Norge jobber for å få til en avtale om å overføre mulla Krekar til Italia, sier kilder til Aftenposten. Mandag kommer Oslo tingrett med sin kjennelse om Krekar skal flyttes til Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Her er han med sin advokat Brynjar Meling. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Meling: Norge kan ikke sende Krekar til Italia

Mulla Krekar kan ikke overføres til Italia, sier den nordirakiske kurderens advokat Brynjar Meling. Ifølge Aftenposten har norske myndigheter siden i fjor jobbet for å få til en avtale om overføring.

Publisert Sist oppdatert

Brynjar Meling sier til NRK at det norske lovverket ikke tillater en slik overføring.

– Det er ingen ting som heter overføring av personer til Italia. De kan legge så mye planer de vil om dette, men mulla Krekar er et menneske som har sine menneskerettigheter. Det betyr at han har et konvensjonsbeskyttet krav om å bli behandlet etter et lovverk, sier Meling.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Begjæring

Meling understreker at Krekar i henhold til norske lover enten kan utvises fra landet, eller bli utlevert etter begjæring fra et annet land.

– Da er det eventuelt Italia som skal begjære utlevering basert på at han kan mistenkes for et straffbart forhold i Italia, sier Meling.

– Hvis det var en slik plan, altså en utleveringsplan, så skal den gå fra italienske myndigheter, via italiensk UD til norsk UD, via det norske justisdepartementet til norsk påtalemyndighet, som ville fremmet en begjæring overfor en domstol om at han skulle utleveres til Italia, sier advokaten.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Flere løsninger

Initiativet om utlevering skal ha kommet fra den nye politiske ledelsen etter regjeringsskiftet, skriver Aftenposten. Overføring til Italia er ifølge avisa én av flere konkrete løsninger det arbeides med i den politisk betente saken.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder, har det vært møter og samtaler på embetsnivå mellom italienske og norske myndigheter om Krekar i 2014.

Justisdepartementet vil ikke uttale seg om avisens opplysninger.

– Dette vil vi ikke kommentere, sier kommunikasjonssjef Gunnar Johansen til NTB.

– Flere prosesser

Italienerne sa seg i fjor villige til å gå i dialog om en mulig overføring og møtte norske representanter om dette, ifølge Aftenpostens opplysninger. Saken skal ha blitt tatt opp på politisk nivå i fora der de to landenes ansvarlige politikere har møtt hverandre.

Norge skal ha hatt flere prosesser gående for en mulig overføring av Krekar til Italia, ifølge avisen. Én av disse strandet da italienerne vendte tommelen ned i fjor høst.

Etter det Aftenposten får opplyst fra flere uavhengige kilder, jobbes det imidlertid fortsatt med å få sendt ham til Italia.

Verken leder Jan Glent i Det nasjonale statsadvokatembetet eller den italienske ambassaden i Oslo har villet kommentere avisens opplysninger.

Meling: – Aldri hørt om

Brynjar Meling sier til Aftenposten at han aldri har hørt noe om, eller fått informasjon om en mulig Italia-overføring for Krekar. Han sier han heller ikke er kjent med at det pågår etterforskning i Italia der Krekar er involvert.

Det har imidlertid skjedd.

I 2003 var politi og representanter for påtalemyndigheten i Italia i Norge for å avhøre Krekar. Etterforskerne mente hans gruppe Ansar al-Islam hadde samarbeidet med al-Qaida om å rekruttere arabere i Norge og andre land for å krige mot amerikanerne i Irak.

Etterforskerne mente en rekruttering hadde foregått både i Italia, Tyskland, Norge og Spania. Krekar avviste at noe slikt hadde skjedd.

Tvangsflyttes?

Oslo tingrett kommer mandag med sin kjennelse i saken om å tvangsbosette Krekar på Jarlen mottak i Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Det er lovligheten av Oslo-politiets vedtak om flytting retten skal ta stilling til.

Krekar, som ble løslatt fra fengsel tidligere denne måneden, påklaget vedtaket.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Powered by Labrador CMS