NLM: Leder for medarbeiderforeningen i NLM, Frode Granerud, har ikke lest eller bedt om rapporten fra varslingsutvalget.

Medarbeiderforeningen om frikjennelse: – Gode nyheter for Misjonssambandet

Styreleder i Misjonssambandets medarbeiderforening, Frode Granerud, håper NLM nå kan legge varslingssakene bak seg.

Publisert Sist oppdatert

«Varslingsutvalgets vurdering er at generalsekretæren gjennomgående har behandlet sakene på en forsvarlig måte, uten vesentlige avvik fra de krav som gjelder. Utvalget har samtidig påpekt enkelte forhold i sakene som kunne ha vært håndtert annerledes.»

Dette var konklusjonen til varslingsutvalget i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) torsdag.

Flere måneder

Utvalget har gjennom flere måneder sett på varsler for å «vurdere, behandle og foreslå konklusjoner/tiltak i forbindelse med varslinger på generalsekretær».

– Jeg er glad arbeidet er ferdig og lettet over konklusjonen, sa Åsland til Dagen torsdag.

– Burde ha vurdert lederkulturen

Utvalgets konklusjon fikk blandet mottakelse. Mangeårig medlem av NLM, Juel Østereng, sa til Dagen at flere varslere er skuffet. Han mente utvalget hadde konsentrert seg for mye om jussen.

– De burde ha vurdert lederkulturen og hvorfor folk oppgir å bli sykemeldt eller slutter på grunn av måten ledelseskulturen har vært. Det er det jeg opplever har vært hovedproblemet i NLM.

– Gode nyheter

Frode Granerud er styreleder i Misjonssambandets medarbeiderforening som har 137 medlemmer. Han mener varslingsutvalgets konklusjon er gode nyheter for organisasjonen.

– Jeg tenker at dette er gode nyheter for Misjonssambandet. Varslingsutvalget har konkludert med at behandlingen av de sakene de har hatt på sitt bord har vært forsvarlig, og da mener jeg vi kan ha tillit til at personalsaker i NLM blir behandlet på en god måte, sier Granerud.

– Naturlig at varslerne er skuffet

Han legger til at han «regner med at noen er skuffet over konklusjonen og hadde håpet på noe annet».

– Jeg har forståelse og respekt for det. Det er ikke alle som har en like god dag, men det er sånn konklusjonen har blitt og det må vi forholde oss til, sier Granerud.

– Hvorfor tror du folk er skuffet?

– Det er folk som har sendt varsler fordi de mener at sakene deres har blitt uforsvarlig behandlet. Konklusjonen til utvalget er en annen, og det er naturlig at varslerne er skuffet over det.

Vil kontakte medlemmer

– Hvordan kommer medarbeiderforeningen til å følge dem opp?

– Det er ikke alle varslerne som er medlemmer hos oss, men jeg kommer til å kontakte dem jeg kjenner til som er våre medlemmer, sier Granerud.

– I sin konklusjon peker utvalget på at «enkelte forhold i sakene som kunne ha vært håndtert annerledes». Hva tenker du om det?

– Det er ikke overraskende, for det har vært krevende og kompliserte saker som ledelsen har håndtert. Det at man er dyktig til å håndtere krevende saker betyr ikke at man er fullkommen. Det er nesten bare å forvente at det er et og annet punkt som kunne ha vært gjort annerledes, men jeg mener at når det er innenfor rammen av en totalt sett forsvarlig behandling, så er ikke det dramatisk.

Kjenner ikke læringspunktene

– Har du fått noen reaksjoner?

– Så langt har jeg ikke fanget opp noen reaksjoner ellers fra organisasjonen, annet en fra styret i medarbeiderforeningen, hvor holdningen er at vi tar dette til etterretning.

Granerud sier han er glad for at hovedstyret i sin uttalelse legger vekt på læringspunkter de ønsker å ta med seg.

– Kan du si noe om hvilke læringspunkter det er snakk om?

– Det kjenner jeg ikke til. Det går fram i rapporten som bare de involverte har lest.

Ikke tilgang til rapporten

Granerud sier medarbeiderforeningen ikke har fått tilgang til rapporten.

– Jeg har ikke fått den så langt og om jeg kommer til å få den er jeg usikker på.

– Hvorfor det?

– Jeg har ikke snakket med generalsekretær om hvorvidt jeg skal det. Dette er jo taushetsbelagt materiale som skal spres i så liten grad som mulig, sier han.

– Krevende

Ifølge Granerud er prosessen NLM har vært inne i det siste året vært krevende for hele organisasjonen.

– Samtidig har jeg opplevd at hovedstyret har tatt dette på alvor hele veien. Kontrollkomiteens rapport fra desember, som ikke handlet om enkeltsaker, men om rutiner og system, kom med en til dels krass kritikk av rutinene. Dette har hovedstyret tatt på alvor og satt i gang et arbeid for å forbedre rutinene våre.

– Glad for konklusjonen

Granerud legger til at selv om det har vært punkter og rutiner å forberede som kontrollkomiteen har påpekt, så har man likevel hatt en forsvarlig behandling.

– Jeg er glad det blir konklusjonen og håper dette betyr at vi kan legge disse sakene bak oss. Nå når pandemien også ser ut til å gå mot slutten, er vi klare til å brette opp ermene for fornyet innsats for misjon og verden for Kristus, sier han

Powered by Labrador CMS