Mener Bekkevold må si unnskyld

Homovielse ryster KrF. På 45 år har nestor Ingmar Ljones aldri opplevd lignende engasjement for en sak.

Publisert Sist oppdatert

KrF er rammet av krise på grasrota. For litt over to uker siden viet familiepolitisk talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, partiets kommunikasjonssjef og hennes kvinnelige partner.

Dette har skapt sterke reaksjoner. 82 personer har meldt seg ut, mens 38 har meldt seg inn. Nå slår også nestor, Ingmar Ljones, alarm.

– Jeg kan aldri huske å ha opplevd tilsvarende engasjement i en sak. Svært mange tar kontakt, enten via sms, telefon eller når jeg møter dem i kirken. Mange er lei seg, sinte og irriterte, sier han.

Folk fra store deler av landet tar kontakt med Ljones som er en veteran i partiet. Han var stortingsrepresentant fra 2001-2005 og har i to perioder vært ordfører i Bergen. Første gang han kom inn i bystyret i Bergen var i 1979. Nå er han leder av KrFs lokallag i Arna og sitter også i representantskapet for Bergen i kommunen.

Pride

Det er ikke første gang homofili skaper problemer i KrF. Det var også svært krevende internt da Knut Arild Hareide ble den første KrF-lederen som deltok i Pride-paraden i 2016. I etterkant meldte over 80 personer seg ut.

– Hareide presiserte imidlertid at han gikk i paraden for å vise solidaritet med ofre etter en terroraksjon mot homofile i Orlando i USA. Det var ikke for å markere noen endring i KrFs standpunkt om at ekteskapet er en ordning mellom mann og kvinne.

Men selv om det har stormet før, er problemene større nå, mener Ljones.

– Spørsmålet folk stilte seg etter pride-paraden var: «Kan vi ha tillit til Knut Arild Hareide»? Nå konkluderer de og sier: «Vi har ikke lengre tillit til KrF». Det er en helt annen tone i tilbakemeldingene. Flere sier også: «Vi melder oss ut».

Selv oppfordrer veteranen sine partifeller til å bli værende.

– I alle samtaler prøver jeg å få folk til å bli i partiet. Hvis de melder seg ut mister de sjansen til å påvirke KrF i den retningen de vil. Jeg oppfordrer folk til å komme på medlemsmøter og skrive brev eller ta telefoner til ledelsen.

Felles ekteskapslov

Ljones mener partiprogrammet til KrF er helt tydelig på hva et ekteskap er. Der heter det blant annet følgende: «Ekteskapet som ordning mellom mann og kvinne (...) KrF har også et ansvar for å sikre andre former for forpliktende samliv mellom to voksne».

– Hvis KrF skal gå inn for likekjønnet ekteskap må dette behandles av landsmøtet som sak om endring av partiprogrammet. Alle representanter er forpliktet på KrFs program.

Da felles ekteskapslov ble vedtatt i 2008, stemte KrF imot loven.

Aktiv siden 1973

Ljones har vært aktiv i partiet siden 1973, men har aldri opplevd lignende pågang av folk som vil si sin mening.

– Hvor alvorlig er dette for KrF?

– Det kommer an på hva partiet gjør fremover. Bekkevold bør si unnskyld for at han som tillitsvalgt ikke har fulgt KrFs program. I KrF har vi tradisjon for å kunne tilgi, sier han og fortsetter:

– Ordet tillit går igjen: «Jeg har ikke tillit til». Når folk sier de ikke har tillit, er det vanskelig å komme videre. Partiet er helt avhengig av tillit.

– Si unnskyld

I tillegg til en unnskyldning fra Bekkevold, mener Ljones at partileder Hareide må klargjøre hva som er KrFs politikk og at det er partiprogrammet som gjelder. Når sentralstyret samles på torsdag bør Hareide og sentralstyret komme med en tydeliggjøring.

Selv har Ljones stått på stand for KrF og drevet valgkamp på at partiet er i mot dagens ekteskapslov.

– Nå sier folk: Du stod på Torgallmenningen i Bergen og sa til oss at gjeldene ekteskapslov er i strid med KrFs program. Vi kan ikke stole på deg heller. Da blir jeg lei meg. Partiet har betydd så mye for meg og jeg blir lei meg for det som nå skjer.

– Vil det bli ro i rekkene hvis Hareide klargjør partiets syn på ekteskapet?

– For mange vil det i hvert fall være viktig for å kunne stå på for partiet videre. Nå vil flere legge ned vervene sine. De sier: «Kanskje det vil få de i Oslo til å forstå».

– Har du selv vurdert å melde deg ut?

– Nei, tvert i mot. Jeg skal stå på videre, sier Ljones.

Det har ikke lyktes for Dagen å komme i kontakt med stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold.

Powered by Labrador CMS