Med Bibelen til toppen av verden
Hverken nettrusler eller dårlig mobilforbindelse har kunnet stanset Ungdom i Oppdrags bibelutdelere.
«Mobiltelefonen er slått av, eller befinner seg i et område uten dekning.»
Vi prøver å ringe Georg ..., en av Ungdom i Oppdrags bibelutdelere som i disse dager trasker rundt i Norges nordligste trakter og deler ut nytrykte eksemplarer av Bibelen til overraskede finnmarkinger. Vi har avtalt noen møtepunkter i løpet av deres bibelturné. Men Georg befinner seg antagelig i et område uten dekning.
Så vi ringer Erlend ...
«Den du ringer kan ikke nås for øyeblikket. Klikk. Tut-tut-tut.»
Ikke det, nei.
Banket hardt
Det var den verdensomspennende misjonsorganisasjonen Youth With a Mission, eller Ywam som mange kjenner den som, som kom opp med idéen om å dele ut et eksemplar av Bibelen til alle husstander. Altså, alle husstander i verden. Innen 2029. Og det er det Georg og Erlend har startet på. Sammen med mennesker fra ulike sammenhenger skal de dele ut 32.000 bibler, et tall som faktisk rekker til samtlige husstander i Finnmark. Bak aksjonen står Ungdom i Oppdrag, og de er først ut i Europa med å starte på den vidløftige visjonen.
Nå er de altså i gang. Noen av teamene har sågar tjuvstartet litt. Tidligere Dagen-redaktør Johannes Kleppa har allerede delt ut mange bibler sammen med et team fra Fjellheim bibelskole i Tromsø. Kleppa skrev i en artikkel i Dagen forrige uke at han til og med hadde åpnet frontdøren hvis folket ikke kom ut etter hard banking. Mange takket for gaven, selv om noen takket nei av ulike grunner. Kleppa var åpen med at aksjonen hadde gjort inntrykk.
LES OGSÅ: Aksjon Bibelen til alle
Trusler på nett
«Hei, er dere i gang? Prøver å ringe, men kanskje dekningen er dårlig?» Vi forsøker om sms-kontakt kan nå frem til bibelutdelerene. Biblene de har med seg er fine utgaver av «Bibelen Guds Ord», trykket av Hermon forlag som opplyser at de har gjort dette uten fortjeneste. I butikken ville biblene kostet 3-400 kroner.
– Hallo, det er Andreas Nordli?
Vi har ringt Ungdom i Oppdrags generalsekretær for å høre om han har hørt noe fra feltarbeiderne sine. Det har han.
– De som er ute sier at rundt 90 prosent tar i mot Bibelen. Det er overraskende lite av sure tilbakemeldinger, sier han. Det tar han kanskje ikke som en selvfølge etter å ha sett kommentarfeltet på nrk.no etter at de laget en reportasje om bibelutdelingen.
– Det var kommentarer som at «jeg skal skyte dem når de kommer», «Jeg har balltreet klart» og slikt.
– Ble dere i tvil om å gjennomføre prosjektet?
– Vi gjorde en vurdering og kom til at vi anså dette som tomme trusler. Vi har informert og kurset folk om hva de skal si og ikke. Det er ikke primært en evangeliserende aksjon. Men vi møter selvsagt folks åndelige behov der det er naturlig.
Mye nød
Noen har faktisk sittet litt og ventet på bibelutdelerne, etter at det ble sendt ut brosjyrer om aksjonen i forkant.
– Det er mye nød og ensomhet der ute. Overraskende masse, sier Nordli. Samtidig opplever han en voldsom positiv holdning til prosjektet fra alle bauger og kanter. I tillegg til Hermon Forlags bibler har Bibelselskapet kastet seg inn med en haug av gratis barnelitteratur. I tillegg har de laget et særtrykk av Lukas-evangeliet og Salmenes bok på samisk. Lukas-evangeliet er hentet fra oversettelsen som etter planen skal utgis i 2019.
– Og vi har hatt et godt samarbeid med andre organisasjoner. For eksempel er Den norske kirke med i 18 av 19 kommuner. I den siste har ikke Den norske kirke aktivt arbeid.
Positive mennesker
Vi får etter hvert kontakt med Georg Stol Birkelid og hans team, som bekrefter at telefonforholdene er utfordrende. Lars Petter Bø forteller at det ellers har gått over all forventning. Langt færre avslo enn han hadde sett for seg. Hanna Haugen, en av bibelutdelerne, forteller at hun var spent og nervøs i forkant. Ville folk være negative?
– Men jeg var positivt overrasket. Vi fikk komme inn i gangen og fikk pratet med flere. Så jeg er spent på hvordan dette utvikler seg videre, sier Haugen.
Også Nicole Hagen forteller om hyggelige finnmarkinger. Blant annet ble gjengen invitert inn til en dirigent som både spilte piano og trompet for dem. Han var mer skeptisk til Bibelen, men de skulle få komme igjen.
LES OGSÅ: Barbeint i bønn for de fattige
– En kvinne var veldig glad vi kom. Hun gav oss en klem og var takknemlig for å kunne motta en så fin gave. Det er veldig mange hyggelige mennesker her, forteller hun.
De fleste hadde stålsatt seg for noen opplevelser av det mer negative slaget. Andreas Pedersen bekrefter at det ikke har vært tilfellet. Så sant det var folk i husene var tilbakemeldingen overveldende positiv.
– En mann sa at det vi gjorde var så bra at han ville håndhilse på oss. Det var hans måte å gjøre en hyggelig gest på, forteller Pedersen. Han får støtte fra bibel-kamerat Dan Josef som møtte en jente som sa at hun hadde Bibelen hjemme og dermed tenkte at hun ikke kunne få. Men det kunne hun.
– Da ble hun glad, forteller Dan Josef som altså er blant de første bibelutdelerene i aksjonen som satser på å nå hele verden med Bibelen.