ØREBRO: Immanuelskyrkan er blant de større menighetene i Evangeliske Frikyrkan.

Menighet skiftet ekteskapssyn – får likevel bli i svensk frikirke

Evangeliska Frikyrkan understreker at ekteskapet kun er mellom en mann og en kvinne. Det blir likevel ingen sanksjoner mot menighet som skiftet syn.

Publisert Sist oppdatert

Høsten 2022 skrev Dagen om Immanuelskyrkan i Örebro som ble den første menigheten i kirkesamfunnet som åpnet for å vie likekjønnede par.

236 medlemmer stemte for et forslag om å åpne for at likekjønnede par kunne gifte seg i kirken, mens 61 medlemmer ønsket at menigheten fortsatt skulle ha et tradisjonelt ekteskapssyn.

Menigheten endret også vigselsliturgien slik at ordene mann og kvinne ble til til «makene».

Samtaler

Siden den gang har flere kritiske stemmer internt i kirkesamfunnet tatt til orde for at Immanuelskyrkan ikke lenger kan være en del av fellesskapet i Evangeliska Frikyrkan (EFK).

Onsdag ble det holdt en samtaledag for EFK-pastorer om saken og her opplyste den sentrale ledelsen at Immanuelskirken vil forbli i fellesskapet.

Ifølge Världen Idag ble det understreket at Immanuelskyrkan klart har avveket fra den vanlige ekteskapsteologien, men man vil likevel ikke utelukke menigheten eller iverksette andre tiltak mot den.

EFK-styret har også skrevet et brev som nå er sendt ut til menighetene. Her står det blant annet:

«I alt annet bekjenner Immanuelskirken vår tro og selvforståelse, og de respekterer EFKs vigselsordning selv om de selv har avveket fra denne».

– Ekteskapssynet må aksepteres

EFK-profilen Stefan Swärd understreker viktigheten av lojalitet til felles beslutninger og mener Immanuelskyrkan selv bør reflektere over at de forlatt det felles ekteskapssynet i denne saken.

– I en bevegelse som EFK får menighetene selv velge hvordan de vil opptre i noen saker, ikke alt er hugget i stein. Men i ekteskapsspørsmålet er det et felles standpunkt som må anta at alle respekterer, sier han til Världen Idag.

Frie menigheter

Ledelsen understreker også i sitt brev at EFK «har en felles teologi» som kommer til uttrykk i vigselsseremonien, men legger til:

«Samtidig er vi en baptistmenighetsbevegelse der de lokale menighetene forblir frie og uavhengige, men velger å gi seg til hverandre. Ut fra vårt syn på kirken har vi som bevegelse ingen ordninger for å avsette pastorer».

EFK er en sammenslutning som består av de tidligere baptistiske retningene Örebromissionen, Helgelseförbundet og Fribaptistsamfundet.

I likhet med Baptistkirken i Norge har disse samfunnene i stor grad hegnet om lokalmenighetenes selvstendighet.

Konservativt flertall

Det store flertallet av menighetene og medlemmene antas å stå for et tradisjonelt syn, men i 2022 anbefalte en arbeidsgruppe innen EFK at homofilt samlevende får bli medlemmer i forsamlingene.

Dette skapte uro og førte til at Korskyrkan i Gävle brøt med EFK på grunn av den manglende klarheten i LHBT-spørsmål.

EFK har 285 menigheter med rundt 30.000 medlemmer.

Powered by Labrador CMS