Mer fristende for KrF
Nå er imamsleiking og IS-støtte ikke lenger argumenter mot å gå inn i regjeringen.
På mindre enn et halvt år har to av Frps mest omstridte politikere gått ut av den blågrønne regjeringen. Det kan gjøre det lettere for KrF å gå inn.
Statsrådene som har mistet sine departementale nøkkelkort i år, er de samme to som har hatt de tøffeste konfrontasjonene med Kristelig Folkeparti. Oppgjørene som henholdsvis Sylvi Listhaug og Per Sandberg har hatt med Knut Arild Hareide vil gå over i historien som noen av de mest opphetede politiske debattene i norsk radio.
Listhaugs ordskifte med KrF-lederen i valgkampen i fjor gav til og med opphav til et nyord: imamsleiking. – Knut Arild Hareide sleiker imamer oppetter ryggen, sa den daværende innvandringsministeren. Som vi husker ble det et fryktelig spetakkel, og statsminister Erna Solberg refset sin statsråd for ordbruken. Sylvi Listhaug selv beklaget ingen ting.
Enda tøffere var beskyldningene som Per Sandberg kom med mot KrF da han debatterte rekrutteringen til terrorgruppen IS med Hareide to år tidligere. Den gangen kom han med følgende tirade: – Kristelig Folkeparti har et enormt ansvar for at flere titalls unge mennesker, født og oppvokst i Norge reiser ut og slutter seg til terrororganisasjoner, driver med krigshandlinger og massakrerer barn og kvinner. Dette er det Kristelig Folkeparti som har ønsket, og resultatet ser vi i dag.
Den ellers så sindige og proffe debattanten Knut Aril Hareide lot seg for en gangs skyld rive med: «Nå er det nok, Sandberg, du må roe deg ned», nærmest ropte KrF-lederen. Nå får Per Sandberg god tid til å gjøre det. Etter exiten som statsråd og Frp-nestleder på mandag er han nå privatperson på heltid.
Det er ikke bare verbale utfallene fra Listhaug og Sandberg som har gjort at KrF har fått nok. De to oppleves også som representanter for den delen av Frp som KrF-ledelsen har størst problemer med. Den populistiske, verbalt hardtslående retningen i partiet som gjerne fronter innvandring, islamkritikk og norske verdier. Med deres fremste representanter ute av regjeringen kan det oppleves mer fristende for KrF å gå inn.
Partiet er nå midt inne i prosessen som senere i høst skal munne ut i et linjevalg for regjeringssamarbeid. Det er et arbeid som ikke akkurat har fått mindre hast etter den siste ukens hendelser, der KrF har mistet sentrale lokal- og fylkespolitikere i vest nettopp med regjeringsspørsmålet som noe av begrunnelsen. Både Listhaugs avgang i mars og Sandbergs exit denne uken kan være med på å påvirke prosessen.
Motstanderne av regjeringssamarbeid vil selvfølgelig hevde at det er Frps program og ikke enkeltpersoner som er det største hinderet. Men den personlige faktoren skal likevel ikke undervurderes. Det er nettopp personer som Listhaug og Sandberg som nevnes når KrF-ere skal mane frem bildet av hvor uansvarlig, populistisk og innvandringsfiendtlig Frp er.
Det blir ikke like enkelt å skremme med Jon Georg Dale og Åse Michaelsen.