Merker at ungdom blir fascinert av Det gamle testamente
Ungdomsprest mener Bibelens første del belyser klima, rettferdighet og andre tema som allerede engasjerer mange av dagens unge.
Diskusjonen om de såkalte særskilte prekentekstene, som Kirkemøtet skal ta stilling til på mandag, har også utløst debatt om Det gamle testamentes plass i forkynnelsen i Den norske kirke.
Som ungdomsprest i Bogafjell arbeider Eivind Kråvik i en menighet som baserer seg mer på tema enn tekstrekker i forkynnelsen.
– Jeg er opptatt av at Det gamle testamente skal klinge med. Det handler om at det er grunnlaget for Det nye testamente og at hele Bibelen er Guds ord, men også om at Det gamle testamente tar opp mange tema som er aktuelle i dag, sier Kråvik.
Vansker starter samtaler
I skapelsesberetningen, Salmenes bok og profetlitteraturen finner han grunnlag for å snakke om blant annet sosial rettferdighet og klimaengasjement.
– Jeg har ikke engasjert meg så mye akkurat i det kirkepolitiske spørsmålet om tekstrekkene, men uansett mener jeg det er viktig at kirken sørger for at Det gamle testamente får rom i forkynnelsen, sier han.
Som prest opplever han ofte at folks spørsmål om Bibelen er knyttet til ting i Det gamle testamente de synes er vanskelige.
– Men nettopp det er at det vanskelig, gjør det også spennende å nærme seg disse tekstene og undre seg over dem, sier han.
Overfor konfirmanter er han også opptatt av å ta opp profetiene om Messias i Det gamle testamente som peker fram mot Jesus.
– Det er noe mange blir fascinert over. Å forstå de jødiske røttene i Det gamle testamente hjelper oss også til å forstå at Jesus var jøde, sier han.
Jødiske røtter
Sokneprest Kathrine Tallaksen Skjerdal i Høvåg, som også er medlem av Agder og Telemark bispedømmeråd, synes det er bra at Det gamle testamentes plass i forkynnelsen er blitt gjenstand for debatt.
– Det er veldig viktig at GT er representert i forkynnelsen. Sann teologi må komme til rette med forholdet mellom GT og NT, sier Skjerdal.
Hun mener denne delen av Bibelen rommer svært mange spennende tekster som både forteller om hvem Gud er og hva det innebærer å være menneske. Hun ser også kjennskap til GT som avgjørende for å forstå kirkens jødiske røtter og ansvar for det jødiske folk.
– Jeg er nok ikke sikker på at det er nødvendig å ha særskilte prekentekster for å ivareta dette. Det kan ordnes på forskjellige måter, sier hun.
– Indrekirkelig diskusjon
Kapellan og studentprest Joachim Haaland i Ålesund har registrert at det går en debatt om prekentekster fra Det gamle testamente. Hans erfaring er imidlertid at ordningen med særskilte prekentekster har liten praktisk betydning.
– Jeg er veldig glad i Det gamle testamente og synes det er synd hvis det ikke blir prekt over tekster derfra. Det er mye visdom å hente der. Men jeg har ikke sterke meninger om akkurat denne ordningen, sier Haaland.
Han påpeker at fokus i det jevne livet som prest handler om hvordan man er er nær de menneskene man møter, enten de kommer ofte eller sjelden til gudstjeneste.
– Diskusjoner som dette blir nok mer indrekirkelige, sier han.