VERMONT: Dirt Church Brewing Co. ligger i East Haven, Vermont. Kirken som Bruce Lindsey kjøpte ligger til venstre.

Mikrobryggerier redder amerikansk kirkehistorie

I løpet av de to siste årene har minst åtte kirkebygg i USA blitt overtatt av håndverks-bryggerier. Omlag 30 tomme og rivinings-truede kirker er reddet av lokale ølbryggere så langt.

Publisert Sist oppdatert

Selv om noen kirkebryggerier har møtt motstand og kritikk for å tilby skummende drikke i det som en gang var et hellig rom, har forandringen et historisk belegg:

Munker har brygget øl i klostre i århundrer, tilbudt det til besøkende og ofte inntatt det selv i en tid da det var tryggere å drikke øl enn vann.

Morsarven

Bruce Lindsay er en av dem som har satset på alternativ virksomhet i et kirkebygg. Han sier til Religion News Service at han aldri forventet å skulle eie en kirke. Men da moren døde kort før pandemien, ønsket han å bruke arven sin til å gjøre noe ekstraordinært.

– Jeg tror at mor, hvis hun hadde vært i live, ville fått seg en god latter av det jeg har kjøpt, sier Lindsay.

– Jeg fant plutselig meg selv omgitt av en kirke, selv om det var det siste stedet på jorden jeg ønsket å gå til som barn.

Dirt Church Brewing

I august, etter å ha kjøpt en 900 kvadratmeter stor metodistkirke bygget i 1876, åpnet Lindsay og hans forretningspartner, Anna Cronin, Dirt Church Brewing Co. i East Haven, Vermont.

Det er ett av minst åtte kirkebryggerier som har åpnet i USA siden 2020.

LOGO: Logoen til Dirt Church Brewing Co. in East Haven, Vermont, har et historisk bilde av kirken som bakgrunn. Bildet stammer fra tiden omlag 1948.

Dirt Church Brewing Co. hadde opprinnelig til hensikt å åpne et bryggeri inne i kirken, men Cronin og Lindsay fant ut at det manglet vann, septiktank og varme.

I stedet for å bygge om og legge inn nødvendig infrastruktur, bygde de bryggerhus ved siden av, der byens tidligere forsamlingshus en gang sto.

Kirken, som nå brukes som kunstgalleri og arrangementslokale, forblir integrert som del av bryggeriets identitet.

Smuss-kirken

Navnet «smuss-kirken» er både en hilsen til bygningen fra 1800-tallet, så vel som et slang-uttrykk som brukes i sykkelmiljøet som Lindsay og Cronin tilhører.

– Det er på en måte vårt lille frekke kallenavn for den lange turen søndag morgen som vanligvis var på terrengsykler eller mudbikes, sier Cronin. – I stedet for å gå i «kirke-kirke» ville vi si: «Hei, skal du i smuss-kirken?».

I dag er bryggeriet vertskap som «smuss-kirke» for sine gjester en gang i måneden etter søndagssykkelturer, løpeturer eller fotturer, etterfulgt av et par øl i bryggerhuset.

The Lost Abbey

På den andre siden av USA, i San Diego, åpnet bryggeriet Lost Abbey et nytt sted i desember inne i skallet av en meksikansk, presbyteriansk kirke bygget i 1906.

Bryggeriet satte inn kirkebenker, lysekroner, billedvever og til og med glassmalerier for å fremheve det litt respektløse varemerket.

LOST ABBEY: Tomme Arthur er en initiativtakerne til bryggeriet The Lost Abbey.

– Denne bygningen var i massivt forfall og ville sannsynligvis blitt revet hvis det ikke var for eiendomsutvikleren som reddet den, sier Tomme Arthur, medgründer av The Lost Abbey, til Religion News Service.

Belgisk brygg

Dette er bryggeriets første etablering i et tidligere gudshus.The Lost Abbey ble grunnlagt i 2006 for å tilby øl inspirert av belgiske klosterbryggetradisjoner, samt noen «ikke-kirkelige» øl brygget uten spesiell stil.

I henhold til selskapets slagord tilbyr det brygg til «syndere og helgener», et motto som omfavnes helhjertet.

Det nye stedet, passende kalt «Kirken», er delt i to sider, en for syndere og en for helgener.

Seksjonene er markert med tilsvarende dekor: En St.Peter-statue overvåker helgenområdet, mens Maria Magdalena, som ofte feilidentifiseres som prostituert, våker over syndernes side.

Bibelske navn

Navnene på øl fra The Lost Abbeys spiller på lignende grunnlag og heter blant annet «10 Commandments» eller «Gift of the Magi» og «Judgment Day» eller «Serpents Stout».

– Vi har alltid tatt ølene våre mer seriøst enn mange andre ting, sier Arthur, som vokste opp på en katolsk skole.

– Det som er bra er at hver gang vi trenger en slags inspirasjon, kan vi slå opp i Bibelen.

Baltimore

The Ministry of Brewing, som ligger i det som en gang var St. Michael the Archangel Church i Baltimore, har gjort det til et poeng å unngå religiøse temaer i markedsføringen.

RESTAURERT: The Ministry of Brewing har restaurert og flyttet inn i det som tidligere var kirken St. Michael the Archangel i Baltimore.

– Alle navnene på ølene våre er typisk Baltimore-referanser eller noe om nabolaget, sier Jon Holley, daglig leder for bryggeriet.

– Når det gjelder religiøse termer, bilder og slike ting, så vet vi at det å være i en kirke allerede er en sensitiv ting for mange mennesker, så vi prøver ikke å røre ved det religiøse i det hele tatt.

Kirken ble bygget i 1857 og var samlingssted for en tysk-katolsk menighet og senere en spansktalende menighet før den ble stengt på grunn av vedlikeholdskostnadene.

Renovering

I 2018 startet bryggeriet en fullstendig renovering av kirken for å bevare og restaurere mange av de originale elementene i bygningen, som er inkludert i det nasjonale registeret for historiske steder.

Kirken gjenåpnet for publikum som et bryggeri i januar 2020, med et blendende interiør med høye søyler og en malt himling. Bryggeriet arrangerer også arrangementer, pengeinnsamlinger og til og med lokale, politiske debatter.

Selv om Holley sier at han «halvt forventet» kritikk for at de flyttet inn i en historisk kirke, så har bryggeriet fått overveldende støtte fra publikum.

Powered by Labrador CMS