SOKNEPREST: Vegard Loke Rønning i Kvalsund.

Menigheter i nord med vedtak om «Guds velsignelse» over norske oljearbeidere

Protesterer mot Kirkemøtets oljekritiske vedtak.

Publisert Sist oppdatert

Tre menighetsråd i Finnmark har gjort likelydende vedtak, der de uttrykker takknemlighet til de som jobber i olje- og gassindustrien.

Vedtakene kommer etter at Kirkemøtet nylig vedtok at Den norske kirke skal be regjeringen lytte til rådene fra IEA, Det internasjonale energibyrået. IEA har på sin side tatt til orde for stans i videre oljeleting.

Menighetsrådet i Kvalsund har gjort dette vedtaket:

«I lys av Kirkemøtets vedtak om å be om stans av oljeleting på norsk sokkel vil Kvalsund menighetsråd forkynne at olje og gassindustrien har vært en stor velsignelse for vårt land og våre lokalsamfunn. Og vi står i takknemlighetsgjeld til alle dem som har arbeidet i olje og gassindustrien. De har lagt grunnlaget for det velferdssamfunnet vi har i dag.

Vi ber om Guds velsignelse over alle de som arbeider i norsk olje og gassindustri.»,

Tilsvarende vedtak er gjort i Kokelv, som også ligger i Kvalsund kommune og i Porsanger, som er nabokommunen. Det bekrefter soknepresten i Lakselv, Arne Skare overfor Dagen.

— Jeg ble veldig lei meg

Sokneprest Vegard Loke Rønning tok initiativet til vedtakene. Han har også kontaktet menigheter i Stavanger-regionen med sikte på å få også dem til å protestere mot Kirkemøtets vedtak.

Kirkemøtet må gjerne skjule seg bak en anbefaling, men realiteten er at de ønsker stans i norsk oljevirksomhet.

Vegard Loke Rønning, sokneprest i Kvalsund

– Hva var din første reaksjon på Kirkemøtets vedtak?

– Jeg ble først veldig lei meg over at kirken tar stilling i et politisk spørsmål. Det gjør at mange føler seg fremmedgjort i kirken, og vi har jo fått utmeldinger i etterkant. Ansatte i oljeindustrien føler at kirken uttaler seg negativt om jobben deres. Folk melder seg ut i Hammerfest-regionen, sier Rønning.

Ifølge presten dreier det seg om 10-12 utmeldinger i dette prostiet så langt. På landsbasis var tallet oppe i 1700 tidligere i uken.

GASS: Her på Melkøya ilandføres naturgass fra Snøhvitfeltet i Barentshavet.

Uttalelsene fra det lokale kirkelivet kommer i en region som har opplevd et sterkt økonomisk oppsving nettopp på grunn av olje- og gassvirksomhet. Rundt 1.000 av 10.000 innbyggere i Hammerfest har jobber i tilknytning til bransjen.

Sentralt i denne virksomheten står ilandføringsanlegget for naturgass på Melkøya utenfor byen.

– Må gjerne skjule seg

Kirkemøtet ber i sitt vedtak regjeringen lytte til anbefalingene fra det internasjonale energibyrået IEA, som har tatt til orde for stans i ny oljeleting.

– Kirkemøtet må gjerne skjule seg bak en anbefaling, men realiteten er at de ønsker stans i norsk oljevirksomhet, sier Rønning.

– Er vedtaket et forsøk på å stanse utmeldingene?

– Nei, det er først og fremst uttrykk for et ønske om å vise takknemlighet til olje- og gassarbeiderne i nord. Kirkemøtet er ikke hele kirken, men består først og fremst av lokale sogn.

– Har dere mandat til å si at oljeletingen kan fortsette?

– Nei, og det sier vi heller ikke. Vi ønsker bare Guds velsignelse over de som har gjort en god jobb, sier Rønning.

Powered by Labrador CMS