står i kontrast til eldre og singelhusholdninger, som ofte kjøper for mye mat og kaster betydelige mengder.
– Mer kreative
Torjus Lunder Bredvold, matfaglig ansvarlig i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) tror unge voksne kanskje har en mer kreativ tilnærming til matlaging.
– Det har vært mange trender på sosiale medier de siste årene som har fokus på matsvinn og der alle mulige grønnsaker blir til en deilig pastasaus eller tacorester blir til suppe. Kjedelige rester kan ofte forvandles til noe digg, sier Bredvold i en pressemelding fra OFG.
1,3 milliarder tonn
Fokuset på matsvinn har blitt betydelig større både i Norge og ellers ute i verden. FNs bærekraftsmål er å halvere matsvinn innen 2030. Ifølge FN blir rundt en tredel av all mat som produseres i verden ikke spist, og det er vi forbrukere som kaster mest.
Matsvinnet globalt er beregnet til rundt 1,3 milliarder tonn mat årlig.