KRITISK: Organisasjonen menneskeverd er kritiske til å utvide dagens abortgrense (arkivbilde).

Menneskeverd: – Ingen god begrunnelse for å svekke fosterets rettsvern

Organisasjonen reagerer på abortutvalgets forslag om å utvide grensen for selvbestemt abort til uke 18.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er kritiske, sier Kristin Rudstaden, kommunikasjonsansvarlig i organisasjonen Menneskeverd, til Dagen.

Hun var tilstede under abourtutvalgets overleverelse av sin offentlige utredning (NOU) til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) torsdag formiddag.

– Det flertallet har lagt til grunn er at fosterets rettsvern og moralske status slår inn ved attende uke, sa abortutvalgets leder Kari Sønderland under offentliggjøringen av rapporten.

Denne uttalelsen reagerer Rudstaden sterkt på.

Hun synes utvalgslederens begrunnelse for å svekke fosterets rettsvern frem til uke 18, er for tynn.

– Sønderland klarte ikke å begrunne hvorfor det er riktig å svekke fosterets rettsvern. Det hun sa var at kvinnens selvbestemmelse trumfer fosterets rettsvern frem til uke 18, uten annen begrunnelse enn selvbestemmelsen.

Skaper holdninger

Rudstaden påpeker at abortloven er en avveining av to grunnleggende hensyn – kvinnens selvbestemmelse på den ene siden og det ufødte barnets rettsvern på den andre.

12-UKER: Kristin Rudstaden er kommunikasjonsansvarlig i organisasjonen Menneskeverd. De vil beholde dagens tolvukersgrense.

– Vi tror at lovverket er normativt og en eventuell utvidelse vil prege samfunnets holdning til abort.

– Derfor mener vi at uketallet ikke er uviktig. Det har noe å si at vi har definert i lovverket at retten til liv utløses fra uke 12.

Forebygging

Menneskeverd er positive til at utvalget foreslår å lovfeste retten til veiledning og oppfølging både før og etter en abort, samt å bruke mer ressurser på dette.

Samtidig understreker Rudstaden at det må mer til enn bare informasjonsarbeid.

– Jeg skulle ønske at de hadde enda mer fokus på abortforebyggende tiltak.

Hun er opptatt av at det må legges til rette for at kvinnen får et reelt valg til også å beholde barnet.

Savner flere tiltak

Dagen har tidligere i høst skrevet om Nederland som inntil nylig hadde en obligatorisk refleksjonstid for kvinner som ville ta abort. Dette har ført til at landet, tross en veldig liberal abortlovgivning, har hatt forholdsvis lave aborttall.

Muligheten for å innføre en slik refleksjonstid i Norge, er noe Menneskeverd har vært opptatt av.

Dagen kjenner til at dette alternativet ikke var oppe til vurdering i abortutvalget.

– Det er vi skuffet over, sier kommunikasjonslederen.

– Vi mener det er flere forebyggende tiltak som burde blitt vurdert i abortutvalgets arbeid.

Flest kvinner vil beholde dagens grense

Rudstaden trekker også frem et annet aspekt ved abortgrensen som hun ikke ser har blitt gitt tilstrekkelig oppmerksomhet.

Tall fra SSB viser at et flertall av kvinner ønsker å beholde dagens grense på 12 uker, samtidig som et flertall av menn ønsker grensen til uke 18 eller 22.

– Vi vet at menn er dårligere på prevensjon, det er ikke de som tar abort og det er menn som ønsker å utvide ukesgrensen. Det er en provoserende ansvarsfraskrivelse.

Preses mot utvidelse

Heller ikke preses i Den norske kirke, Olav Fykse Tveit, er fullstendig overbevist om at en utvidelse av retten til selvbestemt abort er veien å gå.

MOT UTVIDELSE: Olav Fykse Tveit er preses i Den norske kirke. Han er ikke sikker på om han er enig med utvalgets ønske om å utvide abortgrensen fra 12 til 18 uker.

– Det må trekkes noen grenseoppganger av hensyn til både den gravide og det ufødte barnet. Dette er godt balansert i den nåværende loven. Jeg er ikke sikker på at samfunnet vårt blir bedre av å utvide abortgrensen fra 12 til 18 uker sier Olav Fykse Tviet til NTB.

– Jeg mener det er viktig å se på hvordan samfunnet kan støtte kommende foreldre til å takle de gledene og utfordringene et nyfødt barn kommer med på en god måte, sa han videre.

Powered by Labrador CMS