Med kall utover Norges grenser
– Europa trenger evangeliet og vi i Norge må bidra. Da kommer spørsmålet tilbake til meg selv, sier Tor Erling Fagermoen. NKSS-generalen har hatt misjonærkall siden ungdomstiden.
Han tror på utveksling av impulser mellom Norge og Europa, Tor Erling Fagermoen. På mandag meldte Dagen at han fra neste sommer slutter som generalsekretær i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag (NKSS) for å lede europaarbeidet i den internasjonale lagsbevegelsen. Han opplever at han har fått et «utvidet mandat». Laget er allerede involvert i Europa gjennom «High School Ministry» der norske ungdommer besøker land som ikke har egne kristne lag med tanke på å hjelpe et arbeid i gang.
– Det betyr mye for landet det gjelder, men også for de norske ungdommene som blir med på turen. Foruten å gi mulighet til å teste ut korttidsarbeid, får de med seg impulser. Det er ikke sikkert at vi sitter på alle hemmeligheter om hvordan et godt studentarbeid skal drives, sier Fagermoen.
Mer enn kroner
I strategien til den norske lagsbevegelsen ligger det at organisasjonen skal øke beløpet som sendes videre til lagsbevegelsen internasjonalt. Samtidig er Fagermoen opptatt av et engasjement som går utover antall kroner.
– Det er strategisk å etablere og styrke skolearbeid i Europa. Fremtidens ledere, næringslivsgründere og samfunnsbyggere er studenter på universitetet i dag. Noen er kristne mens andre må vi rekke evangeliet til.
Kirkerådets direktør, Jens-Petter Johnsen, har tidligere vært ansatt i NKSS, blant annet som generalsekretær. Han har også sittet i hovedstyret til det internasjonale lagsbevegelsen.
– Studentarbeidet i Europa er frontlinjen mot sekulariseringen, sier han.
LES OGSÅ: Anbefaler ledere å ta timeout
Klok
Johnsen tror det europeiske lagsarbeidet har fått en ressurs i Fagermoen:
– Han er en strategisk klok og dynamisk leder som får satt ting i verk. Hans lederskap vil være viktig, ikke minst for å inspirere og dyktiggjøre medarbeidere i nasjonale lagsbevegelser i Europa.
Johnsen tror Fagermoen først og fremst vil møte to utfordringer:
– Å holde på den tydelige evangeliske profilen i organisasjonen, og å forstå de kulturelle forskjellene fra land til land i Europa.
Johnsen er optimistisk med tanke på Øst-Europa:
– Det er et fremvoksende studentarbeid i land som jo lever i en annen kulturell situasjon enn i de vestlige land der sekulariseringen har nådd langt.
LES OGSÅ: Lag på lag i Nord-Norge
Åpen dør
Den påtroppende europalederen er også opptatt av at kontinentet er mangfoldig og ser frem til å sette seg mer inn i det.
Fagermoen har foreløpig ingen programerklæringer for det nye arbeidet, men sier at avkristningen av Europa vil være et fokus. Han opplever at Gud har åpnet en dør for ham til denne verdensdelen.
– Europa trenger evangeliet og vi i Norge må bidra. Da kommer spørsmålet tilbake til meg selv, sier Tor Erling Fagermoen.
Etter alt å dømme blir han og familien værende i Norge. Selv håper han at han kan få mulighet til å fortsette å være på Holbergsplass 4, der lagsbevegelsen har sitt hovedkontor i dag.