STYRKER TROEN: - Gjennom hele kirkehistorien ser vi at forfølgelse gjør kirken sterkere. Forfølgelse tvinger oss til å ta valg og dermed vokser kirken, sier Johan Hujun. Selv holder han på med undervisning så lenge Gud åpner dører for ham. Illustrasjons

Mer åpent, men fortsatt vanskelig i Kina

Husmenighetene i Kina opplever mindre trakassering nå enn for 30 år siden. Myndighetene er likevel fortsatt redde for alt som kan utfordre deres maktmonopol.

Publisert Sist oppdatert

– I løpet av tre måneder i fjor døde tre sentrale husmenighetsledere i bilulykker. Vi opplever det som litt tilfeldig at dette er snakk om rene ulykker, sier Johan Hujun.



Reisende i menighet

Johan Hujun er egentlig ikke mannens riktige navn. Den smilende og sprudlende mannen fra Kina har i mange år reist rundt til husmenighetene og undervist. Det er stor etterspørsel etter hans arbeid i et land der det er meget langt mellom bibelskolene. Jobben er likevel ikke uten utfordringer. Han må være forsiktig med hvilke transportmidler han bruker og, ikke minst, hvor mye mediefokus han får. Han ønsker derfor ikke å stå frem med bilde og navn. Hujun bekrefter at arbeidet byr på prøvelser.

– Det er alltid utfordrende å reise. Lommetyvene er en plage, sier han og ler med hele seg.



Norgesbesøk

Tallene er vanskelige å kontrollere, men man regner med at nær 70 millioner mennesker er tilknyttet undergrunsmenigheter i Kina. Denne helgen hadde Evangelisk Orientmisjon (EOM) besøk fra sine samarbeidspartnere i forbindelse med Misjonsweekend, organisasjonens årsmøte. EOM har misjonærer i Japan og støtter menigheter i Kina.

Johan Hujun blir oppmuntret av støtten fra norske trosfeller.

– Kirken er èn og hvor enn vi er deler vi gleder og sorger. Gud elsker Kina, Norge og alle andre land. Jeg blir rørt av å se den oppriktige kjærligheten norske kristne har for Kina, sier han.

Stemningen blant husmenighetene i Kina er god. Mange blir frelst og helbredet. Det er også friere nå enn for 30 år siden.

– Så lenge det ikke er utlendiger med, kan husmenighetene samles. Det er ikke masseforfølgelser slik som det var før. Men fortsatt sitter noen i fengsel og kontrollen med menighetene er stor. Politikken har ikke endret seg. Siden myndighetene vet at husmenighetene vokser, vil de ha kontroll. Derfor krever de registrering, noe mange kristne ikke ønsker. Den offisielle kirken er registret. Den gjør mye bra, men ønsker noen å fordype seg i kristen tro og lære blir ikke den offisielle kirken tilstrekkelig. Budskapet blir for lett, sier Hujun.



Forfølgelse

Johan Hujun er ikke redd for forølgelse. Det er spesielt å høre på, sittende i trygge og «kristne» Norge.

– Det er bra med uro for kirken. Vår tro blir styrket. Gjennom hele kirkehistorien ser vi at der det er forfølgelse blir kirken sterkere. Forfølgelse tvinger oss til å ta valg. Dermed vokser kirken, sier han.

Selv holder han på med undervisning så lenge Gud åpner dører for han. Han tror også Gud har en plan med Kina.

– Gud lot ikke dette landet få en fjerdedel av verdens befolkning uten å ha en plan med det. Dette perspektivet er kristne i Kina opptatt av. For meg er uansett den beste belønningen som finnes er å se kristne vokse i sitt forhold til Gud, så jeg vil fortsette. Men kanskje en dag sier Gud jeg skal dra til Afrika. De trenger misjonærer der også, så da gjør jeg det, smiler Johan Hujun.


DM



Powered by Labrador CMS