SANNHETENS ORD BIBELSENTER: Sannhetens Ord Bibelsenter holder til i Slemmestad i Asker. Et tidligere medlem har i høst meldt varslet Statsforvalteren i håp om at menigheten skal granskes.Gerd Vårin Emmerhoff-Sæther
Tidligere menighetsmedlem: «Flere titalls mennesker har måttet søke helsehjelp»
Statsforvalteren i Viken og Oslo har mottatt flere anonyme varsler om Sannhetens Ord Bibelsenter. Ett av disse inneholder svært alvorlige påstander om det som skal ha foregått i menigheten.
Dagen har søkt innsyn i tre varsler knyttet til Sannhetens Ord Bibelsenter i høst. I et brev på vel to A4-sider presenterer en av varslerne en liste i 23 punkter om det som fremstilles som hendelser som ledere og sentrale personer i Sannhetens Ord har vært involvert i.
Blant disse er:
Annonse
* å tvinge medlemmer til å prioritere tienden fremfor å gi barn nødvendig mat, aktiviteter og klær,
* å rapportere seksuell aktivitet til ledere under sjelesorg og
* å manipulere mennesker på dødsleiet til å endre sitt testamente.
(Se faktaboks for flere påstander).
Varsleren skriver at «fryktregimet» har ført til selvmordstanker og selvskading hos enkelte medlemmer.
Meldingen ble sendt til Statsforvalteren i Viken og Oslo i oktober i år, og avsenderen skriver at han har et håp om at Statsforvalteren skal granske forholdene og at menigheten får et nødvendig eksternt tilsyn.
Bombet i 2003
Sannhetens Ord Bibelsenter i Slemmestad i Asker ble etablert i 1994, bombet i 2003 og har levd i beste velgående inntil i fjor. Dagen har skrevet mange artikler om menigheten både i 2016 og i 2021/2022.
Annonse
Tidligere medlemmer har fortalt at lederskapet:
* blandet seg inn i deres økonomiske forhold, kjærlighetsliv, studievalg og vennskap
* kontrollerte dem tett ved hjelp av hyppige telefonsamtaler og spontanvisitter, og
* splittet familier aktivt, enkelte i godt over 20 år
Det tidligere lederskapet lot seg verken intervjue da Dagen skrev om menigheten i 2016 eller i 2021/2022.
Hendelser som ledere og sentrale personer i Sannhetens Ord Bibelsenter skal ha vært involvert i, ifølge varsler
1. Inngripen på økonomiske disponeringer, tvunget dårligstilte til å prioritere tienden, fremfor å gi barn nødvendig mat, aktiviteter og klær
2. Anbefale en forelder under skilsmisse – uten svekket evne til omsorg for egne barn, om å benytte tilbud om fosterhjem – for å ha mer tid til å gjøre tjeneste i menigheten.
3. Utilbørlig press på å gi store beløp (sekssifret) til enkelte ledere i menigheten, gaver som trolig ikke er rapportert inn til skattemyndigheter
4. At medlemmer måtte rapportere seksuell aktivitet til ledere i såkalt sjelesorg uten å ønske dette.
5. Manipulerte mennesker på dødsleie i forhold til endringer av testamente og så videre.
6. Mennesker er tvunget til å lyve til offentlige instanser for å skjule handlinger som menighetens ledere hadde begått.
7. Aktivt hindret mennesker å skape relasjon med nær familie og hindret dem fra å kontakte nær familie som barn, foreldre og besteforeldre.
8. Tatt opptak av fortrolige samtaler for senere å kunne benytte det mot andre som utilbørlig press.
9. Fysisk håndgemeng mellom lederskap og mindreårige for å tvinge dem til å delta på aktiviteter.
10. Såkalte sjelesorgsamtaler med mindreårige uten at foreldre eller foresatte var til stede (en mindreårig og tre voksne i samme rom).
11. Sjelesorg med en overdreven interesse for seksualisert innhold.
12. Bruk av frykt for å manipulere og kontrollere medlemmer (aktivt ringe opp medlemmer for å endre holdninger og tanker i saker, og ved å kalle inn til samtaler uten agenda og uten å fortelle hvem som er til stede)
13. Kontrollere medlemmer gjennom detaljstyring av klesstil, ferier og innkjøp.
14. Mobbe medlemmer i private samtaler, men også fra talerstolen.
15. Isolering av medlemmer som ikke oppførte seg etter normen.
16. Bruke andre mennesker til å manipulere og kontrollere på vegne av lederskapet.
17. Skape frykt hos barn og unge gjennom doms- og omvendelsesbudskap.
18. Ikke avholdt styremøter med gyldige vedtak gjennom 25 års drift.
19. Manipulert medlemmer til investeringer og til å gi private lån av penger
20. Brudd på taushetsplikt ved å lekke informasjon fra «sjelesorgsamtaler»
21. Fått medlemmer til å gjennomføre gratis håndverkstjenester til enkelte privilegerte i lederskapet eller blant medlemmene.
22. Benyttet psykiske overgrep som metode ved at flere ledere konfronterer medlemmer alene, i såkalt «sjelesorg» slik at de «retter» seg etter «Guds vilje», eller mer spesifikt lederskapets vilje. Det skal ha skapt stor frykt, redsel og ubehag for mange medlemmer.
23. Sverte, anklage og lyve på andre forkynnere, menigheter og mennesker for å beskytte sin egen situasjon og narrativ.
Kilde: Anonymt varsel om usunt og skadelig miljø i Sannhetens Ord Bibelsenter i Slemmestad, 1.10.22
Varsleren skriver at det er «urovekkende å se at mye av strukturen og narrativet i menigheten består og kan gi rom for skadelig praksis». Det til tross for at det har vært en prosess det siste halvannet året i menigheten, hvor lønnet pastor har sagt opp sin stilling, vedtekter er blitt endret og deler av styret har gått av.
Varsleren har lagt ved rapporten som baptistpastor Bjørn Olav Hansen og tidligere generalsekretæren i Det Norske Baptistsamfunn, Terje Aadne skrev om forholdene i Sannhetens Ord Bibelsenter (Se faktaboks).
De to ble av lederskapet bedt om å lede en prosess våren 2021 som følge av stor uro i menigheten. Rapporten ble behandlet på menighetens generalforsamling i februar i år.
Annonse
Funn etter prosessen i Sannhetens Ord Bibelsenter
Lederskapet ga i april 2021 baptistpastor Bjørn Olav Hansen, som er mangeårig gjestetaler i Sannhetens Ord Bibelsenter, og Terje Aadne, tidligere generalsekretær i Baptistsamfunnet, et mandat til å styre prosessen i forbindelse med krisen som menigheten befant seg i. Selv trakk de fire pastorene seg tilbake fra rollen som åndelig lederskap, men fortsatte som styre for Sannhetens Ord Bibelsenter. De har hatt «praktisk ansvar for menighetens drift».
Dette er Aadne og Hansens funn:
• Selvstendighet: En selvstendig menighet som mangler tilsyn.
• Ledelse: Den samme ledelse i mer enn 20 år. Vedtektene har ikke åpnet for valgbarhet til styre og lederskap, kun selvsupplering, noe som hindrer menigheten i å velge/gi tilslutning og legitimitet til ledelsen.
• Vedtekter: Oppløsningsparagraf mangler beskrivelse av hvordan menigheten kan vedta oppløsning og hvor midlene i så fall skal plasseres. Vedtektene mangler også en tydelig beskrivelse av generalforsamlingens dagsorden når det gjelder valg, rapporter og arbeidsplaner.
• Grenseoverskridende kontroll: Både lederskap og andre med verv i menigheten har bidratt til kontroll og innblanding i familierelasjoner, anbefalinger om ikke å ha kontakt og brutte relasjoner. I tillegg har det vært gitt råd om ikke å omgås «de utenfor».
Bønneleder har vært hovedansvarlig for et kontrollregime, og lederskapet har hatt kjennskap til og bidratt til at deler av kontrollen har kunnet utvikle seg og fortsette. Lederskapet har hatt et overordnet ansvar for at dette har kunnet finne sted og utvikle seg over tid.
• Åndeliggjøring har vært et usunt trekk ved deler av menighetslivet og gitt rom for usunn kontroll over andres liv.
• Et altoppslukende menighetsliv: Kombinasjonen av forpliktelse og kontroll har ledet til et altomfattende menighetsliv hvor et liv utenfor menigheten i mange tilfeller har blitt prioritert bort.
• Bønn med fokus på omvendelse: Bønnemøter og bønn etter gudstjenester har hatt særlig fokus på omvendelse og særlig ved kritikk av bønneleder. Denne skal ha utvist manipulerende kontroll ved å mane til omvendelse.
• Usunn bruk av profetier: Mange profetier i Sannhetens Ord Bibelsenter har hatt en kontrollerende og manipulerende tendens både før og etter krisen i 2021.
Kilde: Rapport fra Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen om prosessen i Sannhetens Ord Bibelsenter, 2021 og 2022.
Medlemmer meldte seg ut
Etter at Dagen i fjor skrev en serie og flere artikler om forholdene i menigheten, meldte nærmere 70 voksne medlemmer seg ut. (Se fakta).
Sannhetens Ord får fremdeles økonomisk støtte fra stat og kommune. Det kommer av at forsamlingen – selv etter medlemsraset – teller mer enn 50 medlemmer. Egenkapitalen var på 16,7 millioner i 2021 hvorav over 12,5 millioner i fast eiendom ved utgangen av året.
Varsleren skriver at det er blitt gjennomført mange samtaler med nåværende og tidligere medlemmer, uten at funnene er blitt samlet, kategorisert eller overlatt til andre relevante instanser for nærmere granskning.
«Handlinger fra lederskap og sentrale mennesker i Sannhetens Ord Bibelsenter som kan ha medført brudd på taushetsplikt, fysisk overgrep mot barn og unge, eller psykiske overgrep gjennom såkalt sjelesorg utført av ufaglærte, gjerne med seksualisert innhold, er derfor ikke blitt prøvd mot et eventuelt lovverk», skriver vedkommende.
«På vegne av styret»
Varsleren skriver at medlemmenes opplevelser og negative erfaringer ikke er blitt hovedfokus fordi prosesslederne Hansen og Aadnes hovedoppgave har vært å avdekke utfordringer og gi veiledning til videre drift av menigheten på vegne av styret.
Annonse
I rapporten gjengis avtalen mellom de to og lederskapet, som 22. april i fjor besto av de fire pastorene Per Kristian Graff, Bent Gabrielsen, Rune Gravdal og Normann Olsen. Astrid Bentsen ble 21. april avsatt som bønneleder og del av lederskapet og utmeldt fra menigheten. Grunnlegger Normann Olsen meldte seg ut av menigheten i slutten av august.
Varsleren legger til at utmeldte medlemmer på eget initiativ har engasjert andre uavhengige samtalepartnere, som Normisjons ressurssenter Fermate, Filadelfia Oslo og Modum Bad. Vedkommende skriver at det også er flere titalls mennesker som har måttet oppsøke helsehjelp via fastlege med henvisning til psykolog og psykisk helsevern.
Ifølge rapporten fra Aadne og Hansen har åtte personer tatt imot tilbudet om bearbeidende gruppesamtaler, 15 – 20 personer har hatt sjelesorgsamtaler gjennom Vake (tidligere Kirkelig Ressurssenter) og ni personer har fått refusjon for psykologtimer i henhold til gitt tilbud. Ifølge varsleren skal menigheten ha gitt refusjon for inntil tre psykologtimer.
«Antall mennesker med psykologbistand er imidlertid høyere da det har vært lange ventelister på å få tildelt psykolog det siste året, mens flere har valgt å avstå fra å motta økonomisk bistand fra Sannhetens Ord for å anonymisere sitt eget behovet for hjelp», skriver varsleren.
Savner et synlig oppgjør
Varsleren hevder at det ikke er «foretatt grep for å vise tidligere medlemmer, splittede familier eller andre et oppgjør med praksisen som menighetens lederskap har utført gjennom mer enn 25 år.»
«Dette er bekymringsfullt da forskning bekrefter (...) at anerkjennelse av ofrenes følelser og opplevelser er svært viktig for at disse skal kunne gå videre med sine liv.», skriver vedkommende i meldingen til Statsforvalteren.
Annonse
Har flyttet for å løsrive seg
Ifølge det tidligere medlemmet har en stor del av de utmeldte måttet flytte for å løsrive seg fra menighetens påvirkning og «restarte sine liv». «Flere er blitt langtidssykmeldte og noen få uføre …», skriver varsleren.
Brevet til Statsforvalteren avsluttes med å uttrykke uro over at to tidligere pastorer fortsatt sitter i styret av menigheten. Varsleren viser til at den ene av de to pastorene har hatt hovedansvaret for å gjennomføre sjelesorg med barn og unge. Den andre har ledet ungdomsarbeidet i mer enn 25 år.
Varsleren skriver: «Flere har tatt skade og trenger hjelp for å håndtere ettervirkningene av disse to pastorene.»
Dagen har kontaktet den anonyme varsleren etter å ha søkt innsyn i saken. Vedkommende ønsker ikke å la seg intervjue til artikkelen.
Bekymringsmelding
Statsforvalteren i Viken og Oslo har også mottatt en anonym bekymringsmelding 7. september fra et tidligere medlem i Sannhetens Ord Bibelsenter som spør hva grunnen er til at ingen grep inn.
Vedkommende oppgir å ha PTSD (Posttraumatisk stresslidelse) blant annet som følge av forholdene i menigheten. Personen får hjelp på DPS (Distriktspsykiatrisk senter), men hevder at mange utmeldte «sliter voldsomt uten å få hjelp».
Annonse
Melderen viser til den tidligere bønne- og omsorgslederen, Astrid Bentsen, som mange mente var den som egentlig styrte menigheten. Melderen påpeker at hun «går fri som om intet har hendt.»
Melderen skriver videre: «Og hun er rundt i andre kristne sammenhenger. Min frykt er at hun finner nye offer».
Dagen har sendt innholdet i varselet til Astrid Bentsen, men hun har ikke besvart vår henvendelse.
Sendte varsel i november
Et tredje anonymt varsel har tittel «Usunn praksis i menighet» og ble sendt 4. november i år.
Varsleren, som hevder «å ha vært med i alle år, drevet av frykt» ønsker å forbli anonym «for å skånes for reprimander og uthenging av nåværende medlemmer».
Varsleren, som også viser til rapporten til Hansen og Aadne, er bekymret for at nåværende lederskap fortsetter som om ingenting har hendt, og spør:
«Kan slikt fortsette?»
Annonse
Brev til Statsforvalteren
Dagen har kontaktet de fire tidligere pastorene, de to prosesslederne, Hansen og Aadne og tidligere bønneleder Astrid Berntsen.
I et e-post på vegne av Menighetsrådet i Sannhetens Ord Bibelsenter henviser tidligere pastor, Bent Gabrielsen, til svaret de har gitt til Statsforvalteren (datert 10.11.22).
Menighetsrådet består av Aina Steinsveen, Hedda Cecilie Torstensen, Bent Gabrielsen, tidligere pastor, Per-Kristian Graff og hans bror, Geir Graff.
«Noen gjenkjennelige forhold»
I brevet til Statsforvalteren skriver menighetsrådet at det kan virke som at varslerne «ikke er kjent med alle de faktiske endringene» som har skjedd i menighetens fellesskap og struktur i løpet av 2021 og 2022.
Menighetsrådet vedgår at varslene peker på «noen gjenkjennelige forhold som menigheten har tatt de nødvendige oppgjør med». Samtidig skriver de at det er flere påstander i varslene som ikke medfører riktighet. Hvilke det skal være, er ikke konkretisert.
Mener beklagelse har vært tydelig
Annonse
Ifølge brevet fra de fem medlemmene i menighetsrådet har menigheten gjennomgått en stor endring, både når det gjelder ledelse, praksis og kultur i fellesskapet. De skriver at menigheten vil fortsette arbeidet for å være et åpent og sunt fellesskap «som er til glede for de som har sin tilhørighet her, nå og i fremtiden.»
I brevet hevder også menighetsrådet at menighetens ledelse gjennom prosessen har uttrykt beklagelse til de som har opplevd driften av menigheten som belastende, og «mener at denne beklagelsen har vært tydelig».
Brevet til Statsforvalteren er vedlagt i sin helhet i en egen faktaboks.
Brev til Statsforvalteren i Oslo og Viken fra menighetsrådet i Sannhetens Ord Bibelsenter, 10.11.22
Til
Statsforvalteren i Oslo og Viken
Uttalelse som svar på brev fra Statsforvalteren angående varsel mottatt 13.10.2022.
Det er viktig for Sannhetens Ord Bibelsenter å vedgå at det har vært sider ved menighetens virke som gjennom lang tid har fremstått som usunne og som kan ha påvirket medlemmer av menigheten negativt. Menighetens nåværende ledelse er oppriktig lei seg for den belastning dette har medført, og har gjennom en prosess (se under) gjentatte ganger uttrykt beklagelse til alle medlemmer i menigheten for dette.
Sannhetens Ord Bibelsenter hadde i flere år utfordringer i menighetens drift, som kulminerte vinteren 2021 og det ble derfor tatt et initiativ for å iverksette en prosess for å rydde opp i menighetens drift.
Grunnet at den daværende ledelse selv var part i saken, ga de Terje Aadne – som er tidligere generalsekretær i Det Norske Baptistsamfunn og tidligere styreleder i Norges Kristne Råd og Bjørn Olav Hansen – som er tidligere pastor og veileder, et mandat og oppdrag med det formål å starte en prosess for å løse utfordringene knyttet til menighetens virke og for å gi menigheten råd og veiledning knyttet til videre drift.
Dette ble gjennomført ved et vesentlig antall samtaler med menighetens medlemmer, åpne møter i menigheten med en narrativ tilnærming, flere videre menighetsmøter og vurderinger av om det var grunnlag for videre drift av menigheten.
I løpet av prosessen ble det gitt tilbud om bearbeidende samtaler for voksne og unge, enkeltsamtaler hos sjelesørgere, samt tilbud om økonomisk kompensasjon for et visst antall timer til psykologbistand der hvor dette var aktuelt.
I alt 8 personer har tatt imot tilbudet om bearbeidende gruppesamtaler, 15 – 20 personer har hatt sjelesorgsamtaler i regi av Kirkelig Ressurssenter (nå kalt Vake) og 9 personer har fått refundert utlegg til refusjon for psykologtimer i henhold til gitt tilbud. Rapporten fra Terje Aadne og Bjørn Olav Hansen redegjør for funnene fra prosessen, samt tiltakene som har blitt gjennomført.
Som et resultat av prosessen har menigheten blitt rådet til å gjøre endringer i ledelsesstruktur, vedtekter og menighetens praksiser.
Disse endringer har menigheten i fellesskap gjennomført gjennom en prosess i 2021/2022 og med vedtak på generalforsamling 11. februar dette år. Menigheten er nå ledet av et menighetsråd på 5 personer.
På samme generalforsamling vedtok menigheten arbeidsplaner for å skape et nytt og bedre grunnlag som menighetsfellesskap.
Arbeidsplanenes viktigste temaer er å oppnå sunne praksiser i menighetens liv, fortsatt ekstern veiledning, arbeid for å bli tilknyttet et kirkesamfunn eller nettverk av kirker, samt å jobbe videre med forsoning.
Det kan virke som at varslerne ikke er kjent med alle de faktiske endringene som har skjedd i menighetens fellesskap og struktur i løpet av 2021 og 2022.
Når det gjelder de mottatte varslene, er det to ting vi ønsker å nevne. Som sagt peker varslene på noen gjenkjennelige forhold menigheten har tatt de nødvendige oppgjør med. Her har det skjedd stor og konkret endring. Vi har også fortsatt kontakt med de eksterne prosesslederne for å ivareta åpenhet og sikre varig endring.
Samtidig må vi påpeke at det er flere påstander i varslene som ikke medfører riktighet.
Menigheten har gjennomgått en stor endring, både når det gjelder ledelse, praksiser og kultur i fellesskapet og vil fortsette arbeidet for å være et åpent og sunt fellesskap som er til glede for de som har sin tilhørighet her, nå og i fremtiden. Menighetens ledelse har gjennom prosessen uttrykt beklagelse til de som har opplevd driften av menigheten som belastende og mener at denne beklagelsen har vært tydelig. Videre har menigheten respektert valget til de som ikke lenger har ønsket å være en del av menigheten og også uttrykt et ønske om alt godt til disse.
Det vises også til rapport fra prosessen, som man er kjent med allerede er oversendt statsforvalteren i Oslo og Viken i forbindelse med varslene.
Vi imøteser gjerne en dialog med statsforvalteren i forhold til saken. På vegne av menighetsrådet i Sannhetens Ord Bibelsenter
Bent Gabrielsen, Per-Kristian Graff, Aina Steinsveen, Hedda Cecilie Torstensen, Geir Graff
Sannhetens Ord Bibelsenter
* Sannhetens Ord Bibelsenter, Slemmestad nær Asker, ble stiftet 16. januar 1994.
* Menigheten ble nasjonalt kjent da den ble bombet i 2003.
* I tiden etter angrepet og under rettssakene sto flere personer fram og fortalte at de hadde mistet kontakten med barn, foreldre eller ektefeller som følge av virksomheten i menigheten.
* En gruppe bestående av familie og tidligere medlemmer har i mange år forsøkt å rope varsku om forholdene i menigheten.
* De siste årene har menigheten hatt rundt 100 voksne medlemmer og 25 barn.
* Bønne- og omsorgsleder Astrid Bentsen (87) var fram til april i fjor del av lederskapet sammen med de fire pastorene. 21. april 2021 ble hun avsatt som bønneleder og del av lederskapet og utmeldt fra menigheten.
* Normann Olsen (grunnlegger, 71) meldte seg ut av menigheten i august i fjor sammen med sin familie.
* Lønnet pastor har fram til generalforsamlingen 11. februar i år vært Rune Gravdal (53). Per-Kristian Graff (51) og Bent Gabrielsen (59) har også vært pastorer, men gikk etter generalforsamlingen i februar i år inn i menighetsrådet etter ny struktur.
* I 2019 (siste normale år før korona) mottok menigheten 123 000 kroner i støtte fra stat og kommune og hadde 14 millioner i egenkapital. Hvert voksent medlem ga i snitt mer enn 40 000 kroner i året.
* Menigheten mottok 146 000 fra stat og kommune i 2020 som har gått til drift og aktiviteter, ifølge årsrapporten for 2020. Egenkapitalen var på 16,5 millioner hvorav over 12 millioner i fast eiendom ved utgangen av året. Årsregnskapet for 2020 viste et overskudd på 1,9 millioner kroner.
* Egenkapitalen var på 16,7 millioner i 2021 hvorav over 12,5 millioner i fast eiendom ved utgangen av året. I 2021 var overskuddet på 252 000 kroner.
* Menigheten hadde 115 medlemmer 1.1.2020, hvorav 88 fra Asker.
* 1.1.2021 var det 107 voksne innmeldt og 20 barn. Ved årets utløp var det 53 voksne og fire barn, ifølge årsrapporten. Ifølge rapporten til Aadne/Hansen meldte 69 personer meldte seg ut i 2021. De oppgir at det var 57 medlemmer igjen ved årets slutt.
* I 2011 startet Sannhetens Ord Bibelsenter prosessen med å skaffe seg et nytt kirkebygg. Forsamlingen har i årevis leid lokaler i et næringsområde like ved den gamle sementfabrikken i Slemmestad nær Asker. I 2014 kjøpte menigheten tomt med tanke på å oppføre en kirke med 300 sitteplasser i i Slemmestad. Arbeidet ble satt på vent blant annet på grunn av prosessen i menigheten.
Kilde: Årsrapport og årsregnskap, menighetens hjemmeside, avisartikler