Mener kristne har lite å klage over
– Jeg tenker at vi alle kan bli flinkere til å være sammen med andre som ikke tenker eller lever som oss selv, sier prisbelønt journalist.
– Jeg tror det er helt fint å være kristen i Norge, sier Bjørn Olav Nordahl.
Han er en prisbelønt gravejournalist og forfatter med erfaring fra blant annet NRK Brennpunkt, Vårt Land og Dagens Næringsliv.
Dagen har i samarbeid med SUJO (Senter for undersøkende journalistikk) og analysebyrået Nordic Navigation undersøkt hvilke holdninger aktive kristne har til ulike temaer, blant annet politikk, media, abort, tro, klima og seksualitet.
I dag ble det kjent at én av fire aktive kristne synes det er vanskelig å være kristen i dag.
Nordahl er ikke enig i at det er vanskelig.
– Jeg synes ikke kristne skal sutre over trange kår for troen. Norge er i ferd med å bli et interessant multireligiøst land med mange spennende møteplasser, sier han til Dagen.
Lite å klage over
Flere aktive kristne har selv oppgitt hva de mener er vanskelig i undersøkelsen. Der er fordommer, sekularisering i mediene, og å bli stemplet som dum blant det som går igjen. Nordahl mener dette kan ses i sammenheng med kristnes egen utrygghet, eller at man er lite trent til å ferdes utenfor vante miljøer.
– Jeg tenker at vi alle kan bli flinkere til å være sammen med andre som ikke tenker eller lever som oss selv. Det er bra å komme seg ut av egen komfortsone. Verden går videre når vi kjenner en smule friksjon i livet. Det kan være nyttig å spørre seg om kristne virkelig er utafor eller om de plasserer seg utafor, sier Nordahl.
Han mener ikke kristne nødvendigvis inntar en offerrolle, men at de har lite å klage over.
– Vi lever i et land der kristendommen har hatt forkjørsrett i mange hundre år. Hva er det å klage over, egentlig? At den kristne formålsparagrafen er borte i skolen? Eller at statskirka er bittelitt avvikla? spør han.
Egen utrygghet
– Har du i løpet av livet vært i en situasjon der du opplevde det som ubehagelig og vanskelig å være kristen?
– De gangene jeg har kjent på ubehag i yrkeslivet, har det skyldtes min egen utrygghet og forutinntatthet. Folk er relativt åpne og inkluderende hvis du bare åpner opp sjøl, sier han.
Misjonærbarn og muslimer
– Aktive kristne trekker frem medias rolle som en faktor for at det er vanskelig å være kristen. En professor ved Universitetet i Agder sier følgende om dette: «Media sin måte å fremstille religion på er generelt veldig svart-hvitt med mye fokus på ekstremisme og fundamentalisme». Hva tenker du om det?
– Jeg har problemer med den påstanden. Mediene er fulle av folk med kristen eller annen religiøs bakgrunn som bidrar både med verdier, kunnskap og nyansering. Selv jobber jeg i en redaksjon hvor folk har en usedvanlig sammensatt forhistorie, både politisk og livssynsmessig, sier han.
– Vi har alt fra misjonærbarn til blitzere og muslimer. Det er en stor berikelse. Samtidig er det klart hver gang det dukker opp en historie om kristne, sex, penger og/eller maktovergrep, så blir det slått opp. Det er medienes vesen. Kristne har åpenbart en tendens til å mene mye og sterkt om hvordan folk bør leve. Da må man tåle å få svingdøra i bakhodet, sier han.
----------
**Følg med på emneknaggen #kristennorge på Instagram.
**Har du tips? Kontakt vår journalist Johanna Magdalena Husebye på e-post jmh@dagen.no, eller kryptert på appen Signal til nummer 93894283.