Metodister i homostrid – nok en gang
Dyp uenighet om synet på samliv preger generalkonferansen til United Methodist Church. Utfallet kan få konsekvenser også i Norge.
Akkurat nå er 864 delegater fra hele verden samlet i Portland i USA for å stake ut kursen for United Methodist Church (UMC) som også Metodistkirken i Norge tilhører.
Den globale storsamlingen holdes hvert fjerde år. Totalt har UMC knapt 13 millioner medlemmer på verdensplan. Drøyt halvparten av disse bor i USA. Der, og i andre vestlige land, er det interne brytninger om hva kirken skal lære om homofilt samliv. Men i de voksende kirkene i Afrika er det entydig motstand mot liberalisering.
Ved innledningen til konferansen sto over 100 ordinerte metodister i et åpent brev fram med at de ikke er heterofile og ba om endringer i UMCs retningslinjer.
LES: Geistlig fantasi
Mest ordinasjon
Spørsmål om seksualitet har vært oppe på hver eneste generalkonferanse siden 1972, ifølge Religion News Service. Den gangen ble det i de sosiale reglene presisert at homoseksuell utfoldelse «er uforenlig med kristen lære».
– Debatten hos oss er litt forskjellig fra den som har vært i Den norske kirke. Vi legger nok større vekt på ordinasjonen. Det er nok enda viktigere enn synet på ekteskapet som mer sees som en borgerlig ordning. Presten skal være et eksempel, forklarer metodist og førsteamanuensis ved Menighetsfakultetet, Roar Fotland.
Flere løsninger
Forut for den pågående generalkonferansen har det vært skissert flere mulige løsninger.
Den første er at kirken som helhet gir et entydig og felles svar.
Den andre er at det blir opp til de forskjellige regionene å avgjøre hvilken holdning de skal ha. Metodistkirken i Norge tilhører samme region som de andre landene i Norden, Baltikum, Russland og Ukraina. Totalt finnes det tolv regioner.
Den tredje er at årskonferansene i de enkelte landene skal ta stilling til spørsmålet.
Venter ikke splittelse
Ved generalkonferansen for åtte år siden hadde en komité forberedt et forslag som innebar at homofilt samlevende kunne bli ordinert. Forslaget ble nedstemt.
– Hvis det skjer noe med saken denne gangen, tror jeg enten man vedtar at regionene får større myndighet eller så nedsetter man en komité som sier vi skal ha en større plan for regionalisering av kirken, sier Fotland.
Han tror de forskjellige grenene av kirken er så sterkt integrert at det er vanskelig å se for seg en splittelse av strukturen.
LES: Biskopene og Kirkemøtets vedtak
Norsk debatt
Også i Norge er det uenighet om samlivsspørsmål i Metodistkirken, både blant prester og lekfolk. Saken var oppe som tema under årskonferansen i 2007. Under årskonferansen i Stavanger i juni skal den opp på nytt.
– Vi kommer til å ta opp betydningen av de nye norske lovene, Den norske kirkes vedtak og resultatet av generalkonferansen. Vi har klart å håndtere dette på en ganske ok måte. Vi aksepterer at vi er uenige, men har kunnet leve sammen, sier Fotland.
Så langt har man vært enig om å følge UMCs linje, noe som gjør at debatten er blitt mindre intens enn den ellers kunne blitt. Skulle generalkonferansen gå inn for at regionene eller årskonferansene skal ta stilling selv, kan dette endre seg.
Liten tillit
To delegater fra Norge deltar under generalkonferansen. Det er prest Frøydis Grinna og lekrepresentant Audun Westad, som er styreleder for Metodistkirkens barne- og ungdomsforbund.
Westad har opprettet en offentlig Facebook-profil der han fortløpende deler refleksjoner fra konferansen.
Fra samtalegruppen der han selv deltar, rapporterer han om tydelige konfliktlinjer og liten gjensidig tillit i spørsmål om seksualitet. Sørøst-USA og Afrika står på den konservative siden og resten på den liberale.
«Ingenting ser ut å få noen sider til å bikke noen vei, verken myke eller harde forslag», konstaterer Westad.
Generalkonferansen avsluttes fredag 20. mai.