HELSE: Kvinner og menn reagerer ulikt på medisinsk behandling. Det tar ikke forskning alltid hensyn til.

– Medisinsk forskning ser bort fra forskjellen på kvinner og menn

– Går glipp av svært viktig kunnskap, sier forsker bak ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

– I dag vet vi at det er biologiske forskjeller mellom menn og kvinner som gjør at de kan respondere ulikt på medisinsk behandling. Så hvis man ikke inkluderer kjønn i medisinske studier kan man glipp av svært viktig kunnskap.

Det sier Nora Mørk Østbø. Hun er en av forskerne bak Folkehelseinstituttets rapport «Kjønnsstratifiserte analyser i norske behandlingsstudier: en systematisk kartleggingsoversikt», som kom i slutten av desember.

Det skriver forskning.no.

Flertall: Ikke kjønnsforskjeller

Rapporten omfatter 300 artikler publisert mellom 2017 og 2022. Alle har tilknytning til norske forskningsmiljøer og norske pasientgrupper.

Flertallet av studiene hadde ikke sett på kjønn i det hele tatt. 178 av artiklene hadde ingen form for kjønnsanalyse, mens 133 hadde sett på kjønnsforskjeller på ett eller annet nivå.

Likebehandling og likestilling

I Norge har det vært fokusert på at kvinner og menn skal ha likebehandling i helsevesenet. I tråd med likestillingsprinsippet er den beste behandling for en kvinne definert som den samme som for en mann.

Det sier Eva Gerdts, professor i medisin ved Universitetet i Bergen.

Hun har vært fagfelle for den nye rapporten og har selv forsket på forekomsten av alvorlige hjertelidelser.

Vil ha kjønn som variabel inn i helseforsking

I sin rapport skriver forskerne Nora Mørk Østbø, Gunn Elisabeth Vist og Maja-Lisa Løchen:

«Biologisk kjønn har betydning for kliniske utfall i behandling av en rekke sykdommer. Kunnskap om kjønnsforskjeller i effekt av behandling bidra til sikrere og mer tilpasset behandling for pasienter. For å sikre tilstrekkelig kunnskap på tvers av kjønn er det viktig at kjønn som variabel anvendes i helseforskning ved å være oppmerksom på kjønnsfordelingen i studieutvalget og ved å foreta kjønnsstratifiserte analyser og vurdere resultatene ut fra relevant eksisterende kunnskap.»

Kilde: Rapport fra Folkehelseinstituttet

Hjerte og hjerne

Gerdts er ikke overrasket over funnene i Folekhelseinstituttets rapport.

– Man har ikke fått med seg ny kunnskap som viser at kvinner og menn er mye mer biologisk forskjellige enn man trodde, skriver hun til Kildens nyhetsmagasin på e-post.

– Dette handler ikke bare om forskjell i kroppsstørrelse eller kjønnshormoner, men at kjønnskromosomer styrer ulikhet i funksjon i sentrale deler av kroppen. Man har særlig påvist kjønnsforskjeller i hjertekarsystemet, hjerne, metabolismen og immunsystemet, sier hun.

Powered by Labrador CMS