Mener TV-kanal ler #metoo-ofrene opp i ansiktet
Jarle Haugland i Tro og Medier er ikke nådig i sin kritikk av reality-serien Ex on the beach.
At realityserier spiller på sex, er ikke nytt. Et eksempel på det er Paradise hotel, som har mange seere også blant kristne. Ex on the beach, som hadde premiere i august, er en enda drøyere variant og fikk mye oppmerksomhet da den viste gruppe-sex på tv.
Tirsdag 28. august ble det vist en scene der to kvinnelige deltagere forsøker å tvinge seg til å ha trekant-sex med en av de mannlige deltakerne. Selv om han stritter imot, gir de seg ikke. Mannen aksepterer til slutt massasje fra kvinnene, og han forlater senere rommet.
Forsøk på overgrep
Haugland reagerer sterkt på at kanalen gjør underholdning av at noen forsøker å bli presset til sex. «Er dette et program der man ler #metoo-ofre opp i ansiktet?» spør han. Han skriver at han er rasende og at han gråter.
Haugland har fått mange støtte-erklæringer i etterkant. Over 30 har kommentert innlegget på vg.no, og kritikken av Discovery er nærmest unison.
Hårreisende og trist
Haugland mener at episoden er et spark i ansiktet til mennesker som har opplevd at et nei ikke blir tatt for et nei.
– Det er egentlig hårreisende og utrolig trist, sier han.
Han er også svært kritisk til at Discovery filmer noe som er i ferd med å utvikle seg til en seksuell grenseoverskridelse.
– Hva sier det om menneskesynet når man reduserer mennesket til et objekt for kanalens økonomi og andre menneskers seksuelle nytelse? spør han.
– Har du noen tanker om hvordan kristne kan engasjere seg i denne saken?
– Det grunnleggende er jo å be for kanalen. En god måte å reagere på er å sende en saklig e-post der man begrunner hva som er problematisk. Videre vil jeg oppfordre foreldre til å snakke med barna om dette med menneskeverd og Guds kjærlighet. Vi må fortelle «en bedre historie» og forklare hvorfor dette programmet er destruktivt. Dessverre vil vi nok se destruktive programkonsept komme opp. Jeg tenker derfor at det er enormt viktig å bygge karakter i barn og unge så de tar gode valg, sier Haugland.
Går for langt
Tirsdag denne uken hadde 370.000 sett programmet enten live eller på ulike strømmetjenester.
Hanne McBride, mediesjef i Discovery Networks Norway, mener Haugland går for langt når han beskriver scenen som et forsøk på overgrep.
– Du skriver i et svar på vg.no at det er forståelig at Jarle Haugland, med sitt verdensbilde, gråter over at seere lar seg underholde av serien. Mener du at Hauglands kristne livssyn diskvalifiserer ham fra å mene noe om dette programmet?
– Overhode ikke, men det er forståelig at han reagerer, og det er heller ikke overraskende. Ex on the Beach Norge speiler en kultur som får mange kristne til å gripe etter et begrep som «synd». Vi er også blitt møtt med påstander om at det vi viser, vitner om for lite forkynnelse i barndommen, sier McBride.
Grenseoverskridende
– Du skriver også at dere vurderer denne scenen underveis, men avventer for å se om situasjonen eventuelt eskalerer. Hvor går grensen for når dere ville sluttet å filme?
– Det er vanskelig å svare på uten å ty til spekulasjoner, dessverre. Jeg tror likevel debatten har gitt oss viktig lærdom om grenseoverskridende seksualitet.
– Det er to kvinner og en mann i denne scenen. Ville dere fortsatt å filme om det var to menn som prøvde å overtale en kvinne til sex?
– Igjen er det vanskelig å spekulere i en hypotetisk situasjon, men jeg tror vurderingen ville vært annerledes, og det belyser behovet for å ha nettopp denne debatten. Jeg har de siste dagene hatt kontakt med både mannlige overgrepsofre og ressurspersoner i fagmiljøene. Samtlige er glad for at debatten løftes. Det er også enighet om at det er fint om den tas videre uten å stemple programdeltakerne som overgripere og offer, sier McBride.