KLINISK UNDERSØKELSE: Tannlege Kari Myr ved Odontologisk fakultet i Oslo foretar en klinisk undersøkelse av munnen til en asylsøker.

Metodene for alderstesting av unge asylsøkere har et slingringsmonn på inntil 2,5 år

Røntgen og undersøkelser av hender og tenner skal fastsette alderen på mindreårige asylsøkere. Men metodene er langt fra treffsikre.

Publisert Sist oppdatert

– Vi bruker bare denne metoden for å fastsette alder, fordi det ikke finnes noen bedre metoder per dags dato, sier medisinsk sjef Tor Ole Kjellevand ved Unilabs til Dagen.

Han sitter på et lite kontor og kikker i et håndatlas fra 50-tallet. For hver side han blar om dukker et nytt røntgenbilde av en hånd opp.

– Dette skjelettet tilhører en tolvåring, sier Kjellevand og peker på de kritthvite knoklene som skiller håndflaten fra fingrene.

TAR RØNTGEN: Tor Ole Kjellevand ved Unilabs viser fram et røntgenbilde. Ved fylte 19 år slutter håndskjelettet å utvikle seg.

Han blar om.

– Og dette er den ferdigutviklede hånden til en 19-åring.

Større pågang

Enslige mindreårige, altså personer under 18 år, har større sjanse for å få opphold enn andre asylsøkere. Fra januar til september i år fikk hele ni av ti personer i denne kategorien innvilget asyl, melder Bufdir. Derfor er det for mange asylsøkere avgjørende å få fastslått at de er under 18 år.

Tall fra UDI viser at 877 mindreårige asylsøkere ble alderstestet fra starten av 2015 og til utgangen av september. Hele én av tre viste seg å være over 18 år etter at testresultatene ble kjent, ifølge VG.

Hver uke blir 60 asylsøkere henvist til alderssjekk hos henholdsvis Odontologisk fakultet, Unilabs og lege Jens Bernhard Grøgaard i Barnesak AS.

Avvik på 2,5 år

Kjellevand forteller at røntgenbilder av hånden først og fremst er egnet til å fastslå hvorvidt skjelettet er ferdig utviklet eller ikke. Eksempelvis er det mange foreldre som tar kontakt med Unilabs dersom barna virker å være unaturlig høye for alderen - eller motsatt.

Røntgenbildene gir i 67 prosent av tilfellene et slingringsmonn på 15 måneder fra eller til, dersom det er snakk om person på 17 år. Fra 67 prosent til 95 prosent er slingringsmonnet dobbelt så stort - altså på 30 måneder.

– Det betyr i praksis at skjelettet til en asylsøker på 17 år kan vise at han egentlig er 14,5 eller 19,5 år gammel, sier Kjellevand.

– Mange reagerer på at tenåringer fra Midtøsten kan se eldre ut enn norske gutter på samme alder, blant annet ved at de får tidlig skjeggvekst. Er dette mulig å se på beinstrukturen?

– Nei, det er ingenting som tyder på at beinstrukturen er tidligere utviklet, men det er mulig å se hvis en person er veldig underernært, sier Kjellevand.

– Kaos

En asylsøker sitter med åpen munn i tannlegestolen til tannlegesekretær Hege Opheim ved Odontologisk fakultet i Oslo.

– Jeg har spist mye sjokolade, sier han på gebrokkent norsk, og får ros for språket han har klart å tilegne seg på drøye fem måneder i Norge.

LES: Tre år på flukt fra krigens mareritt i Aleppo

Opheim bistår tannlegene Kari Myr og Tonje Refseth, som skal foreta en klinisk undersøkelse av munnen på asylsøkeren som kommer rett fra tannrøntgen i en annen del av bygningen på St. Hanshaugen.

Da alderstestingen startet opp som et prøveprosjekt på fakultetet i 2003, gjennomførte de testing et par ganger i måneden. Nå gjør de undersøkelser fire dager i uken, og asylsøkerne kommer i grupper på femten om gangen fra hele landet.

– Av og til kommer det noen andre enn de vi har registrert her, og da kan det fort bli litt rot i systemet, sier Myr til Dagen.

Usikre resultater

Hun har fått bildet av asylsøkerens tenner opp på en skjerm, og studerer det før hun skal se etter slitasje, misfarging, tannråte, eventuelle fyllinger, og andre indikasjoner på asylsøkerens alder.

– Hvor sikre er disse undersøkelsene?

– Vi regner med tre års usikkerhet både oppover og nedover før man absolutt utelukker noe, sier Myr.

– Du kan si det slik at vi aldri tar feil på den måten at en 17-åring, som har visdomstenner i anlegg eller allerede anlagte visdomstenner, vil komme ut av undersøkelsen som 20 år gammel, legger hun til.

Myr forteller at den største delen av arbeidet skjer etter at asylsøkerne har forlatt stolen.

– Da skriver vi omfattende rapporter der vi beskriver røntgenbildene, vedkommendes bakgrunn og den kliniske undersøkelsen. Deretter konkluderer vi med en alder og sannsynligheten for at vedkommende er så gammel, sier hun.

Møtes ikke

Det er lege Jens Grøgaard i Barnesak AS som får denne rapporten. Han sammenstiller bildene fra Unilabs og Odontologisk fakultet med syke- og skadehistorien til asylsøkeren. Deretter konkluderer han med en samlet alder. Han møter imidlertid aldri personen det er snakk om.

– Vedkommende er ikke i rommet, fordi UDI ikke ønsket det da vi startet opp med dette i 2009, sier Grøgaard til Dagen.

– Ville du ha kunnet gjøre en bedre vurdering dersom du fikk treffe vedkommende?

– Det hadde vært naturlig om personen var der, for da hadde jeg kunnet foreta en klinisk vurdering i tillegg til de andre undersøkelsene. Ingen av disse metodene kan imidlertid gi en eksakt alder på grunn av normale biologiske reaksjoner hos personer som er i vekst og utvikling, svarer barnelegen.

– Men ut ifra flere års erfaring tror jeg bare en klinisk undersøkelse ville ha vært nyttig i ett til to prosent av tilfellene, skyter han inn.

Tar høyde for avvik

Han understreker at asylsøkerens sykehistorie er en viktig faktor når alderen skal fastslås.

– Tann- og skjelettundersøkelsene er uavhengige av hverandre. Sånn sett er det en samlet vurdering av disse to som gjelder, dersom det ikke fremkommer at personen har hatt noen sykdommer eller skader før, vel å merke.

LES OGSÅ: Få enslige asylbarn får familien til Norge

Tidligere fikk Grøgaard en oversikt fra UDI om hvor gammel direktoratet hadde vurdert den enkelte asylsøker til å være, slik at han kunne se om det samstemte med alderen han selv hadde kommet fram til.

– Det er ikke sikkert at min konklusjon blir stående, fordi UDI også gjør intervjuer med asylsøkerne. Min konklusjon er jo forholdsvis bred, sier han.

Legen avslutter med å si at han alltid tar høyde for slingringsmonnet som gjelder for aldersundersøkelsene.

– Vi utelukker ingenting før vedkommende er godt over to standardavvik i slingringsmonnet, som ligger på to og et halvt år opp eller ned. Det vil si at en 20-åring også kan være under 18 år.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Powered by Labrador CMS