FANT TONEN UNDER KORONA: Forfatter Terje Haugdal (t.v.) og musiker Ole Karsten Sundlisæter har brukt tiden under pandemien til å skrive salmebok.

Mens korona herjet lagde Terje og Ole Karsten 151 salmer

Forfatteren og musikeren fant sammen like før Norge og verden stengte ned. Resultatet ble en helt ny salmebok.

Publisert Sist oppdatert

Denne vinteren slipper salmeoversetter Terje Haugdal en ny bok med intet mindre enn 151 salmer.

76-åringen har jobbet med tekstene siden 1990, mens musiker og kantor Ole Karsten Sundlisæter har satt toner til ordene.

20. februar ble det publisert en video fra Hof Kirke i Åsnes kommune, Innlandet hvor flere av salmene blir fremført.

– Å høre salmene fremført på den måten var en utrolig opplevelse. Mitt hjerte frydet seg virkelig, sier Haugdal.

Møtte opp på døra

Duoen har kjent hverandre i mange år, men fant sammen i jobbsammenheng for tre år siden.

Sundlisæter hadde allerede oppdaget flere av tekstene til Haugdal – som han ga ut i bokform i 2015. Musikeren spurte om forfatteren om han ikke hadde flere tekster på lager.

– Det var helt uventet, men veldig hyggelig. Jeg ga ham tilgang på alt jeg hadde gjort, så begynte samarbeidet, forteller Haugdal.

– Da jeg satt meg ned med tekstene til Terje ved pianoet, så kom bare melodiene til meg. Tekstene hans tiltaler meg fordi de bærer preg av tidløshet og taler til allmennheten, sier Sundlisæter

Korona-prosjekt

Mens verden var stengt ned på grunn av koronapandemien, sendte de to salme-entusiastene e-poster fram og tilbake til hverandre hvor tekst og melodi linje for linje smeltet sammen.

– Terje var veldig raus med meg i melodiskrivingen. Samtidig var han ærlig i sine tilbakemeldinger, forteller Sundlisæter som både er musiker og jobber som kantor i Hof Kirke.

SALMEENTUSIASTER: Terje Haugdal (bak) og Ole Karsten Sundlisæter er begge opptatt av å ta vare på salmearven i Norge.

Duoen erkjenner at de fikk gode arbeidsforhold under pandemien.

– Nedstengningen førte til at vi hadde masse tid vi kunne bruke på arbeidet uten å bli distrahert av alt annet som foregikk, forteller Haugdal.

– For oss som holder på med skapende aktivitet, har korona faktisk gitt oss mer tid og mindre press. Jeg tror ikke dette prosjektet hadde gått så fort under normale tilstander, sier Sundlisæter.

Høye topper og dype daler

Gjennom et langt liv har Haugdal vært opptatt av å skildre livets mange oppturer og nedturer i salmene sine.

– Salmer er mitt trosspråk. Det gir meg håp og trøst å skrive om livets dype daler og høye topper, sier han.

30 ÅR MED TEKSTER: Noen av de 151 salmene i den nye boka til Terje Haugdal strekker seg helt tilbake til 1990.

76-åringen mener fellestrekkene ved de 151 salmene hans er tillit, tro, trøst og håp.

– Tekstene er som ropt ut fra hjertes posisjon. Jeg er ingen teolog, men ønsker at ordene skal skape bilder av troen som mennesker kan kjenne seg igjen i.

Presentert i kirken

Salmeboken til Haugdal og Sundlisæter ble lansert i forbindelse med en konsert i Hof kulturkirke i Innlandet fylke 23. januar. Med orgel og et fullt kor ble et utvalg av salmene presentert.

Samtlige 151 salmer er dessuten spilt inn og tilgjengelige for avspilling på nett.

151 SALMER: Salmeboka «151 salmer – Det går en elv i hvert et våkent hjerte».

– Det er noe spesielt å høre noe man har laget bli fremført i et kirkerom. En veldig fin erfaring, sier Sundlisæter.

Haugdal er svært tilfreds med jobben hans partner har gjort med tekstene hans.

– Ole Karsten har blåst liv i tekstene. De kommer tilbake på en ny måte. Så er det gøy at de blir godt mottatt. Jeg bare fryder meg, rett og slett, sier salmeforfatteren.

Usikker på hvilken salme som fester seg

Ole Karsten Sundlisæter forteller at han som musiker ikke kan vite hvilke av de 151 salmene som vil feste seg hos de som synger dem.

– Det som vi mener er en vellykket salme er ikke nødvendigvis den som menighetene omfavner, utdyper han.

MELODIER RAMLET NED: Da Ole Karsten Sundlisæter skulle sette melodi til tekstene, merket han hvordan tonene bare kom til han, nærmest som at han ble ledet av Gud, forteller musikeren.

Opplevelsen fra Hof kulturkirke ga ham likevel et håp på de ferske salmenes vegne.

– Når forsamlingen synger med helt riktig melodi på vers nummer to uten å ha forberedt seg, er det et tegn på at du har truffet noe. Så vil tiden vise om de vil stå seg også i fremtiden.

Salmenes posisjon i fremtiden

– Hvordan tror du salmenes posisjon vil utvikle seg i kommende generasjoner, Sundlisæter?

– Salmene er hjørnesteinen i kirkemusikken. Derfor tror jeg det er viktig at det kommer nye salmer til som gjenspeiler tiden vår generasjon lever i og situasjonene vi står i. Salmene skal ikke nødvendigvis toppe hitlistene, men være lavmælt og snakke på et dypere plan. Der kan ingen andre typer tekster og melodier måle seg, mener kantoren.

EGET SPRÅK: Tarje Haugdal forteller at salmene har et eget språk, men er ikke bekymret for at også den oppvoksende generasjonen skal gripe teksten senere i livet.

Haugdal erkjenner at salmer vanligvis ikke inneholder det samme språket som ungdommer bruker. Derimot tror han de unge vil vokse seg inn i salmene etter hvert som de blir eldre.

– Så lenge salmene treffer en nerve hos menneskene, vil de leve videre. Målet er å berøre hjerter, inspirere og gi trøst. Hvis salmene Ole Karsten og jeg kan løfte opp så mye som en eneste sjel, vil det være verdt all innsats, sier Terje Haugdal.

Powered by Labrador CMS