Prostituerte i Oslo opplever mer vold nå enn før loven om sexkjøp ble innført.

Mer vold mot prostituerte etter sexkjøploven

Prostituerte i Oslo opplever mer vold nå enn før loven om sexkjøp ble innført. Økt konkurranse om kundene har forverret situasjonen for kvinnene, og de føler seg i større grad kriminalisert.

Publisert Sist oppdatert

Dette går fram av en rapport Pro Sentret har laget for Oslo kommune blant prostituerte som opererer på gata og i det som kalles innemarkedet - leiligheter og massasjeinstitutter.

Vold fra mannlige kunder

Rapporten bygger på en undersøkelse blant 123 prostituerte i perioden januar til mars i år og intervjuer med ansatte i hjelpetiltak for prostituerte.

I undersøkelsen blant de prostituerte svarer 59 prosent at de har vært utsatt for vold de siste tre årene. I en tilsvarende undersøkelse fra 2008 var tallet 52 prosent.

FAKTA OM Sexkjøploven:

Fra 1. januar 2009 har det vært forbudt for nordmenn å kjøpe sex. Forbudet gjelder også i utlandet, men til nå er bare en nordmann bøtelagt for å ha kjøpt sex i utlandet. Formålet med loven var å forebygge og redusere menneskehandel, få ned antall prostituerte og påvirke holdninger. Høyre og Frp er mot loven, og har tidligere sagt at de vil jobbe for å oppheve den.



Volden utøves i de fleste tilfeller av en ukjent mannlig kunde, og den er til dels svært grov. 25 personer sier at de er blitt voldtatt eller truet til ikke-avtalt sex. 24 personer er blitt truet med våpen, 17 er blitt ranet eller forsøkt ranet og elleve har vært utsatt for ransforsøk.


- Kvinner som selger sex i Oslo er en gruppe hvor mange har vært utsatt for svært grov vold de siste tre årene. En så høy frekvens av så grov vold blant en såpass liten gruppe er det sjelden vi hører om i Oslo, heter det i rapporten.

Utlendinger utsatt

De prostituerte som deltok i undersøkelsen kom fra 16 land. Blant de 123 var det 50 fra Thailand, 24 fra Nigeria og 21 fra Norge. Alle de utenlandske prostituerte fortalte om mer vold nå enn i 2008 mens en lavere andel av de norske hadde opplevd vold.

Blant dem som opererer på gata hadde 76 opplevd vold mens 43 prosent på innemarkedet sa det samme. Hele 83 prosent av de nigerianske kvinnene hadde opplevd vold de siste tre årene.

Av dem som hadde opplevd vold hadde 47 prosent vært utsatt for episoder en til tre ganger mens 7 prosent hadde opplevd det flere enn ti ganger.

Voldsutøveren er i 86 prosent av tilfellene en mann, og i de aller fleste tilfeller ukjent for kvinnen. Bare 5 prosent av kvinnene sier de har vært utsatt for
vold fra en hallik.

Det er få av kvinnene som søker hjelp etter å ha blitt utsatt for vold.


Hardere marked

Rapporten inneholder også funn fra en intervjuundersøkelse Pro Sentret foretok høsten 2010 til våren 2011 blant dem som jobber med ulike hjelpetiltak for prostituerte.

Blant funnene er at prostitusjonsmarkedet har endret seg etter at sexkjøploven kom til å bli kjøpers marked.

De «slemme» kundene som ikke lar seg skremme bort av loven er like mange som før mens de kundene som overholder avtaler og betaler det de skal, er blitt færre.

De prosituerte opplever seg mer kriminalisert, selv om loven bare kriminaliserer kundene. De opplever mer kontroll fra myndighetene, fellesskapet i miljøet er svekket slik at den enkelte blir mer sårbar, trakassering og diskriminering fra det øvrige samfunn har økt og enkelte personer utnytter sårbarheten til kvinnene.


Det heter i rapporten at endringene ikke alene kan knyttes til loven om sexkjøp.

Prostitusjonsmarkedet har gjennomgått andre store endringer de siste årene, blant annet at det er kommet til prostituerte fra flere nasjoner, politiets håndheving av ulike lovhjemler og samfunnets syn på prostitusjon har endret seg, framholdes det.


Vil oppheve loven

Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) i Oslo sier til Dagbladet at loven som forbyr sexkjøp bør oppheves.

- Realiteten er at loven har gjort det mer vanskelig for de prostituerte kvinnene. Det er et politisk ansvar å ta denne tilbakemeldingen på alvor. Jeg mener at sexkjøpforbudet bør oppheves, og mener i hvert fall at Stortinget bør evaluere virkningene av loven, sier Hauglie.

(NTB)

Powered by Labrador CMS