VIKTIG SAK: Flertallet på baptistenes landsmøte støttet hovedstyrets forslag og valgte dialoglinjen overfor Bærum Baptistmenighet. Foto: Roger Dahl, Det Norske Baptistsamfunn.

Menighet «gis tid» til å revurdere ledervalg

Baptistsamfunnet legger seg på dialoglinjen og kaster ikke ut menigheten som har valgt en lesbisk gift kvinne inn i sin ledelse.

Publisert Sist oppdatert

Debatten på landsmøtet i Tromsø lørdag ettermiddag ble som ventet den lengste og mest omfattende under forhandlingene. Bakteppet var det hovedstyret beskrev som «betydelig uro og frustrasjon» i Baptistsamfunnet etter at en lesbisk gift kvinne ble valgt inn i ledelsen for Bærum Baptistmenighet høsten 2018.

To og en halv time tok det før saken var ferdigdebattert og -behandlet, og da det hele var over, hadde hovedstyrets forslag i alle hovedtrekk fått stor oppslutning.

– Alvorlig sak

Flere menigheter uttrykte i vinter at de ikke kunne leve med det de oppfatter som et klart brudd på de retningslinjer Baptistsamfunnet har vedtatt fra Bærum Baptistmenighets side.

– Debatten viste at landsmøtet ser alvorlig på saken, og at det for mange menigheter er vanskelig med den praksis Bærum Baptistmenighet har stått for, sier informasjonsleder Roger Dahl i Det Norske Baptistsamfunn til Kristelig Pressekontor.

Vedtok samtaler

Et flertall på 85 av landsmøtets 136 delegater gikk inn for en oppfordring til Bærum-menigheten og til hovedstyret om å gå inn i en fortsatt dialog «med sikte på en løsning som oppleves samlende for både menigheten selv og Baptistsamfunnet.»

Videre vedtok landsmøtet enstemmig at administrasjonen skal legge til rette for samtaler frem mot landsmøtet i 2020 med temaer som «kjerneteologi og ‐praksis for baptister», «en teologisk begrunnelse for tilhørighet til vår bevegelse» og å utrede hvor balansen skal gå mellom «selvstendighet og forpliktelse i Baptistsamfunnets kirkeordning». En definisjon av lederskap og felles kriterier for disse i Baptistsamfunnet bør også drøftes.

Vålerenga Baptistkirke ba landsmøtet om tilslutning til et fjerde punkt, med utredning av «Hva er et ekteskap i bibelsk forstand?». Dette ble vedtatt mot to stemmer.

Skal utrede vedtektene

Noe større dissens var det om forslaget fra Oslo Sentrum Baptistkirke: «Landsmøtet ser et behov for en større utredning og drøftelse av kirkesamfunnets vedtekter i lys av baptistisk kirkeforståelse».

Dette ble vedtatt mot 23 stemmer. Landsmøtet ber hovedstyret nedsette en komité med teologisk, juridisk og organisatorisk kompetanse som skal gjennomføre utredningen fram til landsmøtet i 2022. Komiteen skal blant annet tolke «det bibelske materialet om kirken med tanke på å beskrive en baptistisk kirkeforståelse» og «drøfte forholdet mellom selvstendige menigheter i et forpliktende fellesskap ut fra en baptistisk kirkeforståelse» herunder «en drøfting av kirkesamfunnets nåværende eksklusjonsparagraf».

– Ønsket resultat

Informasjonsleder Roger Dahl i Baptistsamfunnet opplyser at debatten førte til en del kritikk av Bærum Baptistmenighet, men at representantene for menigheten i liten grad var framme og forsvarte seg. Noen fra andre menigheter forsvarte dem. Menigheten i Bærum uttrykte tydelig at de fortsatt ønsker å være en del av Baptistsamfunnet.

– I sum ble resultatet omtrent sånn som vi ønsket det. Vedtaket må ses som et signal til Bærum Baptistmenighet om at de ser på valget de har tatt på nytt og at de gis tid lov til å jobbe videre med saken og å gjennomføre en prosess, kommenter Dahl.

Han mener det viktigste for landsmøtet har vært å legge vekt på Baptistsamfunnet som et kongresjonalistisk trossamfunn og hva det vil si at de ulike menighetene skal leve sammen.

– Vi kommer uansett ikke dit at vi vil mene helt like om alle ting, sier han.

Powered by Labrador CMS