I Paris ble det tirsdag fjernet hakekors som var tegnet på postbokser med bilder av den jødiske politikeren Simone Veil, som overlevde de tyske nazistenes jødeutryddelse under andre verdenskrig. Foto: Michel Euler / AP / NTB scanpix

Mer hatkriminalitet mot jøder i Tyskland og Frankrike

Både i Tyskland og Frankrike ble det i fjor registrert en kraftig økning i tilfeller av antisemittisme.

Publisert Sist oppdatert

Under minnedagen for Holocaust beklaget den tyske regjeringssjefen Angela Merkel at antisemittisme fortsatt er et problem i landet.

Onsdag kom tallene som viste at antisemittisme ikke bare er et vedvarende problem i Tyskland. Antall antisemittiske hendelser øker.

Ti prosent økning

Tyske myndigheter la fram tall som viste at det i 2018 ble begått 1.646 lovbrudd motivert av jødehat i Tyskland.

Dette var det høyeste nivået på et tiår og en økning på nesten ti prosent sammenlignet med 2017.

Blant de antisemittiske forbrytelsene var 62 voldshandlinger som førte til at folk ble skadd. Økningen i disse var på over 60 prosent i forhold til året før.

– Sprer seg som gift

I Frankrike ble det i fjor registrert 541 antisemittiske lovbrudd, ifølge tall myndighetene la fram tirsdag. Året før var det tilsvarende tallet 311.

– Antisemittismen sprer seg som en gift, sa den franske innenriksministeren Christophe Castaner dagen før tallene ble lagt fram.

Castaner deltok på en seremoni til minne om en ung jødisk mann som ble torturert til døde i 2006 av kidnappere som forsøkte å presse familien hans for penger.

Både høyreekstreme og venstreradikale

Voksende jødehat i europeiske land er blitt knyttet både til høyreekstremister, innvandrere fra arabiske land og Israel-kritiske venstreradikale. I Tyskland blir de fleste antisemittiske lovbruddene begått av høyreradikale, ifølge avisa Tagesspiegel.

– Hver person har ansvar for å sikre at vi viser nulltoleranse overfor antisemittisme, umenneskelighet, hat og rasistisk fanatisme, sa den tyske regjeringssjefen Angela Merkel på minnedagen for Holocaust.

Det er 75 år siden slutten av andre verdenskrig og folkemordet på jødene, men antisemittisme er fortsatt et problem i Tyskland.

– Beklageligvis er dette nok en gang en hastesak i vår tid, fortsatte Merkel.

Frykter nye høyrepartier

I en felleserklæring trykket i de store avisene Die Welt og Le Figaro i 2017 uttrykte de jødiske nasjonalorganisasjonene i Tyskland og Frankrike bekymring for fremveksten av Alternative für Deutschland (AfD) og Front Nasjonal.

Lederne for de jødiske nasjonalorganisasjonene omtaler partiene som høyreekstreme og mener de utgir seg for å være jødenes og Israels venner, men i virkeligheten fisker etter jødiske stemmer. De mener partiene må anses som en trussel mot jødisk levesett i Europa.

AfD og andre verdenskrig

Det har vært flere kontroverser rundt AfD den siste tiden.

I januar i år ønsket ikke stiftelsen som driver minnesmerket i den tidligere konsentrasjonsleiren Buchenwald at medlemmer av AfD skulle delta på markeringen av den internasjonale Holocaust-dagen.

– Representanter fra AfD bør ikke delta ved minnesmarkeringer på slike steder, all den tid de ikke på troverdig vis tar avstand fra udemokratiske standpunkter som er uforenlig med menneskerettigheter og reviderer historien, het det i uttalelsen fra stiftelsen.

I sommer omtalte AfD-leder, Alexander Gauland, nazitiden som en ubetydelig epoke i tysk historie. Det fikk Tysklands president Frank-Walter Steinmeier til å reagere.

– Personlig skammer jeg meg over slike kommentarer. Jeg skammer meg også over de bagatelliserende talemåtene som nylig er brukt av tyske politikere for å beskrive nasjonalsosialismens tid, sa den tyske presidenten.

Powered by Labrador CMS