AVSTAND: Hovedpastor Knut Moholt (t.v.) og medpastor Odd Arild Berge mener det er hårreisende at de ikke kan samle 200 personer til gudstjeneste med to stoler mellom hverandre.

Menigheter reagerer på stol-regel

Stoler behandles på lik linje med kirkebenker. – Virker som regjeringen famler, sier pastor.

Publisert Sist oppdatert

Det har murret i Kirke-Norge siden regjeringen lanserte de nyeste smittevernreglene tidligere i november. Grunnen er forskjellbehandlingen av arrangører som har fastmonterte stoler, som fortsatt kan ha opptil 200 personer, og arrangører med benker eller løse stoler, som bare kan ha 50 personer.

Ba om vurdering

Da de nye reglene ble lansert presiserte helseminister Bent Høie (H) at reglene ikke var for å forskjellsbehandle kirker og trossamfunn.

– Det er de samme regler som gjelder i trossamfunn som alle andre alle steder. Her skiller vi ikke mellom type arrangement og hvem som står for arrangementet når det gjelder denne type spørsmål. Definisjonen av fastmonterte seter er lik, uavhengig hvilket lokale de er i, sa Høie til avisen Vårt Land.

Det var lenge forvirring om hvordan man skulle definere «fastmonterte seter». Høie ba derfor Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om deres vurdering. De konkluderte med at det bare skulle innbære allerede festede seter i for eksempel kinoer, teater eller stadioner hvor man stort sett sitter i ro.

De vurderte det som lav risiko å la disse unnvike fra en-metersregelen. I frykt for «smutthull» ville de heller ikke åpne for å la arrangører feste stoler i etterkant av regelen.

– Henger ikke på greip

Reglene har fått flere til å reagere. Hovedpastor i Grimstad Misjonskirke, Knut Moholt, har stolplasser til 580 personer, men får bare fylle hver tiende stol. Han mener de fint kunne tatt imot 200 personer uten å bryte smittevernrådene.

– Jeg frykter at folk mister respekt for koronareglene når de ikke henger på greip eller stemmer overens med sunn fornuft. I dette tilfellet virker det som om regjeringen har famlet etter gode svar på hvorfor fastmonterte seter er bedre enn kirkebenker og stoler på rekke, sier Moholt til Dagen.

Han sier at han har forståelse for at det kommer regler for bruk av kirkebenker, men mener det er enklere å definere plasser i en stolrekke.

– Hastverkarbeid

Moholt reagerer særlig på at det blir gitt unntak fra en-metersregelen på kinoer eller fotballstadioner, og at det blir brukt som argument at man der sitter i ro på plassene sine. Det har også kirkene lært seg, mener han.

– Høie har sagt at man unngår mingling på kulturarrangement, men det kan man fint gjøre i kirken også. Vi har unngått mingling i hele høst, så dette er ikke noe nytt for oss nå, sier pastoren.

– Argumentasjonen i media bærer preg av et hastverkarbeid som politikerne har slitt med å argumentere for i ettertid. Jeg har enda til gode å høre noen gode argumenter for hvorfor smittefaren er mindre på kino enn i kirken, konkluderer Moholt.

Lockdown i storbyene

I Oslo har byrådet lagt ned forbud mot alle innendørs arrangementer, noe som betyr at gudstjenestene bare foregår digitalt. I Bergen er det fortsatt lov med 20 personer på innendørs arrangement, men flere kirker har valgt å bare arrangere online-gudstjenester.

Tiltakene i Bergen varer i første omgang ut denne uken, mens tiltakene i Oslo varer ut måneden. Smittetallene har ikke gått ned, og det er ventet at mange av tiltakene vil bli forlenget.

– Det er ikke realistisk å kunne åpne samfunnet fullt 1. desember. Vi må se hvilke tiltak vi kan lempe på hvis smittetallene går nedover og vi føler at vi har kontroll. Jeg tror det vil bli en annerledes jul, sa byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, til VG tidligere denne uken.

– Oppleves som rigid

Moholt får støtte fra pastor-kollega Erik Andreassen i Oslo Misjonskirken Betlehem. De får foreløpig ikke lov til å arrangere gudstjeneste, men Andreassen frykter at de nye reglene vil gjelde den dagen de får lov til å samles igjen.

– Jeg håper de går tilbake til ordningen som har fungert bra i hele høst. Den siste gudstjenesten vi hadde før nedstengingen er nok den tryggeste vi har gjennomført noen gang. Det føles rart at disse reglene kommer nå, sier Andreassen.

Han mener forskjellsbehandlingen av trossamfunn og teatre er provoserende.

– Det er overhode ikke mindre trygt å komme til oss enn å gå på kino eller teater. Det er ingen som begynner å flytte på stolene sine en søndags formiddag. Dette oppleves som rigid.

– Oppleves det som urettferdig?

– Jeg ønsker ikke å være en sutrete pastor, men det er kjedelig. I vert fall når det er vi som klarer å gjøre dette på en trygg måte som blir forskjellsbehandlet, mener Andreassen.

Hvor mange kan samles?

20 personer på private sammenkomster på offentlig sted.

50 personer på innendørs arrangement hvor ikke alle sitter i fastmonterte seter.

200 personer på innendørs arrangement forutsatt at alle sitter i fastmonterte seter.

600 personer på utendørs arrangement, forutsatt at alle i publikum sitter i fastmonterte seter, deltakerne er fordelt i grupper med inntil 200 personer, og det er minst to meter avstand mellom gruppene.

Powered by Labrador CMS