Mener Bjarte Ystebø forsøker å kuppe Oslo Symposium – ber staten avgjøre striden
Både Norge Idag og Bjarte Ystebø har søkt om enerett til å bruke navnet. – Unødvendig, mener ekspert.
– Vi skal arrangere Oslo Symposium som vi alltid har gjort, sier sideordnet sjefredaktør i Norge Idag, Trine Overå Hansen.
– Oslo symposium har aldri vært en del av Norge Idag, svarer Bjarte Ystebø, daglig leder i Kristen Media Norge.
I 12 år har de arrangert den politiske konferansen Oslo Symposium sammen, for å påvirke kristne velgere til å stemme på de borgerlige partiene.
Det ønsker Ystebø og Norge Idag å fortsette med – men hver for seg.
Nå ber de staten om hjelp til å avgjøre hvem som skal få bruke navnet «Oslo Symposium».
Søker patent for å hindre Ystebø
Lørdag sendte Ystebø inn en søknad til det statlige forvaltningsorganet Patentstyret om enerett til å bruke navnet.
Senere samme dag søkte også Norge Idag om det samme.
Sideordnet sjefredaktør i Norge Idag, Trine Overå Hansen, har liten tro på at Patentstyret vil godkjenne noen av søknadene.
– Vi mener at vi har rett på navnet. Men navnet er en generell beskrivelse, så vi regner det som usannsynlig at det blir patent på det, sier Hansen.
Patentstyret krever at et navn må ha et særpreg for å få enerett til å bruke navnet, og kan derfor ikke være for beskrivende.
– Søkte dere først og fremst for å hindre at Ystebø får eierskapet?
– Når han vil stoppe oss fra å bruke navnet ved å søke patent, må vi også søke patent. Dette er ikke noe vi tar fra ham, men noe han prøver å ta fra oss. Hvis du er ansatt en plass kan du ikke ta med alt som er i bedriften når du slutter.
Mener Ystebø har kuppet forening
Da Ystebø sluttet i Norge Idag i august i fjor, gikk han over til å jobbe fulltid med TV-produksjon i foreningen Kristenfolket, som samtidig skiftet navn til Kristen Media Norge.
Hansen mener dette var i strid med foreningens formål.
– Kristenfolket ble opprettet av praktiske hensyn for å arrangere Oslo Symposium. Det er Norge Idag som har brukt foreningen til det formålet. Det er sprøtt at han egenhendig har skiftet navn og kastet folk ut av styret
– Har han tatt seg til rette?
– Ja, definitivt, mener den sideordnede sjefredaktøren.
Hansen avslører at Norge Idag har invitert en rekke kristenkjendiser til symposiet deres, blant andre Ludvig Nessa, Runar Søgaard og Konservativt-leder Erik Selle. I tillegg er Dokument.no-redaktør Hans Rustad og Frp-leder Sylvi Listhaug invitert.
Uaktuelt å endre navn
Bjarte Ystebø fastholder at det er uaktuelt å endre navn på konferansen han skal arrangere, og at et eventuelt avslag fra Patentstyrets ikke vil endre det.
– Det er ingen grunn til at vi skal bytte navn på Oslo Symposium, sier Ystebø og legger til:
– Kristen Media Norge, tidligere Kristenfolket, har laget Oslo Symposium siden 2011 og fortsetter med det. Vi lar oss ikke distrahere for mye av det som skjer nå.
Ystebø er ikke enig i at han har arrangert Oslo Symposium som ansatt i Norge Idag.
– Mange ansatte i Norge Idag og IKAJ har jobbet med dette, og Kristenfolket har også hatt egne folk på lønningslisten, men bare Kristenfolket eier Oslo Symposium.
Avviser å ha stjålet Norge Idags forening
– Skjønner du forvirringen rundt Norge Idags rolle?
– Nei, dette har vært veldig tydelig for alle, både utad og innad.
Han avviser også at Norge Idag har eid foreningen Kristenfolket.
– Trine er feilinformert. Kristenfolket ble opprettet i 2008 av min kone og meg. Formålet med Kristenfolket var velgermobilisering, og vårt første prosjekt var en velgerguide i 2009. Ideen om Oslo Symposium fikk jeg i 2010. Den har vært en del av denne organisasjonen fra første stund og er det fortsatt. Når det gjelde endringer i styret og navn, så er de behandlet på ordinært vis i årsmøte, sier Ystebø.
Ekspert tror begge taper
– Hvis de ikke klarer å samarbeide, er det bedre om de arrangerer hver sine konferanser med to nye navn, sier Magne Supphellen.
Han er professor ved Norges Handelshøyskole og ekspert på merkevarer.
– Folk kommer ikke på grunn av navnet Oslo Symposium. Det er innholdet og talerne som trekker. Bytter de navn, vil målgruppen få det med seg. Det er helt unødvendig å krangle om navnet.
– Hvem tror du Patentstyret vil gi medhold?
– Siden de ikke har opprettet en egen stiftelse som arrangerer konferansen, er det en helt åpen sak. Jeg tviler på at noen av dem vil få registret det. De vil måtte dokumentere innarbeidelsen av navnet, og vise at en gruppe assosierer deres konferanse med det navnet, og det er både krevende og kostbart, mener Supphellen.
Kan bli lang prosess
Seksjonssjef i design og varemerke i Patentstyret, Knut Andreas Bostad, forteller at det er flere forutsetninger som må være på plass for at de skal kunne gi merkevarebeskyttelse.
Han vil ikke forskuttere utfallet, men:
– Vi kan ikke registrere beskrivende navn, og i utgangspunktet er Oslo Symposium et symposium som arrangeres i Oslo. Da kan det bli vanskelig å registrere varemerket og få en enerett, sier Bostad og legger til:
– Spørsmål to er om navnet er innarbeidet som varemerke for konferansen. Da kan noe som i utgangspunktet er uregistrerbart, ha opparbeidet seg tilstrekkelig særpreg.
Han sammenligner saken med medlemmer i et band som går hver til sitt, men som i ettertid krangler om hvem som skal eie navnet.
Bostad anslår at søknadsprosessen vil ta mellom seks og ni måneder.