Mer norsk hjelp til krisen i Sentral-Afrika
Regjeringen vil støtte den afrikanske stabiliseringsstyrken i Den sentralafrikanske republikk med seks millioner kroner. Veldig bra, men behovene er enorme, mener SV.
Det nye norske bidraget ble kunngjort på en giverkonferanse i Etiopia lørdag.
- En robust internasjonal stabiliseringsinnsats er viktig for å beskytte den hardt prøvede sivilbefolkningen og sikre den humanitære innsatsen, sier utenriksminister Børge Brende (H).
Norge er opptatt av å støtte Den afrikanske unions (AU) evne til å håndtere afrikanske konflikter, og det nye bidraget skal gå til å støtte stabiliseringsstyrkens sivile del.
Brende er bekymret for at krisen skal få regionale følger og forsterke ustabiliteten i området.
- Det er fare for at lovløsheten som hersker i Den sentralafrikanske republikk, kan bidra til at landet blir et fristed for ekstremister, væpnede grupper og internasjonal organisert kriminalitet, sier han.
- Enorme behov
Det er veldig bra at Norge bevilger mer penger, men behovene er enorme, mener SVs fungerende partileder Bård Vegar Solhjell.
- Den sentralafrikanske republikk er antakelig det landet i verden hvor det nå er størst behov for humanitær hjelp, men som færrest bryr seg om, sier han til NTB.
Solhjell understreker at han ikke vil kritisere regjeringens innsats, men legger til:
- Man kunne tenke seg at Norge tok et spesielt ansvar for å få med andre land på å løfte den humanitære innsatsen i Den sentralafrikanske republikk og prøve å stable på beina en FN-styrke.
Solhjell ber i et skriftlig spørsmål utenriksministeren svare på hva Norge ser for seg å bidra med for å avhjelpe krisen.
- Seks millioner er penger, men et ganske lite beløp i denne sammenhengen, sier han.
Den sentralafrikanske republikk mottok i fjor 58,3 millioner kroner i humanitær hjelp fra Norge.
Tusener drept
Krisen har gått fra vondt til verre de siste månedene. Senest for en uke siden advarte FN-utsending Leila Zerrougui mot folkemord på grunn av den religiøse dimensjonen ved konflikten.
EU har forpliktet seg til å bruke over 1 milliard kroner på krisen og godkjente nylig å sende 500 soldater til den tidligere franske kolonien. De blir satt inn i tillegg til de 5.500 soldatene i AUs styrke og de 1.600 franske soldatene som alt er i landet.
Flere tusen mennesker har mistet livet i konflikten, og over 850.000 er drevet på flukt fra sine hjem.
Bestialske overgrep
Fredag opplyste Røde Kors at en opptrapping av volden i hovedstaden Bangui har ført til at 30 mennesker har mistet livet de siste tre dagene. Lørdag gjenerobret AU-styrker den opprørskontrollert byen Sibut nord i landet.
Kampene har rast i det svært fattige landet siden opprørsgruppen Seleka tok makten i et kupp i mars i fjor og Michel Djotodia utnevnte seg selv til president. Han ble imidlertid presset til å gå av da kristne dannet militser for å slå tilbake mot kuppmakerne.
Begge sider i konflikten skal ha manipulert mindreårige og tvunget dem til å delta i til dels bestialske voldshandlinger.
- Konflikten har berørt barn på en dramatisk måte med et voldsnivå vi ikke har sett før, sier Zerrougui fra FN.
Barn er blitt «angrepet, kvestet, drept og halshogget», forklarer hun. (©NTB)