PARIS: Den omstridte scenen (t.v.) under OL-åpningen i Paris. Bildet Le Festin des. Dieux (t.h.) av Jan van Bijlert (1597–1674).

Mener kristne misforsto OL-åpningen

Seremonien vekket harme blant kristne verden over. Men var det hele en misforståelse? Det mener apologet.

Publisert Sist oppdatert

Reaksjonene kom på løpende bånd etter OL-åpningen i Paris.

En gruppe dragartister så ut til å bruke Leonardo da Vincis ikoniske verk «Nattverden» som motiv.

Nå mener imidlertid flere at det hele er misforstått. Og at motivet for det omstridte sceneshowet ikke har noe med det berømte maleriet av Jesu siste måltid å gjøre.

Sterke reaksjoner

Da Vinci-verket som fremstiller Jesu siste måltid har flere likhetstrekk med det omstridte sceneshowet under OL-åpningen.

DA VINCI: «Nattverden» av Leonardo da Vinci.
PARIS: Åpningsseremonien vekker reaksjoner.

«Djevelsk forvirrende», kalte Thomas Åleskjær, hovudpastor i Oslo kristne senter det på sin Facebook-side. Innlegget ble senere slettet.

«Vi tenker på alle kristne på alle kontinenter som har blitt såret», sa de franske biskopene i en felles uttalelse.

– Hvis noen er blitt fornærmet, beklager vi virkelig, sa OL-arrangøren senere.

Le Festin des. Dieux

Flere stemmer har imidlertid nå tatt til ordet for at motivet ligner mye mer på maleriet Le Festin des Dieux (Gudegildet) av Jan van Bijlert (1597–1674).

KUNST: Det kjente kunstverket Le Festin des. Dieux, Gudegildet.
GRESKE GUDER: Den greske guden Dionysius i fokus.

Bildet er en scene fra gresk mytologi som viser en samling av guder og gudinner i en festlig atmosfære. Verket fremstiller en overdådig bankett hvor de greske gudene sitter rundt et bord fylt med mat og drikke på fjellet Olympus.

Langt unna «Den siste nattverd»

Apologet Bjørn Are Davidsen skriver på sin Facebook-side at bildet «avgjort [bør] markeres under kommersialismens olympiske leker i Paris».

Noe av kritikken mot sceneshowet var at den greske vinguden Dionysos kom inn i fokus, foran Jesus. I maleriet Le Festin des Dieux er imidlertid Dyonisius til stedet i originalen.

«Kort sagt et maleri som vel er så langt unna Leonardos og andres fremstilling av Den siste nattverd som vel mulig for et måltid», skriver Davidsen.

Kunstdirektøren for seremonien, Thomas Jolly, har selv sagt at scenen ikke refererer til «Nattverden», ifølge USA Today.

– Tanken var å ha en hedensk feiring knyttet til gudene fra Olympus, sa han til den franske TV-kanalen BFMTV etter seremonien.

Powered by Labrador CMS