MIFF krever at norske medier ber Israel om unnskyldning – slik svarer NRK
Med Israel for Fred mener media hisser opp stemningen mot Israel ved å ukritisk videreformidle nyheter fra Hamas. NRK svarer at de dekker konflikten balansert.
– Her brukes Hamas som eneste kilde på en svært alvorlig påstand og anklage mot Israel. Ingen nøytrale kilder har verifisert noe som helst av det Hamas påstår, sier MIFF-journalist Bjarte Bjellås til Dagen.
Tirsdag kveld kom nyheten om en stor eksplosjon ved Al Ahli-sykehuset i Gaza by.
Hamas uttalte at 500 var drept – og at Israel stod bak. NRK gjenga dette i saken «Flere hundre drept i israelske luftangrep mot skole og sykehus i Gaza». Statskanalen har siden endret tittel i artikkelen.
Krever beklagelse
Etter eksplosjonen publiserte Israel både video og et lydklipp for å bevise at de ikke var involvert. Israel sier det er Islamsk Jihad som står bak, og får støtte for dette i en rekke medier.
I Aftenpostens gjennomgang peker både de norske og internasjonale kildene på at det var en palestinsk missil som eksploderte i luften og dermed skapte eksplosjonen.
Nå mener MIFF at norske medier må beklage.
Bjarte Bjellås er journalist i Med Israel for Fred (MIFF). Han er svært kritisk til hvordan norske medier dekket hendelsene i Gaza tirsdag kveld.
– Mediene velger å ukritisk bruke Hamas som kilde i en så alvorlig sak. Konsekvensene av dette er svært alvorlige. Vi ser at dette hisser opp stemningen mot Israel og jøder i både Norge og Europa. Det har blitt kastet brannbomber mot en synagoge i Berlin – og vi ser opptøyer rettet mot israelske ambassader.
Bjellås mener det er tydelig at Israel ikke står bak sykehusangrepet, og at Hamas uansett umulig kan slå fast at 500 ble drept kun kort tid etter eksplosjonen tirsdag.
– Mediene har et ansvar for at det de publiserer er sant. Her gikk Hamas ut med en gang og hevdet at 500 var drept. Dette tar som regel mye lenger tid å slå fast. Det tok flere dager i Israel før dødstallet var bekreftet på å være over 1000.
Like over klokken 19 kom første nyhetsmeldinger i Norge om at 200 var drept i et sykehusangrep i Gaza by. 15 minutter senere var tallet oppjustert til 500. Siden tirsdag har tallet blitt endret marginalt til 471. Antallet drepte er ikke verifisert av noen uavhengige kilder. Jerusalem Post skriver at tallet er sterkt overdrevet og mer sannsynlig ligger på 10-50.
Ber om mer kildekritikk
– Det må ringe noen bjeller. Media skal være kildekritiske, slik det står i Vær varsom-plakaten, sier Bjellås.
Han viser til Vær Varsom-plakaten, som de aller fleste norske medier følger. Her står det:
«Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder.»
– Det ble skapt et inntrykk utover kvelden om at sykehuset var bombet eller sprengt i lufta. Så kommer bildene dagen etter og sykehuset viser seg å ha noen knuste vinduer.
NRK endret tittel
NRK skrev tirsdag kveld, like etter eksplosjonen at «Flere hundre drept i israelske luftangrep mot skole og sykehus i Gaza». Nå har de endret tittel til «Hamas: 500 drept i israelske luftangrep mot sykehus og skole i Gaza».
Sigurd Falkenberg Mikkelsen er utenrikssjef i NRK.
– Med Israel for Fred mener det er kritikkverdig at NRK bruker Hamas som eneste kilde i en så alvorlig sak, uten å selv undersøke påstanden. Hva svarer du til det?
– Dette er løpende nyhetshendelse og det gikk cirka to og en halv time fra første melding om eksplosjonen til israelske myndigheter kom med sin versjon. I det gapet må vi fortsatt forholde oss til nyheten, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen til Dagen.
I første NTB-melding fra eksplosjonen står det at det israelske forsvaret (IDF) ikke har kommentert hendelsen. I senere meldinger står det at IDF jobber med å finne ut hva som har skjedd.
– Ekstremt krevende
Mikkelsen forteller at det er ekstremt krevende å drive undersøkende journalistikk midt i en krigssituasjon med stengte grenser.
– Vi hadde begrenset med muligheter til å drive egne undersøkelser der og da, men vi har gjort undersøkelser og egne intervjuer i etterkant.
– Mens Israel fortsatt ikke har et tall for hvor mange som ble drept 7. oktober, meldte Hamas om 500 drepte kort tid etter eksplosjonen på Al-Ahli-sykehuset. Dette tallet er nesten uendret siden tirsdag, men det er ikke fremlagt noen dokumentasjon. Hvorfor skrev NRK at 500 ble drept rett etter eksplosjonen?
– Vi forholder oss til palestinske helsemyndigheter og deres tall. Anslagene har gått fra et par hundre til 500. Vi erkjenner at tittel i vår første sak ble for konkluderende, men siden mener jeg vi tok tilstrekkelig med forbehold.
– Skadelig for medienes troverdighet
Bjarte Bjellås mener det tidlig ble tydelig at angrepet mot Al Ahli-sykehuset ikke kom fra Israel. Han mener også at mediene ikke har klart å rette opp feilen de først gjorde ved å slå fast at angrepet kom fra Israel.
– Det var et veldig klart bilde utover kvelden der både israelske og åpne kilder viste at de ikke var et israelsk angrep. Det er litt spesielt at mediene prøver å tviholde på at dette kanskje var et israelsk angrep likevel.
– Er du sikker på at det var en palestinsk rakett som skapte eksplosjonen, og ikke en israelsk?
– Det er ingenting som tyder på noe annet.
– Hvordan mener du mediene burde formidlet nyheten om eksplosjonen?
– Først må man prøve å verifisere dette selv. Noen medier har egne journalister på bakken. Det kan også samles inn vitnebeskrivelser og bruk av åpne kilder. Det må også tas tydelig forbehold om at opplysninger kommer fra Hamas, og at de tidligere har kommet med feilaktige opplysninger.
– Dette er ekstremt skadelig for mediene. Mediene lever av å ha troverdighet. Når man melder om at 500 er drept på et sykehus og sannheten er at tallet er tatt ut av proporsjoner – og at det ikke finnes noen dokumentasjon på skadeomfanget – da må man beklage.
Ber om beklagelse
– Hamas styrer Gaza, som nå er i krig, bør vi ikke media formidle informasjonen som kommer fra dem?
– Det er klart at mediene må forholde seg til informasjon som kommer fra Hamas. Men som dette tilfellet viser: Hamas kommer med feilaktige opplysninger. I dette tilfellet en ekstrem anklage mot Israel. Når mediene videreformidler en så alvorlig anklage, bør man i det minste vie stor plass til en forklaring eller beklagelse etterpå, sier Bjellås.
– Jeg ser selv gjennom sosiale medier at det etterlatte inntrykket er at Israel drepte flere hundre sivile. Mediene har ikke klart å overbevise folket om at det de først skrev var feil.
NRK: Vi dekker dette balansert
– MIFF mener det etterlatte inntrykket er at Israel angrep sykehuset i Gaza. Er du enig i dette, Mikkelsen?
– Vi har forsøkt å formidle denne nyheten balansert og gitt mye plass til den israelske forklaringen. I en situasjon der det drives aktiv bombing og man har bedt om at sykehuset evakueres, kan det hende folk konkluderer med at dette er en israelsk bombing, men det er viktig for oss å ta forbehold og ikke konkludere, sier Mikkelen.
NRKs utenrikssjef viser til at de både ga rikelig plass til Joe Bidens uttalelser om at han støttet det israelske synet her og til norske myndigheters avventende holdning.
– MIFF mener mediene nå må vie stor plass til å beklage at de anklaget Israel, når bevisene, etter deres mening, nå peker mot at det var en palestinsk rakett som skapte eksplosjonen. Kommer NRK til å beklage?
– Nei, det kommer vi ikke til å gjøre, men det var beklagelig at tittelen var for konkluderende rett etter hendelsen.
Hamas nekter for sivile tap hos Israel
Hamas har i media nektet for at sivile israelere ble drept i terrorbølgen mot lørdag 7. oktober. Israel opplyser om 1400 drepte så langt, men tallet har steget siden angrepet, og kan bli høyere.
– Vi drepte ingen sivile, sier leder for politiske og internasjonale relasjoner Basem Naim til Sky News mandag 9. oktober.
– Hamas har i en rekke intervjuer uttalt at de ikke drepte noen sivile i Israel 7. oktober og omtaler det som israelsk propaganda. Hva sier det om Hamas troverdighet som kilde, Mikkelsen?
– Det er riktig at noen i Hamas har fremmet den påstanden, men vi forholder oss til palestinske helsemyndigheter når vi refererer til tapstall, på lik linje med alle andre internasjonale medier, sier Mikkelsen.
– Kontrollerer ikke Hamas de palestinske helsemyndighetene på Gaza?
– Hamas er en bevegelse som styrer Gaza – med både en væpnet og ikke-væpnet fløy. Og ja, de har en viss kontroll over helsemyndighetene, men jeg vil fortsatt si at vi kan referere til tapstall fra dem.
– I denne nyhetssaken opplyses det ikke om hvem eller hva Hamas er. Hvorfor ikke?
– Vi har gjort godt rede for hvem Hamas er i andre saker. Dersom dette ikke er presisert i denne aktuelle saken, mener jeg likevel at folk som følger NRKs nyhetsdekning har fått vite dette.
– Dersom Hamas i fremtiden melder om store dødstall og anklager Israel, vil NRK behandle informasjonen på samme måte som på tirsdag?
– Jeg mener vi skal ta forbehold uansett og det burde vi gjort tirsdag også. Det er et læringspunkt vi tar med oss.