Mener trossamfunn må vie likekjønnede par
Den svenske likestillingsministeren vil ta vigselsretten fra trossamfunn og vigslere som reserverer seg.
Bare 5 av 34 trossamfunn i Sverige svarer ja på at de vier likekjønnede par, ifølge en kartlegging SVT gjennomførte i fjor. Da var det ti år siden ekteskapsloven ble endret i Sverige.
Likestillingsminister Åsa Lindhagen (Miljöpartiet) vil endre loven for å få slutt på de kan ha vigselsrett og reservere seg mot å vie bestemte par.
– Å gifte seg er en av de viktigste dagene i menneskers liv. Da skal man ikke risikere å bli diskriminert, sier hun til Aftonbladet.
Hun sammenligner det med at en ansatt i det svenske trygdeverket skulle nekte visse personer å få sykepenger.
Forsvarer trosfrihet
Ministeren avviser at religionsfriheten blir innskrenket hvis prester, imamer eller rabbinere som ikke vil vie homofile par, mister vigselsretten.
– Vi har religionsfrihet i Sverige. Man skal få tro og tenke akkurat hva man vil. Det handler om den juridiske delen som gjør at man blir gift. Derimot er det selvsagt fritt fram å ha religiøse seremonier av forskjellig slag, sier hun til Aftonbladet.
– Passende markering
Generalsekretær Olof Edsinger i Svenska Evangeliska Alliansen påpeker at Miljöpartiet lenge har profilert seg i LHBT-spørsmål og oppfatter utspillet som en markering ved avslutningen av Pride-uken.
– Tydeligvis betrakter de dette som et passende spørsmål å vise fram posisjonene i, sier Edsinger til Dagen.
Imot vigselstvang
På Miljöpartiets nettsider løfter Lindhagen fram LHBT-spørsmål som en av sine tre hjertesaker.
«Alle mennesker skal ha retten og friheten til å uttrykke sin kjærlighet, seksualitet og identitet. Fra det viker vi aldri», erklærer hun.
– Hvordan er utspillet blitt mottatt av kristne og andre trossamfunn i Sverige?
– Det er nok ingen trossamfunn som er interessert i noen vigselstvang. Selv i Svenska kyrkan verner man om dette, i og med at man som prest kan ha alle mulige slags grunner til ikke å vie et visst par. Man kan for eksempel ha fått vite noe i sjelesorg som gjør at man betrakter det hele som upassende, sier Edsinger.
Slutt på vigselsrett?
Ministeren varsler at hun vil arbeide for å sikre flertall for forslaget i Riksdagen.
Edsinger tror at ordningen med vigselsrett for kirkene kommer til å forsvinne på sikt. Han viser til at de fleste trossamfunn har innført en ordning der man skiller mellom det juridiske og en velsignelseshandling.
– Da spørsmålet var oppe i 2009, var majoriteten av Svenska kyrkans biskoper positive til en slik ordning, men tross det sa det politisk valgte kirkemøtet nei, sier Edsinger.