Kristent bistandsarbeid blir stadig mindre avhengig av offentlig støtte. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Mer gaver - mindre fra staten

Tre av fire kroner som kristne bistandsaktører bruker utenfor Norge, kommer fra gaveinntekter. Bare 25 prosent er statlige midler.

Publisert Sist oppdatert

Statistikk fra Digni (tidligere Norsk Misjonsråd) og Norsk Råd for Misjon og Evangelisering (NORME) viser at medlemsorganisasjonene bruker stadig mer penger i utlandet. I 2013 utgjorde denne summen totalt 626 millioner kroner. Dette var en økning på sju prosent i forhold til året før.

Prosentandelen av offentlig støtte til arbeid i utlandet var på 25 prosent av beløpet, og som utgjør i overkant av 156 millioner kroner. Statsstøtten var i 2013 på det laveste nivå siden tusenårsskiftet.

Året før var det et totalt forbruk i utlandet på omkring 586 millioner, og offentlige midler utgjorde 160 millioner kroner, som er i overkant av 27 prosent.

Det betyr at andelen egne midler stadig øker, og norsk misjon kompenserer for mindre offentlig støtte ved økt egeninnsats.

– Imponerende

AVDELINGSDIREKTØR: Svein Bærå

– Det er imponerende at organisasjoner kan samle inn 75 prosent gjennom egne midler, sier Bærå til Dagen.

Han er leder for avdeling for sivilt samfunn, som støtter norsk og internasjonale organisasjoner som jobber med langsiktig utvikling i fattige land.

– Vi har et krav om en egenandel på 10 prosent for de prosjekter som vi gir støtte til. Men det varierer veldig hvor mye organisasjonene klarer å samle inn på egenhånd, sier Bærå.

Han viser til at Norad har en egen avtale med Digni, og de er den tredje største mottakeren av midler fra direktoratet.

– Er det en myte at norsk bistand stort sett skjer via offentlige midler?

– Jeg har ikke noen klar oppfatning om dette temaet. Norge er jo ett av de landene som gir mest i bistand med en prosent av bruttonasjonalprodukt. Jeg har ikke sett noen oversikt over hvor mye private aktører bidrar med i tillegg, svarer Svein Bærå.

Flinkere

PROFESSOR: Arne Olav Øyhus

– Derfor er andelen egne innsamlede midler mye større i trosbaserte/kristne organisasjoner enn i sekulære. Dette er som forventet fordi spesielt misjonsorganisasjoner har en meget lang historie med å samle inn midler. De fleste sekulære bistandsorganisasjoner ble etablert etter den andre verdenskrig, fremholder Arne Olav Øyhus.

Han legger til at norsk bistand er opplagt dominert av offentlige midler, men den kristne delen av bistandssystemet er adskillig mindre avhengig av staten.

– Ikke avhengige

Generalsekretær Jørn Lemvik i Digni er glad for tallene som kommer fram når det gjelder medlemsorganisasjonenes bidrag til bistandsmidler.

– Disse statistikkene viser at vi er ikke så avhengige av offentlig støtte som vi ofte får inntrykk av. Men det er samtidig smertelig hvis regjeringen reduserer kraftig på budsjettene til bistand i utlandet, sier generalsekretær Jørn Lemvik i en kommentar til Dagen.

Når det gjelder fordelingen av bistandsmidler i misjons- og bistandsaktører med 75 prosent fra «egen lomme» og 25 prosent fra offentlige midler, er han ikke tvil om at dette er en spesiell fordeling sammenlignet med andre bistandsorganisasjoner.

– Vi er i særklasse, og jeg tror ikke at noen andre aktører samler inn så mye som våre medlemsorganisasjoner. Vi er blitt utfordret på at vi driver bistand på vegne av staten, men de konkrete tallene viser at dette ikke er riktig. Det er en myte at norsk bistand skjer stort sett via offentlige midler, og denne påstanden har det vært vanskelig å avlive, sier Lemvik.

Powered by Labrador CMS