TORTUR: De eritreiske flyktningene Filemon (t.v.) og Daniel forteller om grusom tortur av beduiner i Sinai for at de skal betale løsepenger til de arabiske kidnapperne. Menneskehandelen fortsetter uten at FN, EU, USA, Egypt eller Israel er i stand til å stanse trafikken. (Foto: John Solsvik)

Menneskehandelen i Sinai fortsetter

Mellom 1.000 og 2.000 eritreere sitter kidnappet i leirer i Sinai, der de tortureres på det verste. Diktaturet i Eritrea og ekstreme palestinske grupper i Gaza får skylden. - President Mursi i Egypt kunne stanset dette, sier Uriel Levy i Combat Genocide Association.

Publisert Sist oppdatert

De mange eritreerne som har flyktet fra forfølgelse i hjemlandet, utsettes for umenneskelige lidelser i torturleirer i Sinai. Etter flukten til Sudan, blir de kidnappet for så å ende opp i Sinai. Der presses de under tortur for enorme pengebeløp som familien må skaffe til veie.

Filemon (28) og Daniel (24) forteller til Dagen om de grusomste torturmetoder i leiren i Sinai for at de skulle skaffe løsepenger til veie. De overlevde så vidt og klarte å komme til Israel, mens flere av deres venner ble skutt.

Afrikas Nord-Korea

Den israelske organisasjonen Combat Genocide Association (CGA) arbeider aktivt for å hjelpe eritreiske flyktninger i Sinai. De er anerkjent både av israelske myndigheter og av den amerikanske ambassaden i Israel for sin innsats.

Direktør Uriel Levy i CGA peker på to grunner til den skremmende menneskehandelen i Sudan og Sinai. Den ene er det voldelige diktaturet til president Isaias Afewerki i Eritrea.

- Situasjonen i Eritrea er mildt sagt dårlig der de som kritiserer presidenten og myndighetene blir forfulgt. Det er ikke for ingenting at Eritrea kalles for Afrikas Nord-Korea. Alle menn mellom 16 og 70 år er mobilisert, og derfor flykter mange fra landet, sier Levy.

De eritreiske flyktningene havner i leirer i Sudan, der mellommenn dukker opp og tilbyr dem arbeid. De som takker ja, kidnappes og sendes til leirer i Sinai der palestinaarabere presser dem for løsepenger under hard tortur.

Våpensmugling

Fra Eritrea pågår det også en storstilt smugling av våpen via Sudan til Gaza. Avisartikler i The Guardian og rapporter på CNN har dokumentert denne våpensmuglingen.

De hevder at Eritreas utenriksminister har personlige interesser i våpensmuglingen, og de har oppgitt stedene i Sinai der leirene befinner seg og navn på 12 sheiker som står bak menneskehandelen.

Flere menneskeretts-organisasjoner og medier har underøkt hva som skjer i leirene i Sinai. De hevder at rundt 4.000 eritreere er drept etter tortur siden 2010 fordi de ikke kan betale løsepengene, eller for salg av menneskelige organer.

Uriel Levy opplyser at han har vært i kontakt med Israels tidligere forsvarsminister Ehud Barak om saken samt USAs utenriksdepartement og USAs ambassadør til Israel for å få dem til å legge press på Egypt i saken.

Mursi i skvis

- President Mohamed Mursi skvises mellom hensynet til Hamas, siden organisasjonen springer ut fra fra Muslimsk Brorskap i Egypt, og behovet for å stanse den illegale våpen- og menneskesmuglingen, en konflikt som til tider også går ut over egyptiske soldater i Sinai. Hadde han våget, var det intet problem for han å stanse denne trafikken, sier Levy.

Han sier ikke direkte at Hamas står bak menneskehandelen, men er likevel klar i sin konklusjon.

Våpen til Gaza

- Beduinene i Sinai tjener store penger på denne handelen. De presser eritreerne for store løsepenger. I tillegg selger de store mengder våpen til palestinske grupper i Gaza inkludert Hamas, sier Levy.

Eriteeerne Filemon og Daniel forteller til Dagen at de så konvoier med lastebiler fulle av tunge våpen fra Eritrea og Libya på vei til Gaza.

- Våre oppassere snakket om dette og la ikke skjul på at våpnene skulle til Gaza, sier eritreeren Daniel.

Norge medskyldig

Medisinprofessor Elihu D. Richter er opprørt over at vestlige land har gjort så lite for å stanse forfølgelsen av og menneskehandelen med eritreerne. Han reagerer på at Norge har kontakt med Hamas, som han hevder er en av partene bak menneskehandelen og torturen i Sinai.

- Ved at Norge ikke prøver å stanse det som skjer, medvirker landet til kriminalitet mot menneskeheten, sier Richter.

Han er professor ved Hebrew University School of Public Health and Community Medicin. I tillegg er han direktør for Jerusalem Center for Genocide Prevention, og har fulgt nøye med på hva som skjer med eritreiske flyktninger som etter mye tortur og grusomheter klarer å komme til Israel.

Rapportert til FN

En rekke internasjonale medier har rapportert om menneskehandelen og våpentransporten i Sinai. I juli 2012 meldte The Guardian om en rapport om forholdene som er forelagt FNs Sikkerhetsråd og som ble lekket til avisen.

17. juli 2012 skrev så The Guardian om eritreeren Woldemariame (31) som forteller hvor våpnene kommer fra i Eritrea, hvilken rute de følger gjennom Sudan og Egypt for å ende opp i Sinai på grensen til Gaza.

Abu Mohammad er en av lederne for en leir i Sinai, og bor i en flott villa omgitt av en miur nær en FN-base i Sinai. Han har et våpenlager i et bambusskur 100 meter fra huset sitt.

- Flyktningene han torturerer kan se røde helikoptere lande på FN-basen bare 300 meter borte. Jeg er sikker på at de kan se huset hans fra FN-basen. Hvis de kom bort for å se etter, ville de finne hundrevis av våpen. Disse folkene har ingen hjerne dersom de ikke skjønner hva som foregår her, sier Woldemariame til The Guardian.

Menneskehandelen i Sinai

Omlag 30.000 eritreere har kommet til Israel

70 prosent kristne, 30 prosent muslimer

Mellom 500 og 3500 befinner seg i Sinai der de utsettes for tortur

Løsepenger varierer fra 5.000 til 40.000 US-dollar per person

Brukes som betaling for våpen fra Eritrea og Libya til Gaza

Powered by Labrador CMS