Miljøpartiet på vippen i mai
Miljøpartiet De Grønne (MDG) er for første gang over sperregrensen på det månedlige gjennomsnittet av alle nasjonale meningsmålinger i mai.
Åtte stortingsvalgsmålinger som ble publisert i mai måned, gir De Grønne et snitt på 4,1 prosent. Det er første gang Poll of polls beregner MDG over sperregrensen på 4 prosents oppslutning.
Grønt vippepunkt
Partiene på venstresiden (Ap, SV, Sp og Rødt) ville fått 82 mandater, mens dagens samarbeidspartier (Høyre, Frp, Venstre og KrF) ville fått 80 mandater.
LES: De Grønne satser på kjempevalg
Med en gruppe på sju ville MDG dermed havnet i en avgjørende vippeposisjon på Stortinget dersom mai-snittet hadde vært valgresultatet.
Rasmus Hansson ville fått selskap av distriktsmandater fra Akershus og Rogaland, samt utjevningsmandater fra Oslo, Vest-Agder, Sogn og Fjordane og Troms – ifølge nettstedets mandatberegning.
Sprik
Bare små endringer i de ulike partienes oppslutning kan imidlertid føre til endringer av utjevningsmandatene.
Marginene er små, selv om vi snakker om et måneds-snitt. Fire av de åtte målingene gir MDG en oppslutning under sperregrensen, mens fire målinger gir oppslutning over eller på 4-tallet.
Norstats måling for NRK 26. mai på 5,5 prosent trekker mest opp, mens Sentios måling for DN tidlig i måneden trekker motsatt vei med 3,0 prosent.
Blåblått sig
Begge regjeringspartiene gikk litt fram i mai, mens Arbeiderpartiet opplevde sin tredje måned på rad med tilbakegang etter toppen på 41,9 prosent i februar.
Høyre fikk et gjennomsnitt på 24,0 prosent (+1,0) og Frp 12,0 prosent (+1,0) i mai. Det ville gitt uendret 42 mandater for Høyre og en vekst på én til 21 representanter for Frp.
Aps oppslutning falt fra 39,5 prosent i april til 38,0 prosent i mai. Det ville gitt 70 representanter – tre færre enn i april og sju færre enn i mars.
Mai-tallene for Ap er likevel fortsatt over partiets relativt sett sterke 37,3 prosent som var gjennomsnittet i oktober i fjor høst.
Svak Ap-trend
For de andre partiene er det bare små endringer på gjennomsnittet fra april til mai.
Tallene ser slik ut, med endring fra forrige måned i parentes: Sp 5,8 (-0,2), SV 3,6 (uendret), KrF 5,2 (-0,5), Venstre 4,6 (-0,3) og Rødt 1,5 (+0,1).
Det er ellers verdt å merke seg at Arbeiderpartiets endring fra april til mai er innenfor det som kan skyldes statistiske tilfeldigheter – selv om trenden over flere måneder indikerer det motsatte.
Av partienes endring fra april til mai, er det kun Frps fremgang som er innenfor det statistisk signifikante – gitt at rundt 1.000 personer er spurt i hver av målingene.