DEMONSTRERER: Demonstrasjon for Gaza og for et fritt Palestina foran Stortinget i november i fjor.

Mener å se flest kvinner blant Palestina-aktivister

– De tydeligste, de som er mest aktive, er kvinner, sier mannlig Palestina-aktivist.

Publisert Sist oppdatert

Tusenvis av kvinner har i årevis latt seg engasjere av uroen i Midtøsten.

Bare tre dager før terrorangrepet rammet Israel i oktober 2023 møttes horder av kvinner i Jerusalem. Den israelske Women Wage Peace og palestinske Women of the Sun ledet samlingen som skulle diskutere hvordan å oppnå fred i regionen.

Men 7. oktober ble en av grunnleggerne drept i terroren, den kanadisk-israelske Vivian Silver. Siden er kvinnenes arbeid blitt mye mer krevende, skriver opendemocracy.net.

«Føder barna for å se dem vokse»

I en uttalelse en uke etter terroren skrev likevel den israelske organisasjonen Women Wage Peace: «Hver mor, jøde og araber føder barna sine for å se dem vokse og blomstre, ikke for å begrave dem.»

Og videre:

«Det er derfor, selv i dag, midt i smerten og følelsen av at troen på fred har kollapset, vi strekker ut en hånd i fred til mødrene på Gaza og Vestbredden».

Vanskelig uttalelse

«Dette må utvilsomt ha vært en vanskelig uttalelse å skrive under sorg og kvaler (...) Men uttalelsen om solidaritet på tvers av lokalsamfunn – som standhaftig insisterer på fred i møte med krig – er symbolsk for kraften og besluttsomheten i den feministiske, samlende anti-krigs handlingen», skriver Siobhan Byrne.

Hun er førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitetet i Alberta.

Vaker i 35 år

Gruppen Women in Black, som ble stiftet i Vest-Jerusalem i januar 1988 like etter den første intifadaen, har holdt stille vaker rundt om i verden i 35 år for å oppfordre til fred i Midtøsten.

Italienske feministiske aktivister, som reiste til Israel og Vestbredden som en del av et prosjekt kalt «Visiting Difficult Places» (Å besøke vanskelige steder) på slutten av 1980-tallet, sluttet seg til Women in Blacks aksjoner og tok deres tilnærming hjem.

Mot folkemord

Her i Norge mener Palestina-aktivisten Jørgen Berg Pedersen at nesten alle «de som bryr seg» er kvinner.

VIDEO: Palestina-aktivist Jørgen Berg Pedersen vil vise at hvite, vanlige menn kan la seg engasjere i saken.

Nylig la han ut en humoristisk video for å lokke flere menn til å ta del:

«Hei gutta! Det er så mange damer som engasjerer seg i de Palestina-greiene (...). Det er dansere og marinbiologer og lærere (...) og ut på tur-damer. Sikkert 90 prosent av alle de som bryr seg»

Bilder av døde barn

I en artikkel i Minerva med tittel «Palestina-aktivistene har et mannsproblem» uttaler han at ett av målene hans med å legge ut videoen, var å demonstrere at også hvite, vanlige menn kan la seg engasjere.

Han spekulerer i om bildene av døde barn i krigen kan forklare årsaken til at det er overvekt av kvinner som engasjerer seg.

Conrad Myrland: Daglig leder i Med Israel for Fred (MIFF).

– Drevet av følelser

Til Minerva sier Conrad Myrland i Med Israel For Fred (MIFF) at hans erfaring er at støtten til palestinerne ofte er drevet av følelser fremfor kunnskap.

I MIFF er det et motsatt mønster, sier han. Der er 58 prosent av aktive medlemmer menn, mot 42 prosent kvinner.

Engasjementet i sosiale medier er også størst hos menn. De utgjør 54,5 prosent av MIFFs følgere på Facebook, og 52,4 prosent på Instagram.

Fører ikke oversikt

Line Khateeb, leder i Palestinakomiteen, sier til Minerva at organisasjonen ikke fører oversikt over kjønn og at hun derfor ikke kan si noe sikkert om saken.

– I våre styrer og lokallag er det en ganske god kjønnsbalanse og ikke slik at det er flest kvinner, jeg vil heller ikke si at det er stor overvekt av damer på demonstrasjoner, men kanskje noen flere damer som deltar i aksjoner.

LEDER: Line Khateeb er leder i Palestinakomiteen.

– Instinktiv solidaritet

Anders Waage Nilsen er leder i næringslivet og styremedlem i Raftostiftelsen. Han tok initiativ til lederoppropet for Gaza og har registrert flere kvinner enn menn blant demonstrantene.

– En del av kvinnene jeg har møtt i denne situasjonen beskriver at de ikke føler de har noe annet valg enn å engasjere seg – som en instinktiv solidaritet, sier han til Minerva.

DEMONSTRASJON: Kari Veiteberg, biskop i Oslo, er blant kvinnene som har deltatt i demonstrasjon til støtte for Palestina og Gaza i år.

Ikke-konfronterende engasjement

Å finne internasjonale svar om kjønn og Palestina-aktivisme har også vist seg å være vanskelig.

På et mer generelt grunnlag gjennomførte imidlertid Kyle Dodson i 2015 en studie om kjønn og aktivisme. Hun opererte med tall fra sju demokratier i årene 1994 til 2004. Studien indikerer at menn og kvinner protesterer like mye, men at kvinner i større grad velger engasjement som er ikke-konfronterende.

Vet ikke

Dagen har spurt flere forskere om de kjenner til om det er flest kvinner blant palestina-aktivister.

Jørn Jensehaugen, seniorforsker ved PRIO, sier til Dagen at det korte svaret er nei.

– I forskningsmiljøet er det cirka 50-50 av de jeg forholder meg til, så dette er noe jeg ikke har tenkt på, svarer han.

FLEST KVINNER: – Det er en stor overvekt av damer som engasjerer seg i det jeg poster, sier palestinaaktivist Jørgen Berg Pedersen.

– Stor overvekt av damer

Berg Pedersen er nokså sikker i sin sak. Han mener å ha sett et mønster i responsen på hans digitale aktivisme:

– Ettersom månedene har gått og situasjonen har forverret seg, har det blitt enda tydeligere. Det er en stor overvekt av damer som engasjerer seg i det jeg poster. Det samme ser jeg i feeden. De tydeligste, de som er mest aktive, er kvinner, sier han til Minerva.

Powered by Labrador CMS