Medlemsflukten fortsetter fra Den norske kirke
Nærmere 10.000 personer meldte seg ut av Den norske kirke i første halvår i år, og det er omkring 2.000 flere enn i samme periode i fjor. Samtidig meldte 1.400 seg inn.
En utfordring
– Det er et betydelig tall, og samtidig er det ikke enkelt å tolke. Selv om antallet utmeldinger utgjør en liten del av medlemstallet, ser vi på det med alvor og som en utfordring, sier preses Helga Haugland Byfuglien til Dagen.
Hun viser til at i hele fjor var tallet over 41.000 utmeldelser, og de fleste meldte seg ut de fem siste månedene. Fra august 2016 ble det som kjent mulig å melde seg digitalt inn og ut av Den norske kirke. I tillegg vedtok Kirkemøtet i januar i år ny vigselsliturgi, som gjør det mulig for likekjønnende par å gifte seg i kirken.
– Når vi ser på tallene så langt i år, bekrefter de den trend som har vært tydelig de senere år at mange velger å melde seg ut av kirken. Sett i lys av vedtaket om vigselsliturgi og den fortsatte tilgangen til å melde seg ut digitalt, er ikke tallet overraskende. Hvis trenden holder seg, blir tallet på utmeldelser for 2017 svært mye lavere enn i fjor, fremholder Helga Haugland Byfuglien.
Les også:
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Ikke medlem noe sted
– Hva betyr det for kirken at så mange forlater den?
– Vi har respekt for at mennesker som ikke ønsker å tilhøre kirken melder seg ut. Samtidig er Den norske kirke en stor folkekirke med stort spenn i teologiske oppfatninger og syn på viktige etiske spørsmål der vi ønsker at det skal være rom for mangfoldet. Dette er tydelig også i Kirkemøtets vedtak om vigsel av likekjønnede, svarer biskopens preses.
Haugland Byfuglien viser til at man har ingen kunnskap om de som har meldt seg ut finner tilhørighet i andre kirker.
– Men vi vet at antallet på dem som ikke er medlemmer noe sted øker mest. Det er en stor utfordring for kirken, sier hun.
Agder og Telemark på topp
Når det gjelder de enkelte bispedømmer, er det flest utmeldinger i Agder og Telemark med 1.374, og deretter følger Bjørgvin (1.318) og Stavanger (1.307).
Fungerende biskop i Agder og Telemark bispedømme, Bente Heibø Modalsli, synes det er vanskelig å forklare hvorfor det er flest utmeldelser i Agder og Telemark bispedømme.
Hun spør seg også om en medvirkende årsak kan være at den nye praksisen nå skal gjelde i kirkene.
1.400 inn
Tallene fra Kirkerådet viser at omkring 1.400 personer meldte seg inn i Den norske kirke i første halvår i år, og det er dobbelt så mange som i samme periode i fjor.
Preses Helga Haugland Byfuglien mener at dette er veldig interessant, men kanskje ikke helt overraskende.
– Vi vet at kirkens holdning til likekjønnet samliv og ekteskap har vært – og er – en viktig symbolsak, som for en del mennesker har ført til utmelding av kirken. Vi har grunn til å tro at en del av disse nå ønsker å tilhøre Den norske kirke og har meldt seg inn igjen, sier Haugland Byfuglien.
Flest innmeldelser i Oslo
Oslo bispedømme har flest innmeldelser i første halvår med 258, og deretter følger Agder og Telemark med 193.
Fungerende biskop Bente Heibø Modalsli i Agder og Telemark bispedømme lurer på om dette også har med vigselsliturgien å gjøre.
– For noen har vedtaket om likekjønnet vigsel gjort at de nå i sterkere grad kan identifisere seg med kirken. Derfor melder de seg inn i det de opplever som en åpen og inkluderende kirke, sier Heibø Modalsli.
Hun legger til at det nok også er mange andre god grunner til at folk melder seg inn.
– Kirken har en viktig plass i mange menneskers liv, både i glede og sorg. Den favner livet med tro og tvil, kultur og tradisjoner – og er for mange et viktig fellesskap, sier fungerende biskop.