VIRUS: «Hvis den tradisjonelle planen blir vedtatt, vil det være som et virus som gjør den amerikanske kirken syk, sa pastor Tom Berlin fra Virginia. Bildet viser støttespillerne til One Church Plan under generalkonferansen til The United Methodist Church i St. Louis, Missouri denne uken.

Metodistene valgte tradisjonell samlivsetikk

– De progressive er skuffet og i sorg. Den konservative siden vant frem men er lei seg fordi det ikke var et godt vedtak, sier norsk metodist.

Publisert Sist oppdatert

Det tradisjonelle synet på kristen samlivsetikk vant fram på generalkonferansen til The United Methodist Church i St. Louis, Missouri, USA tirsdag kveld. Med 438 mot 384 stemmer gikk delegater fra hele verden inn for «The Traditional Plan». Samtidig avviste de «One Church Plan» som flertallet blant biskopene hadde foreslått. Dersom denne hadde blitt valgt, ville samlevende homofile prester kunne blitt ordinert og likekjønnede viet i Metodistkirken.

Protest

Da resultatet av stemmegivningen kom på skjermen, brøt tradisjonalistene ut i «Salige visshet, Jesus er min». Motstanderne protesterte høylydt, og blant dem var det også noen som forsøkte å ta seg frem til podiet, men ble hindret av vakter.

Audun Westad (32) er en av to delegater fra Norge på generalforsamlingen.

– Stemningen var bedre enn jeg hadde fryktet. Det var mer intenst i 2016, sier han på telefon fra USA.

– Det er klart at det blir følelsesladet for mange når de kjenner et kall til tjeneste og ordinasjon i kirken og det blir gjort vedtak som gjør at de ikke kan bli prest eller diakon i Metodistkirken.

Han vil ikke si at stemningen ble amper.

– Det var noen demonstrasjoner mot slutten, men de var av en sånn karakter at vi kan akseptere dem. Å synge salmer og møtes rundt et kors er ikke det verste en kan gjøre når en demonstrerer, sier Westad . Han er leder av hovedstyret i Metodistkirken i Norge og søndagsskolelærer i Centralkirken i Oslo der han hører hjemme.

VIRUS: «Hvis den tradisjonelle planen blir vedtatt, vil det være som et virus som gjør den amerikanske kirken syk, sa pastor Tom Berlin fra Virginia. Bildet viser støttespillerne til One Church Plan under generalkonferansen til The United Methodist Church i St. Louis, Missouri denne uken.

– En delt kirke

Hilde Marie Øgreid Movafagh, rektor for Metodistenkirkens teologiske seminar i Norge, er skuffet.

– Jeg identifiserer meg med den progressive siden, og jeg skulle ønske vi kunne inkludert homofile i vår kirke på en bedre måte. Jeg skulle også ønske at vi var en kirke som kunne håndtere uenighet bedre, sier hun, og viser til at voteringene ligger på rundt femti prosent, ofte med et flertall på bare to prosent.

– Vi er en delt kirke. At vi får et vedtak i konservativ retning er greit nok, men vedtaket betyr en innstramming i muligheten til å være uenig. I praksis betyr det at om en er praktiserende homofil prest eller gjennomfører en samkjønnet vigsel, så vil ordinasjonen bli inndratt.

Hun legger til at vedtaket innebærer «en måte å følge med på andre» som hun ikke liker.

– Kandidater til pastorale tjenester skal sjekkes bedre på forhånd. Slik skal man finne ut hvilken seksualitet de har og unngå at homofile prester blir ansatt.

Forlanger endring

Movafagh regner med at vedtaket kommer til å bli kjent ugyldig når Det juridiske råd møtes i Illinois i april. Det har som oppgave å vurdere om alle avgjørelser på generalforsamlingen er i tråd med kirkeordningen.

Westad tror at åtte av forslagene vil bli kjent ugyldige i april.

– Da sitter man igjen med en innstramming, men det er ikke i nærheten av det de konservative ønsket.

Dag Martin Østevold, pastor i Centralkirken i Bergen, mener resultatet var som forventet.

– Det bekrefter det som har vært utfallet i debatter på alle generalforsamlinger i alle år, nemlig at majoriteten i kirken har et tradisjonelt, konservativt ståsted i denne saken. Derfor tenker jeg at biskopenes støtte til One Church Plan kan virke noe naivt. De tradisjonelle vil ikke forhandle bort sitt syn og sentrister og progressive i kirken er like tydelige. De forlanger en endring.

Mexit

Bergenspastoren påpeker at det er umulig å forene disse synspunktene.

Østevold mener at løsningen ligger i en «Mexitplan» (Ordspill på Brexit, journ. anm) som gjør at menigheter som ikke kan eller vil leve med kirkens tradisjonelle syn må få mulighet til å forlate Metodistkirken og ta sine eiendommer og eiendeler med seg.

Westad er usikker på hvordan det skal kunne skje:

– Mexitplanen som ble godkjent er vurdert til å være i strid med vår kirkeordning. Spørsmålet som gjenstår er om den faktisk er det. I så fall har vi endt opp med fint lite herfra.

Movafagh er spent på om det kommer en omkamp, om progressive kirker vil gå sammen og melde seg ut eller om de vil sloss videre.

– Den konservative fløyen har sagt at de går ut sammen hvis ikke den tradisjonelle planen blir vedtatt. Hvis den blir kjent ugyldig er alt åpent.

Den kvinnelige metodistlederen har fått mange reaksjoner både fra norske og utenlandske metodister.

– De progressive er skuffet og i sorg. Den konservative siden vant frem men er lei seg fordi det ikke var et godt vedtak. Ingen sitter igjen med en følelse av fred, sier Movafagh.

Enhet

Westad tror det blir mannefall fra både konservativ og progressiv side.

– Spørsmålet er om det blir mange, eller om det bare er snakk om enkeltmenigheter her og der.

Selv mener Westad at det er naturlig å holde sammen, uansett.

– Ett av de viktigste signaler vi kan sende er om kristen enhet; at vi kan være sammen med mennesker vi ikke nødvendigvis deler alle synspunkter med. Selv om vi er uenige, så har vi hundrevis av spørsmål som vi er enige om. Jeg tror det fortsatt er en fremtid for United Methodist Church, selv om vi har en vei å gå.

Neste uke skal alle de ansatte i Metodistkirken i Norge møtes for en uformell samtale om vedtaket på generalforsamlingen.

De forente metodistenes generalkonferanse

Denne uken møttes rundt 800 metodister fra hele verden i St. Louis, Missouri for å delta på De forente metodistenes generalkonferanse.

Powered by Labrador CMS