Med Bibelen mot ulovlig innvandring
Justisministeren siterte Bibelen da han skulle forsvare at ulovlige innvandrere blir atskilt fra sine barn. – Usmakelig, sier norsk professor.
– Jeg vil sitere for dere apostelen Paulus og hans klare og kloke forordning i Romerbrevets kapittel 13, sa justisminister Jeff Sessions i Fort Wayne i delstaten Indiana torsdag.
Regjeringens lover må adlydes siden Gud har fastsatt dem for å opprettholde orden, mener apostelen, ifølge justisministeren.
Bård Mæland, prorektor og professor ved VID vitenskapelige høgskole, sier denne formen for argumentasjon er sjelden, og i liten grad har vært i bruk siden nazistyret under andre verdenskrig.
– Det første som slo meg er at dette aktiverer hele debatten om nazistyret som Guds styre. Mange mente man måtte følge de gjeldene styresmaktene til en hver tid. På den måten ble kirken en medløper for nazistyret, og mistet muligheten for moralsk kritikk av angrepet på mennesker og menneskeverd. Dette har vært en side ved luthersk teologi som det har vært mye debatt om siden den gang, sier Mæland.
– Hever seg over kritikk
Jeff Sessions henviste til bibelstedet da han skulle forsvare en praksis som justisdepartementet innførte i forrige måned. Alle som krysser grensa til USA ulovlig, skal nå straffeforfølges.
Tjene det gode
Praksisen som er innført i USA gjelder også innvandrere som har med seg barn. Mens foreldrene er satt i varetekt, er barna blitt plassert i egne, lukkede mottak langs grensa mellom USA og Mexico.
Mæland mener at det kommer tydelig frem i Romerbrevet 13 at lydigheten er knyttet til en god statsmakt, som skaper betingelse for menneskelig utfoldelse, trygghet og realisering av det gode.
– Når er det rett å ikke adlyde styresmaktene?
– Gud vil ha orden, rett og rettferdighet. Det er et hovedpoeng i politisk teologi. Staten skal hindre det onde, og skape betingelse for det gode. Politiske aktører skal verne om menneskers liv, frihet og samvittighet. Man skal ikke skjule seg som politiker bak det at man er innsatt av Gud, sier han.
– Det har vært en stor diskusjon rundt dette verset, både før, under og etter krigen. Den lutherske tradisjonen tok et oppgjør med servilitet og underkastelse av statsmaktene. Når lederne blir tyranniske, og når de ikke bruker makten for å sikre og fremme det gode, skal man ikke adlyde dem.
Tidligere biskop Eivind Berggravs innsats i motstandskampen under andre verdenskrig har spilt en sentral rolle i diskusjonen her til lands. Mæland sier at Berggrav var tydelig på at staten skulle sikre mennesket og det gode, og kritiserte med dette en blind underkastelse under politiske myndigheter.
– Kunne bruken av verset på denne måten skjedd i Norge?
– Man kan se for seg at noen i en gitt situasjon hyller en politiker, og forsterker argumentasjonen med å si at de er innsatt av Gud. Men slik jeg kjenner Norge, vil slike ytringer ikke være representative for konkrete kirkesamfunn, sier Mæland.
– Sammenligner du Trumps USA med Hitlers nazi-Tyskland?
– Nei. Det dreier seg isolert om denne uttalelsen.
– Veldig bibelsk
Etter Sessions uttalelse om lover fastsatt av Gud, ble presserådgiver Sarah Huckabee Sanders i Det hvite hus spurt hva hun mente om saken, ifølge NTB.
– Det er veldig bibelsk å håndheve loven. Det blir faktisk gjentatt en rekke ganger i Bibelen, svarte hun.
Flere republikanske politikere er kritiske til at ulovlige innvandrere blir atskilt fra sine barn. Paul Ryan, lederen for Representantenes hus, sier han ikke er komfortabel med situasjonen.
– Jeg ønsker ikke at barn skal skilles fra foreldrene sine, sier Ryan, som mener innvandringslovene bør endres.