Mener asylanter er offer for regelrytteri
Politiker Petter Eide (SV) mener familien Johnson Collin, som har sittet seks år i kirkeasyl, nå må få opphold på humanitært grunnlag.
– Vi er slitne. Vi er jo bare mennesker, sa Dilani Johnson Collin (32) til Dagen før jul.
I seks år og fire måneder har hun sittet i kirkeasyl i Finnsnes kirke sammen med foreldrene sine Merry Anjala og Anonipillai Johnson Collin. Familien på Finnsnes går ikke ut av frykt for å bli tatt av politiet.
Utlendingsnemda (UNE) tror ikke på historien de forteller ettersom den har blitt endret, da de fikk avslag på søknad om opphold. De mener det er trygt for familien å reise tilbake til Sri Lanka.
Familien forklarer at de var redd for den singalesiske tolken og derfor ikke fortalte alt da de kom til Norge.
De får støtte fra tidligere FN-utsending til Sri Lanka, Erik Solheim. Han mener det var helt naturlig at familien ikke fortalte alt da de kom.
Også Sri Lanka-spesialist Øivind Fuglerud støtter familiens forklaring. Han tror de kan bli utsatt for tortur hvis de returnerer.
– En reell frykt
Petter Eide, tidligere leder av Norsk Folkehjelp og medlem av justiskomiteen på Stortinget, synes det nå er på tide at norske myndigheter gir familien opphold.
– Det er en fortvilet situasjon. Denne familien er åpenbart så redde at de velger å bo i et selvpålagt fengsel i stedet for å vende tilbake. Det er viktig å forstå at når folk er så redde og velger en så dramatisk løsning, så er det en reell frykt, sier Eide.
Han støtter biskop Olav Øygard sitt forslag om å gi familien opphold på humanitært grunnlag.
– Jeg er enig i biskopen at vi må se på situasjonen på nytt og gi dem amnesti eller opphold på humanitært grunnlag, sier Eide.
Selv om det skulle vise seg at familien har pyntet på historien, mener Eide at dette er helt naturlig.
– Når folk er livredde for sitt eget liv, gjør de det de kan for å få opphold. Å tilpasse historien for å få opphold er helt naturlig. Det ville du og jeg ha gjort også. Hvis man er redd vil man gjøre hva som helst, det er viktig å forstå de menneskelige reaksjonene her, sier Eide.
– Umulig å returnere
Eide var generalsekretær i Norsk Folkehjelp da Tamiltigrene måtte gi tapt for myndighetene i 2009.
– Det var ekstremt dramatisk. Mange tusen mennesker, sivile, ble drept av singalesiske myndigheter. Det har vært krav om uavhengig etterforskning av folkemordet.
Han tror at det vil være helt umulig for familie å returnere nå.
– For en familie som har vært en del av Tamiltigrene, som har opplevd dette, vil det oppleves som umulig å vende tilbake. Det går ikke å vende tilbake nå. Etter folkemordet har det fortsatt vært forfølgelse av dem, sier han.
Han mener familien Johnson Collin ikke er noe belastning for det norske samfunnet.
– Vi har rekordlav innvandring. Så hvorfor skal vi skal være så strenge mot de få personene som er i en desperat situasjon. Jeg forstår det ikke.
Han mener det heller ikke vil skape noen presedens å gi familien opphold.
– Regelrytteri
– Hva synes du om myndighetens håndtering av denne saken?
– Det er en stivbeint håndtering av norske myndigheter. Vi ser det ofte. Det er stivbeint, lite følsomt. Det er regelrytteri, sier Eide.
– Justisminister Monica Mæland (H) sa til NRK i høst at hun ikke kan gripe inn i enkeltsaker.
– Det skal hun heller ikke. Men jeg mener Stortinget kan myke opp reglene, sier Eide.
– Tar oppgaven på alvor
Utlendingsnemda (UNE) kjenner seg ikke igjen i påstandene fra Eide om at de skal være stivbeinte, lite følsomme eller regelryttere.
– Vår viktigste oppgave er å gi beskyttelse til de som har behov for det, og det er en oppgave vi tar på største alvor, skriver Ingun Halle, avdelingsleder i UNE i en epost til Dagen.
– Er det ikke naturlig at folk som bor så lenge i kirkeasyl virkelig føler frykt? I hvilken grad vil familiens frykt være et argument for å få opphold?
– Vi har forståelse for det er sterke følelser knyttet til å få avslag på en asylsøknad, men UNEs oppdrag er å fatte riktige vedtak ut fra regelverk og de opplysninger som foreligger i sakene vi behandler, skriver Halle.
Hun står fast ved at familiens forklaring ikke er troverdig.
– Både UNE, tingretten og lagmannsretten mener i denne saken at familiens forklaring ikke er troverdig, og at det er trygt for dem å returnere til Sri Lanka. UNE har ikke oppfattet det slik at det er uenighet om den tidligere og nåværende situasjonen på Sri Lanka, skriver hun.
Skulle ønske man ikke trengte kirkeasyl
Hans Fredrik Grøvan, parlamentarisk leder i KrF, mener rettssikkerheten for de som sitter i kirkeasyl må styrkes.
– Hovedregelen må være at nemndmøter skal foregå med personlig oppmøte. Dette vil bidra til en bedre behandling av hvert enkelttilfelle, skriver han i en sms til Dagen.
Grøvan synes det er sterkt å oppleve engasjementet fra lokalbefolkningen i Finnsnes og tror det må være en stor belastning for familien som sitter innesperret.
Han synes derimot at prinsippet med kirkeasyl er utfordrende.
– KrF mener kirkeasyl er viktig, men skulle ønske det ikke hadde vært en nødvendig å ha en slik ordning. Dette er en enkeltsak som innebærer krevende prinsipielle avveiinger, men når det først er sånn at vi har kirkeasyl i Norge, så mener vi at vi har et ansvar og har løftet saken inn mot ansvarlig statsråd, sier Grøvan.