INNESPERRET: Rohingyaer i tusentall er innesperret i interneringsleiren Sittwe i Burma. De er uønsket i Burma, og mange prøver å komme seg til land som Thailand og Indonesia der de drømmer om et nytt liv.

Menneske handel på sitt verste

Grusom tortur brukes av menneskehandlere som «hjelper» flyktninger fra rohingyafolket ut av Myanmar. Det forteller Øyvind Løvrød til Dagen.

Publisert Sist oppdatert

Midt i tragedien som utspiller seg i Myanmar og på havet mellom Thailand, Myanmar og Indonesia, jobber Øyvind Løvrød og Steve Gumaer fra Partners Norge.

De prøver å hjelpe de fortvilte flyktningene fra rohingyafolket i Myanmar med mat og forsyninger og dokumentere den umenneskelige behandlingen de forkomne båtflyktningene utsettes for.

Arbeidet har vært vanskelig fordi menneskesmuglere hindrer dem å få kontakt med flyktningene.

OVER HAVET: Båtflyktninger fra Myanmar prøver å komme over havet til Thailand og Indonesia. Overfarten kan ta flere uker med lite vann og mat, og menneskesmuglere behandler dem som en vare som de kjøper og selger.

Hjerteskjærende

– Vi har likevel klart ad omveier å komme oss inn i interneringsleiren Sittwe i det sørvestlige Myanmar der vi møtte folk som hadde vært ombord i flyktningbåter på havet i to måneder for så å returne til Myanmar . Historiene de forteller er hjerteskjærende, sier Øyving Løvrød til Dagen.

Han forteller om hjelpeløse flyktninger fullstendig overlatt i hjerteløse menneskesmugleres grep der flyktningene behandles som en vare som kjøpes og selges.

Menneskesmuglere

– De drømmer om et bedre liv i Indonesia eller Thailand, og har betalt store summer for å få være med på båten. De fleste blir avvist og returnes til Myanmar , der menneskesuglerne truer familiene deres før de kan forlate båten igjen.

Pårørende ringes opp mens flyktningene tortureres og ber dem skaffe penger for å slippe løs. De som klager på mat- og vannmangel ute på havet, blir pisket med store rep, forteller Løvrød.

Han og Steve Gumaer har søkt et stort havområde mellom Thailand og Malaysia den siste uken der det fantes minst tre fiskebåter i internasjonalt farvann med flyktninger.

Kom for sent

– Vi kom 30 minutter for sent til å sjekke opp det ene fartøyet, som hadde 450 personer ombord og hadde vært på sjøen i flere måneder. Båten var blitt avvist i Thailand og presset ut på havet igjen, sier Løvrød.

Av lokale fiskere fikk han høre at flyktningskipet hadde blitt beskutt av den thailandske kystvakten. Hadde de nådd fram til båten i tide, kunne kanskje de norske hjelperne også havnet i livsfare.

– Vi har det godt hjemme i Norge, og det er lett å lukke øynene for slike tragedier. Det er fryktelig viktig at vi med de midlene vi faktisk har, prøver å hjelpe andre som lider urett, sier Løvrød i Partners Norge.

Rohingya-folket

Rohingyaene er en muslimsk folkegruppe som holder til i de vestlige delene av Myanmar. Ifølge FN teller de 800.000 og er en av verdens mest forfulgte mindretallsgrupper.

Det etniske flertallet i områdene der rohingyaene lever, er buddhistiske rakhinere. Delstaten der de to folkegruppene lever, heter Rakhine.

Siden annen verdenskrig har rohingyaene kjempet for anerkjennelse som etnisk gruppe. Myndighetene i Myanmar sier rohingyaene er ulovlige innvandrere fra Bangladesh.

I 2012 ble flere hundre rohingyaer drept i voldelige sammenstøt med rakhinere i 2012, og minst 140.000 er drevet på flukt fra sine hjem.

Powered by Labrador CMS