IKKE SÅ REDD FOR BANNING: – Jeg er mye mer opptatt av at man ikke skal sende programmer som fremmer mobbing eller diskriminering, sier Kringkastingsrådsmedlem Tove Karoline Eriksen.

Mener banning i familieprogram var kunst

– «Shut the fuck up» er etter mitt syn en sangbar og lydmalende setning, sier Ap-medlem av Kringkastingsrådet.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag behandlet Kringkastingsrådet en rekke klager på pauseinnslaget ved MGPjr den 25. mai. Innslaget til den norske artisten, Julie Bergan, var en miks av et utvalg fra artistens låter, og inneholdt to sanger som vakte sterke reaksjoner.

Setningene «shut the fuck up and get the fuck out» og «arigato motherfucker» skapte sinne blant TV-tittende foreldre.

En av de klagende skrev «at NRK lar Julie Bergan synge sang med grov banning som topp underholdning, er et overgrep mot barna, seere og publikum.» Da rådet behandlet klagene i går begynte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen med å si at han forstod reaksjonene, men at det var rett å inkludere Bergan sine sanger i pauseinnslaget.

– Det var en grundig diskusjon på forhånd i redaksjonen. Mange barn kjenner til Julie Bergan. Redaksjonen prøvde å se om det gikk an å gjøre noe med sangen, men fant ut at det ikke var noe alternativ, sa Eriksen.

– Kunstnerisk opplevelse.

Like etter tok høyrepolitiker og tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, ordet. Hun roset NRK for innslaget.

– Jeg syntes innslaget var en helt fantastisk kunstnerisk opplevelse, og klarte ikke registrere noe annet enn at det var en fin opplevelse. Det å gå inn å redigere en kunstners åndsverk er å gå svært langt. Jeg tror ikke at noen tok enorm skade av nummeret, sa hun.

Tove Karoline Knutsen, kunstner og arbeiderpartipolitiker, reagerte heller ikke på språkbruket.

– Opplevelsen av hva som er bannskap er mangfoldig i dette landet. «Shut the fuck up» er etter mitt syn en sangbar og lydmalende setning som jeg aldri hadde tenkt var bannskap i det hele tatt. Men det er bra at dere har diskusjoner rundt dette. Her er det ulike syn og det må jeg har respekt for, sa hun.

Vebjørn Selbekk, sjefsredaktør i Dagen, mente på sin side at sangen virket ekskluderende.

– Man kunne ha valgt å være mer inkluderende og finne et annet sangvalg enn en som har banneord i annenhver setning, og det ser vi på antallet klager som har kommet inn, sa han.

Han fikk støtte av to andre rådsmedlemmer.

NRK: Det vakte reaksjoner blant foreldre på twitter da Julie Bergan sang banneord under pauseinnslaget i Melodi Gran Prix jr.

Vil lokke voksne

Leder for Kringkastingsrådet, Julie Brodtkorb, forsvarte derimot sangvalget i diskusjonsrunden med å henvise til noe som var blitt sagt av P3-redaksjonen i et tidligere møte.

– De sa at «oppgaven vår er å servere brokkoli med sjokolade», og for å få målgruppen til å se dette programmet så må det krydres med sjokolade. Da er det viktig å huske på at dette ikke bare var et barneprogram, men et program for familien. Ved å putte på Bergan med hennes mest populære sang, så får man også de over ti år til å sette seg ned, sa hun.

– Fremstår lite bevisst

Jarle Haugland, Daglig leder i Tro & Medier, mener det var unødvendig av NRK å kjøre innslaget, og sier at banning funker dårlig som «sjokolade»

– Det hadde ikke vært noe problem å ha Julie Bergan der om hun hadde sunget noen av sine andre sanger. Det er prisverdig at de ønsker å ha et program som retter seg mot hele familien. Men dette kan fint løses uten å si «shut the fuck up» til seerne.

Han er ikke fornøyd med NRK.

– Det virker som et svært lite bevisst valg av NRK å tillate slik språkbruk i et familieprogram. Ord preger virkeligheten og da er det viktig å bruke ord som bygger opp og skaper forståelse. Det må være rom for å sette ord på de mørke følelsene også, men det må gjøres på en konstruktiv måte.

– Skoler jobber ganske aktivt med å bedre språkbruken fordi man ser at det gjør noe med skolemiljøet. Da er det ikke bra at NRK sier at ordene Bergan bruker er et godt utrykk for sinne, sier Haugland.

Haugland skrev i etterkant av MGPjr-sendingen en mediekommentar under tittelen «NRK Super forveksler sensur med ansvar».

– Vi må ikke undervurdere mediers påvirkning i det lange løp. Det redigeres kunstnerisk utrykk hele tiden i mediene. Det er en rekke artister som aldri hadde sluppet inn, og det er helt naturlig når man har et redaksjonelt ansvar, sier han.

Språkforsker reagerer

Ruth Vatvedt Fjeld, professor i målføregranskning ved UiO, er også blant dem som mener NRK burde latt være å bruke innslaget. Fra 2000-2012 var hun språkkonsulent for NRK.

– Jeg reagerer på det personlig, og syns NRK vurderer det veldig spesielt. Det er ikke greit å bruke så stygt språk i et barneprogram. Verden har jo blitt mer globalisert, og det å banne på engelsk betyr mindre for oss i Norge. Men bruker du begrepet «shut the fuck up» i engelsk-talende land så er det jo utrolig sterkt. Jeg syns NRK bør tenke seg litt om og ikke bare godta alt fordi de er redde for å være gammeldags, sier Fjeld.

Powered by Labrador CMS