– Messianske kan ikke vies i jødisk seremoni

En religiøs jødisk rett bestemte denne uken at et israelsk par, der begge er jøder som tror på Jesus, ikke kan få en jødisk vielse i Israel.

Publisert Sist oppdatert

Paret søkte nylig om å få bli viet på jødisk vis, men rabbinske dommere slo fast at dette ikke lar seg gjøre, da paret har konvertert til kristendommen.

Dommerne i Tel Aviv Rabbinical Court skrev at dersom paret kommer tilbake til retten og «erklærer at de fullstendig tar avstand fra deres kristne tro, inkludert tilhørighet til et messiansk-jødisk samfunn og misjonæraktiviteter», vil saken bli diskutert på nytt.

Paret sendte søknaden om vielse til det lokale rabbinatet i byen Shoham, sentralt i Israel. Begge er jødiske av fødsel og kan derfor regnes som jøder selv om de i voksen alder skifter tro.

De lokale rabbinerne mente imidlertid at saken var så vanskelig at de sendte den til videre behandling i Tel Aviv. Her ble den behandlet av Zevadia Cohen, sjef for den rabbinske retten og av rabbinerne Ahiezer Amrani og Zvi Ben-Yaakov, melder Haaretz.

De tre dommerne konsulterte en ekspert på kristendom og «misjonerende kulter» og hadde en utspørring av paret.

Ifølge The Jerusalem Post svarte paret at de mente Jesus er messias og at de arbeider med å spre evangeliet. De opplyste også at de tilhører forsamlingen Tiferet Yeshua messianske fellesskap i Tel Aviv.

Religiøs lovgivning

I Israel er alt som har å gjøre med ekteskap og skilsmisse underlagt religiøs lovgivning. Dette er et system som Israel arvet etter den britiske mandatperioden og som britene tidligere hadde overtatt fra de ottomanske myndighetene.

Israelske myndigheter utnevner rabbinske dommere for den jødiske befolkningen og shariadommere for de muslimske innbyggerne. De arabiske kristne utnevner selv dommere som deretter må godkjennes av myndighetene.

Charterturer

For flertallet av innbyggerne fungerer lovgivningen, men systemet rammer et voksende mindretall, som inkluderer både ikke-ortodokse jøder og par som vil gifte seg på tvers av religionsgrensene.

Løsningen for mange er å reise til utlandet. Ikke-ortodokse ekteskapsinngåelser utført i andre land, godkjennes nemlig også i Israel. De fleste messianske jøder velger dette alternativet.

Kypros er næmeste destinasjon og hit reiser omkring 3.000 israelske par hvert år for å gifte seg. Det arrangeres egne massevielser og charterturer.

Samboerskap

Det har de siste årene vært en økning i antall israelere som lever sammen uten å være gift. Mange ønsker likevel en bryllupsaktig seremoni, og dette har Inbar Oren Shalem i selskapet Havaya Life Cycle Ceremonies tatt tak i.

– Vi arrangerer nå stadig flere seremonier for par som skal flytte sammen. Noen av dem er religiøse, andre ikke. Dette tar vi utgangspunkt i når vi lager spesiallagete seremonier for de ulike parene, sier hun til Dagen.

Hun sier at mange par har det til felles at de er blitt nektet å gifte seg av ortodokse eller ultraortodokse rabbinere.

– Andre tilhører ikke-ortodokse retninger og tradisjoner og finner det ikke naturlig at en ultraortodoks rabbiner skal vie dem, sier hun.

Hun sier at en del av kundene hennes planlegger å forbli samboere, mens andre vurderer å gifte seg «på ekte» etterhvert.

Likekjønnet ekteskap

Siden ekteskap i Israel er et religiøst anliggende, har heller ikke landets homofile vunnet frem med sine krav om likekjønnede ekteskap.

Israelsk høyesterett avviste tidligere denne uken et krav fra de homofiles organisasjoner om at slike ekteskap bør være en rettighet, melder nyhetstjenesten Arutz Sheva.

Det ble vist til at det ikke finnes borgerlige vielser i Israel og at alle ekteskapsinngåelser utføres i jødisk, kristen eller muslimsk regi.

Powered by Labrador CMS