Meldte seg ut da pastoren sluttet
Mangeårig medlem Mats Skaar tviler på at det blir ro i Hillsong før leder Jostein Krogedal slutter. Tirsdag kveld er det årsmøte i Hillsong.
I sju år har Mats Skaar har vært med i menigheten Intro i Oslo, Hillsong Oslo og de siste årene i Hillsong Drammen.
– Håper på åpen debatt
– Det er jo selvfølgelig ikke noe gøy å uttale seg i avisen, fordi mange jeg er glad i kommer til å mislike at jeg sier noe, sier Mats Skaar.
– Når lederskapet nesten ikke vil vise noe åpenhet rundt denne saken, tenker jeg at media spiller en veldig viktig rolle i å få fakta på bordet. Derfor vil jeg dele av det jeg har erfart, og så håper jeg at flere følger etter, slik at vi får en åpen debatt om ukulturen.
Han forteller om en veldig god tid han begynte i Intro med Andreas og David Hasseløy som pastorer.
– Vi skulle lage en kirke for de som ikke var vant med å gå i kirken.
Skaar forteller at det gjorde inntrykk på ham at pastor David Hasseløy gikk rundt i salen og møtte nye før gudstjenestene startet. At nye følte seg inkludert fra første stund.
Selv var han ansvarlig for multimediateamet som sørget for det som skjedde på skjerm og for lys.
Positiv til Hillsong
Da Intro gikk inn i det internasjonale menighetsnettverket Hillsong for tre år siden, synes Skaar det var kult.
Men snart gikk begeistringen over.
For nå kom menigheten i Oslo inn under et internasjonalt regime med detaljstyring: De som styrte skjerm måtte bruke grafikken som ble laget i Australia med nøyaktig oppskrift på hvilke bilder og videoer som skulle vises på hvilket vers og hvilke overganger i sangene. Man måtte lære seg nye sanger hele tiden.
– Det ble mer jobb og mer slitsomt, sier Skaar.
– Da vi var Intro, valgte vi ikke sanger med gammeldags uttrykk. Den bevisstheten ble borte da vi ble Hillsong.
– Ikke min kirke lenger
– Det er ikke mange som vil si at det er et gammeldags uttrykk på Hillsongs sanger?
– Det var mer svevende ord og uttrykk som vi ikke ville brukt før, for vi skulle lage kirke for de som ikke var vant med å gå i kirken. Jeg følte at dette var ikke noe jeg hadde vært med å bygge opp, men som ble styrt av en leder som hadde holdt seg på Vestlandet og ikke hadde hatt så mye med vår kirke å gjøre - og videre styrt fra Australia. Jeg følte ikke at det var min kirke lenger.
– Nye grafikker og sanger kan høres ut som bagateller?
– Det handler mer om at eierskapet ikke var der lenger. Før kunne vi være med å forme gudstjenestene. Det kunne vi ikke lenger.
Lederstil
Da varslene mot Jostein Krogedals lederstil ble kjent i januar i fjor, kom det ikke overraskende på Skaar. Han hadde hørt historier. Selv hadde han snakket med Krogedal noen ganger, men sier at han ikke har mange dårlige erfaringer. En gang de snakket om den nystartede menigheten i Ålesund og Skaar fortalte at han hadde familie i Ålesund og hvor de bodde, skal Krogedal ha avsluttet bryskt med kommentaren: «Nå gidder jeg ikke å snakke mer med deg» og gått.
– Da tenkte jeg: Nå har jeg snakket for mye om meg selv og tok ansvaret på meg selv.
Når Skaar har snakket med andre om lederstilen til Krogedal, har han fått til svar at det bare er slik han er.
I ettertid reflekterer Skaar over det.
– Han har en sjargong som gjør at han har fått lov å tråkke på mennesker over tid. Og folk har godtatt det.
– Vet du om folk i Hillsong har tatt det opp med ham?
– Ja, men alle de har slutta nå.
Trodde på varslerne
Mens styret i Hillsong skulle behandle varslene, ble det informert om at Jostein Krogedal skulle tre til side og få veiledning i en periode. I mai var han tilbake igjen.
Håndteringen av varslene i fjor er et tema som går igjen hos en rekke av dem Dagen har snakket med. De opplever at det ikke var en reell behandling, men en overfladisk prosess med minimalt med informasjon.
Skaar trekker også frem behandlingen av varslene som et bakteppe for at han meldte seg ut.
– Prosessen var elendig, sier han.
Selv svarte han med å skrive leserinnlegg i Dagen om at han trodde på de som varslet. Han fortsatte i menigheten, men med en bismak og håp og at det skulle ryddes opp på sikt.
Ringte rundt da pastorene gikk
Så sa pastorparet Jenny og David Hasseløy opp i august. Da begynte Skaar å ringe rundt til folk i menigheten for å høre hva som skjedde. Han fikk historier som han opplevde bekreftet at ingenting var blitt bedre.
– Da tenkte jeg: Dette vil jeg ikke være med på. Når David og Jenny ikke kan stå inne for dette lenger, er det tvilsomt at jeg kan det.
Fire dager etter oppsigelsen ble kjent meldte han seg ut av Hillsong.
Etterpå sa pastorparet Kamilla og Alexander Botn i Hillsong Drammen opp. Og hele lederteamet i menigheten gikk av.
– Venner med Gjerme
Lørdag kveld sendte Hillsong Norway ut en mail hvor de informerer om at det er årsmøte denne uken hvor det skal velges nytt styre, at det skal gjennomføres en kartlegging av kulturen og hvorfor ledere slutter og at de har bedt om bistand fra Pinsebevegelsens lederråd ved leder Øystein Gjerme.
Skaar er skeptisk.
– Det er en merkelig demokratisk prosess, sier Skaar, som har vært politiker en rekke år.
– Jeg vet ikke hvem som er i nominasjonskomiteen eller hvem som er innstilt til nytt styre. Vi vet at Jostein personlig er god venn med Øystein Gjerme, men jeg har et godt inntrykk av Gjerme.
– Hva skal til for at det skal bli ro?
– Det er opplagt at Jostein bør gå. Jeg tviler på at det finnes mulighet til å bygge opp tillit igjen. Jeg tror prosessen bare er en tung, ny prosess bare for å beskytte Jostein.
– Hvor er Hillsong om ett år?
– Det er ikke-eksisterende i Drammen. Der er det ingen igjen til å bære menigheten. I Oslo tror jeg man er en liten gjeng, men jeg håper jeg tar feil.
Jostein Krogedal har ikke besvart Dagens henvendelser.
Øystein Gjerme er øverste leder i Pinsebevegelsen i Norge. I slutten av forrige uke ble Pinsebevegelsen invitert av Hillsong til å hjelpe dem.
– Er du god venn med Jostein Krogedal, Gjerme?
– Ja, vi er venner. Jeg og Jostein har bygget menigheter parallelt siden de startet Intro i 2003 og vi startet Salt i 2004. Vi har gått lange strekk ved siden av hverandre og hatt mye med hverandre å gjøre, spesielt de første årene. Det samme har teamene rundt oss. Jeg har en god relasjon med mange av Hillsong-pastorene.
Gjerme sier at det er naturlig at de som kollegaer holder sammen i vennskap.
Han har forståelse for Mats Skaars innvendinger.
– Jeg har full forståelse for at inhabiliteten i vennskap er uheldig når man skal foreta en uhildet kartleggingsprosess. Vi må passe på at det blir ryddig og ikke kameraderi.
– Hvordan skal dere unngå kameraderi?
– Vi skal ha en samtale mot slutten av uken hvor vi skal gå opp grenseoppgangene mellom hva Hillsong internasjonalt og Pinsebevegelsen i Norge skal gjøre.
– Vil du anbefale at eksterne gjør kartleggingen?
– Det er Hillsong Norway som eier prosessen. Vi har sagt at vi er villige til å hjelpe. I Pinsebevegelsen har vi Etisk råd og Meglingsrådet. Vi har også seniorforkynnere med lang fartstid og erfaring fra tidligere saker som kan gå inn. Så finnes eksterne konsulentselskaper som ar spesialisert seg på kartlegginger, men det er for tidlig å si hva som skal gjøres.
Skaar mener at det ikke blir ro i Hillsong før Jostein Krogedal går av.
Det ønsker Gjerme ikke å kommentere.
– Nå må Hillsong få iversatt prosessene og kommet i gang med arbeidet de har lovet å gjøre til det beste for menighetene sine.
----------
Har du tips?Kontakt Astrid Dalehaug Norheim.
E-post: Astrid@dagen.no
Telefon:98624988
Signal (kryptert):98624988