Mener NRK Super-video seksualiserer barn

En ti-åring står frem som bifil på NRK Supers Facebookside. – Tenderer til kampanje, mener kristen medieleder.

Publisert Sist oppdatert

Sist lørdag publiserte NRK Super en video på sin Facebookside der ti år gamle Guro fortalte at hun er bifil.

– Mange sier at det kan ikke du vite når du er så liten, men det er det jeg føler nå. Alle fortjener å være den de er, og ikke noen andre enn seg selv, så hvis jeg mener at jeg er det, så kan ikke noen voksne si noe på det, fordi jeg mener det selv, sier hun i videoen.

Sammen med videoen har kanalen kommentert: «Guro vil fortelle alle som ser Supernytt hvordan det er å være 10, snart 11 og forelske seg i både jenter og gutter».

Videoen har over 100.000 visninger.

Espen Ottosen mener at NRK Super seksualiserer barn gjennom videoen om Guro.

Trist og skuffende

En av dem som reagerer på videoen er informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, Espen Ottosen.

– Jeg synes det er både trist og skuffende å se en sånn video. Det er trist fordi det er en seksualisering av barn, og jeg hadde forventet at NRK beskyttet et barn mot seg selv i en slik situasjon, sier Ottosen.

– Er barns legning noe som krever beskyttelse av mediene?

– Jeg mener det er feil å la en ti-åring fortelle hele Norge noe som helst om sin seksuelle legning. Seksualitet hører voksenlivet til, mener han.

Esben Esther Pirelli Benestad mener det er viktig at barn får definere sine egne følelser uten at andre setter dem i bås.

– Barn har seksualitet

I juni 2019 skapte det reaksjoner da NRK Super spurte brukerne av quiz-appen Svar-o-meter om hvilken legning de har. I Apples app-store er nedre aldersgrense for appen satt til 4 år, mens NRK opplyser at de retter appen mot aldersgruppen 9-11.

En av dem som reagerte den gang var sexolog Esben Esther Pirelli Benestad. Han mente at barn skal få definere sine egne følelser, og at seksuelle legninger er begrep for voksne.

I dag mener Benestad at Guro fortjener ros for å vise hva hun føler, og at sakene ikke kan sammenlignes.

– Det er stor forskjell på at voksne snakker om barn, og at barn snakker om seg selv. Hvis en ti-åring sier seg bifil, tror jeg nok at noen ti-åringer vil ha begrep om det, sier Benestad.

Han er uenig med Ottosen i at NRK Super seksualiserer barn.

– Jeg vil si at jenta seksualiserer seg selv. Barns seksualitet er forskjellig fra voksne sin seksualitet, men er likevel eksisterende. Vi må ikke avseksualisere barn, mener han, som ønsker å bli kalt hen.

– Ikke seksualisering

NRK Super mener på sin side at Ottosen misforstår, og at de aldri har ment å seksualisere et barn.

– For en 10-åring handler ikke forelskelse om sex, og det er ikke seksualisering av barn å omtale dette. Derimot er det å ta barn og barns liv på alvor, skriver fungerende redaktør i NRK Super, Joakim Vedeler, i en e-post til Dagen.

– Hvilke vurderinger lå bak publiseringen av videoen?

– Supernytt laget en sak om Pride og at det er greit å elske den man vil, og Guro sendte oss sin video på eget initiativ. NRK super ønsker å løfte frem barns stemmer og perspektiver, og vi synes Guro hadde interessante tanker om denne tematikken.

Vedeler skriver at kanalen har en god dialog med foreldrene til Guro, og at de ikke har ønsket å kommentere saken i Dagen.

Roser videoen

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther mener at historier som Guro sin, hjelper andre barn i samme situasjon.

Han mener det er bra at NRK Super publiserer innhold som lærer barn om ulike seksuelle legninger.

– Hele samfunnet er hetero-normativt. Det blir forventet at man finner noen av det andre kjønn, og for dem som føler noe annet, vil en slik video være til god hjelp for å sortere tankene.

– Uproblematisk

– Videoen har over 100.000 visninger. Ser du problematiske sider ved at en ti-åring deler dette på en så stor plattform?

– I utgangspunktet ikke. Det er en stor åpenhet til legning i dag, og nå er det mer greit enn noen gang å være annerledes, sier Winther.

Etterlyser balanse

Jarle Haugland mener NRK Super fortjener ros for mange av programmene sine, men at det de siste årene har vært flere innslag i aktualitetsprogrammet Supernytt som han har reagert på både som far og leder for Tro og Medier.

– Supernytt har hatt noen saker der jeg mener at de tenderer til å være kampanjeorienterte og framstår unyansert. Det er ofte i innslag om kjønnsidentitet og seksuell orientering. Selv i krevende og omdiskuterte saker, lager de innslag som blir alt for enkle og ensidige, sier Haugland.

Jarle Haugland i Tro og Medier mener at NRK Supers dekning av Pride mangler balanse. Foto: Dagen

Avviser kampanje

NRK Super-redaktøren er ikke enige i at de driver en kampanje.

– Vi dekker denne tematikken, i likhet med de fleste andre medier. Den største forskjellen er at Supernytt er opptatt av barns ytringsfrihet og deres perspektiver i sakene våre, skriver Vedeler.

----------

DAGEN PRESISERER: I første utgave av saken stod det at NRK Super-appen Svar-o-rama er rettet mot barn ned i fireårsalderen. NRK har senere opplyst at appen er rettet mot aldersgruppen 9 til 12 år, men at nedre aldersgrense i Apples App Store er fire år.

NRK Super

NRKs barne- og ungdomskanal for målgruppa 2 til 12 år.

Kanalen ble lansert i desember 2007 og i 2010 kom aktualitetsprogrammet Supernytt.

I 2012 lanserte de en egen app som i 2015 hadde 1 million besøk i uka.

Powered by Labrador CMS