DAGLIG LEDER: Jarle Haugland er daglig leder i Tro og medier

Mener kristenledere har ansvar for å bygge tillit til mediene

– En generell mistro til mediene er skadelig. Vi trenger en aktør som ser makten i kortene, sier Jarle Haugland, daglig leder i Tro og medier.

Publisert Sist oppdatert

En rapport fra nyhetsbyrådet Reuters som ble publisert i juni, viser at halvparten av nordmenn ikke har tillit til mediene generelt.

53 prosent av dem som har svart på undersøkelsen sa seg enig i påstanden: «Jeg tror du kan stole på de fleste nyheter mesteparten av tiden».

Tror folk har tillit

Tellef S. Raabe er forsker på medieøkonomi ved Norges Handelshøyskole.

Han tviler imidlertid på at det er tilfelle at halvparten av befolkningen ikke har tillit til de etablerte mediene.

FORSKER: Tellef S. Raabe tror folk generelt har høy tillit til mediene.

Raabe påpeker at Medietilsynets tillitsundersøkelse viser større tillit til mediene enn det Reuters-undersøkelsen gjør.

Medietilsynet melder at det er høy tillit til media i Norge. 73 prosent av de spurte i deres undersøkelse oppgir at de enten har ganske høy eller svært høy tillit pressens dekning generelt.

– Høy tillit

Raabe tror at forskjellen mellom de to undersøkelsene kan ha bakgrunn i at spørsmålene er formulert ulikt, og at «tillit» er et ord som kan tolkes forskjellig.

– Man kan alltid diskutere vinkling i saker og hvilke saker som prioriteres, men mitt inntrykk er at de fleste har tiltro til at mediene i hvert fall ikke skriver direkte usannheter.

Raabe tror at slike undersøkelser sier mer om hvor fornøyde folk er med mediene generelt, enn om de stoler på at det de skriver er korrekt.

– Kanskje ikke disse tillitsundersøkelsene sier noe vesentlig. I Norge har vi generelt sett høy tillit til institusjoner.

Lavere tillit blant kristne

Jarle Haugland er daglig leder i tro og medier. Han tror at det generelt sett står bra til med nordmenns tillit til mediene, men at dette kanskje er annerledes i Kristen-Norge.

MEDIEKRITIKK: Jarle Haugland mener at mediekritikk må være spesifikk.

Han observerer en skepsis i noen kristne miljø om at mediene kun er ute etter konflikter, at de er venstrevridde og at de vil avkristne landet.

– Jeg tror at manglende tillit delvis skyldes mediene selv. Samtidig mener jeg at vi som kristenledere også har et ansvar i å bygge og formidle tillit.

Mediekritikk

Haugland mener det er viktig med mediekritikk, fordi pressen gjør overtramp som bør adresseres. Likevel har han noe å utsette på noen kristenlederes mediekritikk.

– Jeg er veldig skeptisk til begrepet «fake news». Det blir så upresist. Noen ganger brukes det av folk med makt for å kritisere mediedekning de ikke liker. Vi burde heller ta dem når de konkret rapporterer galt. En generell mistro til media er skadelig, sier han og legger til:

– Vi trenger en aktør som ser makten i kortene. En svak medie-tillit er det bare makta som tjener på.

Kristenpressen

Haugland mener det er viktig med en god kristenpresse også.

– En del av det kristenpressen får kritikk for tror jeg handler om mangel på forståelse for pressen sitt samfunnsoppdrag, sier han og fortsetter:

– Pressens jobb er å være den svakes stemmen i møte med makten. Kristne ledere og institusjoner har også makt. Vi trenger noen som har kompetanse på dette området.

Han mener at kritisk journalistikk er viktig for kristenpressen. Samtidig som de også må løfte opp det positive.

Powered by Labrador CMS