Stavanger-politiker Marie Ljones Brekke (KrF) mener oljenæringen har mye mer å gi. Hun anbefaler landsmøtet å forkaste det omstridte olje-forslaget.

Mener KrF kopierer MDGs oljepolitikk

KrF-fylker langs hele kysten vil skrote forslaget om sluttdato for oljeleting. – Dette kan vi ikke stille oss bak, sier Stavanger-politiker.

Publisert Sist oppdatert

Det brygger opp til full olje-strid på KrFs heldigitale landsmøte i slutten av måneden.

Der skal det avgjøres om partiet skal si nei til alle tildelinger av oljelisenser i nye områder i neste stortingsperiode.

Forslaget vakte sterke reaksjoner da det ble lansert i høst, særlig i «olje-fylket» Rogaland.

Endret punktet

En gjennomgang av endringsforslagene levert til landsmøtet viser at det er sterke reaksjoner fra kystfylkene på olje-kapittelet i programforslaget.

Både Møre og Romsdal, Troms og Finnmark og Rogaland har foreslått å stryke hele punktet om lisens-stopp fra programmet.

Redaksjonskomiteen har derfor endret punktet, og tatt bort setningen om at «storskala petroleumsaktivitet på norsk sokkel går inn i en sluttfase».

Lisens-stoppen har derimot blitt stående.

Dialog med Rogaland

Leder for programarbeidet i KrF, Erik Lunde, sier at dette er gjort i dialog med Rogaland KrF og de andre fylkeslagene som reagerte i november.

Leder for KrFs programarbeid, Erik Lunde, mener det opprinnelige forslaget ble misforstått.

– Mener dere ikke lenger at oljeeventyret er i en sluttfase?

– Vi endret punktet fordi det ble misforstått. Det ble fremstilt som at KrF gikk inn for en styrt avvikling og en sluttdato for olje- og gassvirksomheten. Det var ikke det som ble foreslått, sier Lunde.

– Tett opp mot MDG

I Rogaland er man derimot ikke fornøyd med at lisens-stansen ble stående i redaksjonskomiteens forslag.

KrFs gruppeleder i Stavanger bystyre, Henrik Halleland, sa i november at forslaget ville gjøre det vanskelig å drive valgkamp i olje-fylket. Han er ikke beroliget.

– Dette mener jeg at vi ikke kan stille oss bak. Det er en formulering som legger alt for mye begrensninger på næringen, mener Halleland.

KrFs gruppeleder i Stavanger bystyre, Henrik Halleland, mener landsmøtet bør si nei til redaksjonskomiteens forslag.

Også bystyrekollega Marie Ljones Brekke vil fjerne punktet.

– Jeg mener det er veldig uklokt å sette en absolutt sluttdato for tildeling av lisenser. Dette er en næring som fortsatt har en lang framtid foran seg, sier Brekke og legger til:

– Jeg tror jeg snakker for veldig mange i Rogaland som er skeptiske til at KrF skal legge seg tett opp mot Miljøpartiet De Grønne i olje- og energipolitikken.

Fylkesleder Oddny Helen Turøy mener redaksjonskomiteen har tatt hensyn til Rogalands tilbakemeldinger, men er tydelig på at delegasjonen skal avgjøre hva de skal falle ned på.

– Jeg tror at det kan være flere som mener det samme som Halleland og Brekke, men jeg vil være forsiktig med å si hva Rogaland KrF kommer til å gå for, sier Turøy.

Usikkert i nordvest

Også i Møre og Romsdal er det usikkerhet rundt om det nye forslaget går langt nok.

– Vi har en ekstremt sterk tradisjon for økonomisk ansvarlighet, og det er fortsatt slik at vi må både skape og forvalte verdier, mener 1. nestleder i Møre og Romsdal KrF, Viktoria Tornes, til Dagen.

Hun forteller at det har vært delte meninger i fylket om forslaget, men at et flertall har ønsket å stryke punktet.

– Jeg er ekstremt for det grønne skiftet, for det trenger både vi og kloden vår, men vi trenger også penger til å finansiere det grønne skiftet. Så her må vi finne en balanse, sier KrF-eren.

Også Troms og Finnmark vil stryke punktet.

– Petroleum er en stor næring som er i vekstfase i Nord-Norge. Leting etter nye funn er en viktig del av denne næringen og norsk leverandørindustri, skriver fylkesleder Truls Olufsen-Mehus i en SMS.

I Vestland fikk det opprinnelige forslaget sterke reaksjoner, men fylkesleder Morten Helland mener at de har blitt lyttet til av redaksjonskomiteen.

– I det store og det hele er vi fornøyde med endringene som er gjort. Det er en oppmykning samtidig som det slår fast at vi trenger en omstilling, sier Helland, som legger til at delegasjonen ikke har diskutert saken ennå.

Vil stenge kranen

Ungdomspartiet foreslår derimot at partiet går mye lenger.

KrFU-leder Edel Marie Haukland mener partiet burde satt en sluttdato for oljeeventyret allerede i 2035.

– Grunnen til at vi sier 2035 er at vi har dårlig tid for å løse klimakrisen. Vi i KrFU har det travelt fordi det er vi som kommer til å arve konsekvensene av politikken som føres i dag, både økonomisk og med tanke på klima og miljø, sier Haukland.

– Er ikke det en dårlig sak for et KrF som er avhengig av stemmer på Vestlandet?

– Dette handler om at det kommer til å skje en omstilling uansett. Det handler ikke om å kaste personer ut i arbeidsløshet og usikkerhet. Vi vet at en stor del av det vi trenger for å få til det grønne skiftet ligger i oljenæringen, mener KrFU-lederen.

Powered by Labrador CMS