Menighet satser smått for å vokse seg større
En misjonal livsstil er årsaken til at en liten menighet på Jæren på kort tid samler dobbelt så mange som før.
Norforsamlinga Vigrestad på Jæren har opplevd «en eksplosiv vekst», ifølge Ketil Stokkeland. Han er forsamlingsleder og pastor.
– Eksplosivt til Vigrestad å være, ler Stokkeland.
I flere år har menigheten satset på mindre fellesskap, grupper på mellom seks og tolv mennesker. Stokkeland tror tilhørighet til en mindre gruppe mennesker er det som nå har sørget for vekst i menigheten. I 2015 var det til sammen 98 medlemmer, men langt fra alle er med i et småfellesskap.
– På kort tid gikk vi fra å være 40 til 100 mennesker som dukket opp på fast basis i ulike småfellesskap. Mange av disse er ennå ikke medlemmer, sier han.
Potensialet er altså enda større. Stokkeland omtaler det som en misjonal bevegelse på Vigrestad.
Misjonal
Ordet misjonal står kanskje ikke i ordboken, men tas hyppig i bruk når Stokkeland forteller om livet i Jærbygda.
– En misjonal livsstil vil si at måten vi lever i hverdagen gjenspeiler og tegner et bilde av Jesus overfor menneskene vi møter i det daglige. Kristenlivet handler om hvordan vi kan nå ut med evangeliet, også på hjemstedet, forklarer han.
For syv år siden tok forsamlingen på Vigrestad et bevisst valg.
– Vi ønsket et skarpere, utadrettet fokus i menigheten. I stedet for å være en forsamling som har misjon i fokus en gang i blant må misjon og evangeliet gjennomsyre alt vi er, gjør og hvordan vi tenker menighetsvirksomhet, sier Stokkeland.
Da Dagen møtte Ketil Stokkeland på Oase forrige uke var det sammen med fem familier fra forsamlinga på Vigrestad. Sammen hadde de funnet sin egen lille topp til telt og campingvogner, rett ved Kongstenhallen. På det meste har de reist i samlet flokk med åtte familier. Ifølge Stokkeland er familie en viktig nøkkel for å nå mennesker i nabolaget.
– Familie kan være så mye mer enn foreldre og barn. Det handler om å leve nært til mennesker. Familie er det man gjør det til, understreker han.
Mer enn bare snakk
For syv år siden deltok Norforsamlinga Vigrestad på Agenda1, et tverrkirkelig lærefellesskap og nettverk for menigheter. Gjennom tre til fire samlinger i året har lederskapet på Vigrestad kommet sammen med andre menighetsledere for å dele utfordringer og gleder i tjenesten.
– Vi fikk ny energi og inspirasjon til å leve livet Jesus kaller oss til, og har gått fra å snakke om ting til faktisk å leve ut det vi før bare snakket om.
Da Norforsamlingen og de andre Agenda1-menighetene kom sammen fikk Stokkeland og gjengen fra Vigrestad store drømmer og planer for hjembygda.
– Vi fikk hjelp til å tenke stort, større enn fornuften tilsa. Drømmen er at lokalsamfunnet skal bli kjent med Jesus. Vi har ikke sett en revolusjon av nyfrelste, men stadig flere blir en del av våre småfellesskap, forteller han og takker Agenda1 for drahjelpen.
– Vi har fått gode verktøy med inn i menigheten, og er nå godt i gang med samlinger for egne ledere, menigheter og fellesskap i nærområdet. En så enkel ting som å spørre hvor vi er som menighet og hvor vi ønsker å være, har strukket og hjulpet oss ut av komfortsonen, sier Ketil Stokkeland.
Drahjelp
– Hva betyr det at vi er sendt til denne verden, spør Svein Høyssæter.
Han er fellesskapsutvikler i Normisjon og ivrer for at norske menigheter skal bevege seg ut av kirkebygget. Til daglig jobber han med Agenda1.
– Å samarbeide med og lære av andre menighetsledere gir frukt. Hvert lederskap er ekspert på sitt miljø og kontekst, sier Høyssæter.