Mer norsk hjelp til krisen i Sentral-Afrika

Regjeringen vil støtte den afrikanske stabiliseringsstyrken i Den sentralafrikanske republikk med seks millioner kroner. Veldig bra, men behovene er enorme, mener SV.

Publisert Sist oppdatert

Det nye nors­ke bi­dra­get ble kunn­gjort på en gi­ver­kon­fe­ran­se i Etio­pia lør­dag.

- En ro­bust in­ter­na­sjo­nal sta­bi­li­se­rings­inn­sats er vik­tig for å be­skyt­te den hardt prø­ve­de si­vil­be­folk­nin­gen og sikre den hu­ma­ni­tæ­re inn­sat­sen, sier uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H).

Norge er opp­tatt av å støt­te Den afri­kans­ke unions (AU) evne til å hånd­te­re afri­kans­ke kon­flik­ter, og det nye bi­dra­get skal gå til å støt­te sta­bi­li­se­rings­styr­kens si­vi­le del.

Bren­de er be­kym­ret for at kri­sen skal få re­gio­na­le føl­ger og for­ster­ke usta­bi­li­te­ten i om­rå­det.

- Det er fare for at lov­løs­he­ten som hers­ker i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk, kan bidra til at lan­det blir et fri­sted for eks­tre­mis­ter, væp­ne­de grup­per og in­ter­na­sjo­nal or­ga­ni­sert kri­mi­na­li­tet, sier han.

- Enor­me behov

Det er vel­dig bra at Norge be­vil­ger mer pen­ger, men be­ho­ve­ne er enor­me, mener SVs fun­ge­ren­de parti­le­der Bård Vegar Sol­hjell.

- Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk er an­ta­ke­lig det lan­det i ver­den hvor det nå er størst behov for hu­ma­ni­tær hjelp, men som fær­rest bryr seg om, sier han til NTB.

Sol­hjell un­der­stre­ker at han ikke vil kri­ti­se­re re­gje­rin­gens inn­sats, men leg­ger til:

- Man kunne tenke seg at Norge tok et spe­si­elt an­svar for å få med andre land på å løfte den hu­ma­ni­tæ­re inn­sat­sen i Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk og prøve å stab­le på beina en FN-styr­ke.

Sol­hjell ber i et skrift­lig spørs­mål uten­riks­mi­nis­te­ren svare på hva Norge ser for seg å bidra med for å av­hjel­pe kri­sen.

- Seks mil­lio­ner er pen­ger, men et gans­ke lite beløp i denne sam­men­hen­gen, sier han.

Den sen­tral­afri­kans­ke re­pub­likk mot­tok i fjor 58,3 mil­lio­ner kro­ner i hu­ma­ni­tær hjelp fra Norge.

Tu­se­ner drept

Kri­sen har gått fra vondt til verre de siste må­ne­de­ne. Se­nest for en uke siden ad­var­te FN-ut­sen­ding Leila Zer­rou­gui mot folke­mord på grunn av den re­li­giø­se di­men­sjo­nen ved kon­flik­ten.

EU har for­plik­tet seg til å bruke over 1 mil­li­ard kro­ner på kri­sen og god­kjen­te nylig å sende 500 sol­da­ter til den tid­li­ge­re frans­ke ko­lo­ni­en. De blir satt inn i til­legg til de 5.500 sol­da­te­ne i AUs styr­ke og de 1.600 frans­ke sol­da­te­ne som alt er i lan­det.

Flere tusen men­nes­ker har mis­tet livet i kon­flik­ten, og over 850.000 er dre­vet på flukt fra sine hjem.

Bes­ti­als­ke over­grep

Fre­dag opp­lys­te Røde Kors at en opp­trap­ping av vol­den i ho­ved­sta­den Ban­gui har ført til at 30 men­nes­ker har mis­tet livet de siste tre da­ge­ne. Lør­dag gjen­erob­ret AU-styr­ker den opp­rørs­kon­trol­lert byen Sibut nord i lan­det.

Kam­pe­ne har rast i det svært fat­ti­ge lan­det siden opp­rørs­grup­pen Seleka tok mak­ten i et kupp i mars i fjor og Michel Djo­to­dia ut­nevn­te seg selv til pre­si­dent. Han ble imid­ler­tid pres­set til å gå av da krist­ne dan­net mi­lit­ser for å slå til­ba­ke mot kupp­ma­ker­ne.

Begge sider i kon­flik­ten skal ha ma­ni­pu­lert mindre­åri­ge og tvun­get dem til å delta i til dels bes­ti­als­ke volds­hand­lin­ger.

- Kon­flik­ten har be­rørt barn på en dra­ma­tisk måte med et volds­nivå vi ikke har sett før, sier Zer­rou­gui fra FN.

Barn er blitt «an­gre­pet, kves­tet, drept og hals­hog­get», for­kla­rer hun. (©NTB)

Powered by Labrador CMS