PREST: Mikael Bruun ser frem til ny jobb som prest Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK).

Mikael Bruun ser fram til å være en helt vanlig prest

Han vil ikke at kvinneprest-debatten skal definere prestetjenesten hans.

Publisert Sist oppdatert

Sognepresten Mikael Bruun har vært mye i medienes søkelys de siste ukene.

Det hele begynte i fjor sommer da han kastet seg inn i debatten om kvinnelige prester.

31-åringen skrev i et innlegg i Vårt Land at han var blant dem som ikke ville delta i liturgisk fellesskap med kvinnelige prester. Senere stilte han også til intervju i Dagsnytt 18 på NRK om samme tema.

Siden har debatten blusset opp igjen ved jevne mellomrom. Et søk på Mikael Bruun i Google Nyheter gir nesten 2.000 treff.

– Det var veldig mye. Jeg hadde ikke sett for meg at det skulle bli så stort, sier Bruun til Dagen.

Vil være en «vanlig» prest

For to uker siden fratrådte han sin stilling som sogneprest i Stedje og Fjærland etter avtale med Bjørgvin-Biskop, Halvor Nordhaug.

Torsdag ble det kjent at han har fått ny jobb som prest i Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK) sin menighet i Kristiansand.

Nå håper Bruun å bare være en «vanlig» prest.

– Jeg har fått merkelapp på meg for å være en «kontroversiell» eller «omstridt» prest. Jeg ser ikke på meg selv som en kontroversiell type som liker å stå for kontroversielle ting. Det mest jeg står for er helt normale ting å mene i store deler av kristendommen, sier Bruun.

– Hvordan vil du kategorisere deg selv da?

– Som en helt ordinær evangelisk-luthersk kristen, sier Bruun.

– Krevende

Han legger ikke skjul på at mediestormen det siste året har vært krevende å stå i.

– Det var mye som var vanskelig, men å få ansiktet sitt på fremsiden av NRK var kanskje det vanskeligste. Det er en så offentlig plass. Jeg har også tenkt mye på hvordan det påvirker familien, sier han.

Presten beskriver tiden i medienes søkelys som en «tiltakende følelse av hjemløshet i Den norske kirke».

– Når man står i en teologisk minoritet i Den norske kirke kan det bli litt uro av det. Det var også en del av bakgrunnen for at jeg tenkte det var på tide å gå over til DELK, sier han.

Meningsfrihet

– Du har tidligere uttalt at det «ikke er rom for deg i Den norske kirke». Hvorfor mener du det?

– Biskopene sier om at man kan ha teologisk meningsfrihet, men at det ikke kan få uttrykk i praksis. Det gjør at noen prester har vært redd for å bli tvunget til å gå inn i en liturgisk praksis som vi ikke kan stå inne for. Er man redd for det, er det ikke rom for ens syn i kirken, mener Bruun.

– Føler du at det er rom for deg i DELK?

– Absolutt. Der har jeg blitt varmt tatt imot, og jeg ser veldig fram til å gå inn i DELK som prest og kristen.

Hva kirken skal være

Bruun sier han for første gang havnet i medienes søkelys da han jobbet i Nord-Norge i 2018, så eksploderte det helt i fjor.

– Hvorfor tror du det blir skrevet så mye om deg?

– Jeg tenker at mange i Norge, enten de er medlem eller ikke, har et forhold til Den norske kirke og hva det skal være. Når de da ser at noen målbærer en teologi som blir sett på som gammeldags, reagerer de på det.

Viktig med kritikk

Ifølge Bruun må man alltid være innstilt på å få kritikk som prest.

– Teologi skal alltid vurderes og må kunne kritiseres. Da er det opp til meg og andre teologer å argumentere godt for det vi står for. Når folk begynner å bli stygge og lite konstruktive, er det ikke greit lenger.

– Har du argumentert godt for ditt syn?

– Det må noen andre svare på, men selv vil jeg mene det. Litt av poenget mitt er at det ikke er jeg som har funnet opp dette her. Det er gammel kirkelære.

– Negativ formulering

Bruun sier han ikke liker å bli omtalt som en «kvinneprestmotstander».

– Det er en negativ formulering og høres ut som du er motstander av folk, og det er vi ikke. Formuleringen vi pleier å bruke om oss selv er at vi tenker at prestetjenesten er forbeholdt menn og at det er rammer gitt av Bibelen som det er lurt å følge.

Takknemlig

31-åringen understreker at han er veldig takknemlig for å kunne gå inn i DELK og gleder seg til å være prest der.

– Hvorfor ble det akkurat DELK?

– Det er en stor sak å forlate sin fødekirke, så jeg og min kone hadde en grundig prosess for å komme fram til hvor vi ville høre hjemme i fremtiden.

Ifølge Bruun vurderte de mye forskjellig, men landet til slutt på DELK.

– Det henger sammen med at både min kone og jeg ser på oss selv som ordinære evangelisk lutherske kristne og DELK som et trygt og godt sted å være.

Roligere 2022

Han søkte på stillingen i Kristiansand på ordinær måte og fikk jobben.

– Jeg kan stå inne for DELK sin teologiske plattform. De skiller seg egentlig ikke så mye fra Den norske kirke, men jeg mener de er mer trofaste mot den plattformen de har.

Bruun håper at 2022 blir til velsignelse for familien og at han skal få færre henvendelser fra journalister.

– Jeg håper det blir roligere. Jeg er en ung mann og har blitt et ansikt for kirkekamp, kan man si. Jeg har ikke lyst at det skal definere hele mitt liv og tjeneste, sier han og legger til:

– Jeg har tenkt å stå i tjeneste i minst 40 år til, så jeg gleder meg til å gå til DELK å betjene en menighet. Det blir en fint å være der folk er, holde gudstjenester og forkynne Guds ord. Å være en helt vanlig prest rett og slett, sier Bruun.

Powered by Labrador CMS