KJØPER ISRAELSK: – Jeg begynte å kjøpe for å støtte Israel en gang jeg var på besøk i landet. Nå kjøper jeg fordi produktene er gode, sier IngeborgThue.

Milliard-import fra Israel til Norge

Trusler om boikott mot israelske varer virker dårlig: I år importerer Norge mer fra Israel enn noen gang.

Publisert Sist oppdatert
FAKTA: SSB

Ingeborg Thue er lidenskapelig kjøper av israelske hudprodukter. Hun er i Den Norske Israelsmisjons utsalg i Bergen og tester håndkremer fra Galilea og Dødehavet.

Gjentatte oppfordringer til boikott mot Israel biter ikke på den bergenske kvinnen som gjerne kjøper israelske produkter.

Det gjør det åpenbart heller ikke for nordmenn forøvrig.

De foreløpige tallene fra Statistisk sentralbyrå over norsk utenrikshandel etter tredje kvartal i år viser at importen fra Israel var 753 millioner kroner. Dette er en økning på 18,6 prosent i forhold til rekordåret i fjor.

Den totale importen av israelske varer i hele 2014 ble på 875 millioner kroner.

Mest grønnsaker og frukt

Så langt i år er det importert mest grønnsaker og frukt – for totalt 122,1 millioner kroner, som utgjør en økning på 10,5 millioner i forhold til 2014. Dette er interessant med tanke på at det har vært boikottaksjoner mot slike varer. Deretter kommer elektriske maskiner og apparater for 112,9 millioner kroner, som er omtrent som i fjor.

Økningen dette året er størst på telekommunikasjonsapparater, som er importert for 90,3 millioner, og det er 65,1 millioner kroner mer enn 2014.

Vil ha handel med Israel

UTEN FORLARING: Anniken Huitfeldt (Ap) vet ikke hvorfor Norge handler mer med Israel.

– Hvordan kan importen øke når det stadig snakkes om boikott av israelske varer?

– Jeg har ikke kunnskap om hvilke varer Israel eksporterer, og hva som er årsak til økningen, svarer Huitfeldt.

Ikke bevisst forhold

Partisekretær Kari Elisabeth Kaski i SV mener at det er mange årsaker til at importen fra Israel øker.

– Forbrukerne har nok ikke et bevisst forhold til boikott og hvor varene kommer fra. Økningen skyldes sannsynligvis ikke at norske forbrukere har spesifikt lyst på israelske varer, snarere at Israel produserer varer som det er etterspørsel etter i markedet, sier Kaski.

SV går inn for forbud på salg av varer fra okkupert territorium, og varer og tjenester som er en del av okkupasjonsøkonomien.

– Vi har ingen meninger om varer fra Israel. Varer fra okkupert territorium må merkes tydelig så forbrukerne kan ta standpunkt, påpeker Kari Elisabeth Kaski.

– Gledelig

– Den økte importen av israelske varer er veldig gledelig, og helt i tråd med våre forventninger. Vi er sikker på at dette bare vil øke i årene som kommer, sier Dag R. Abrahamsen, som er leder i Norsk-Israelsk Handelskammer.

Han mener at årsaken til veksten er ganske enkel:

– Forbrukerne opplever at Israel leverer kvalitet på alle nivåer, og at det er et land med stadig ny innovasjoner. Boikott har aldri vært offisiell norsk utenrikspolitikk, og kommer nok heller aldri til å bli det.

Gode kremer

Tilbake blant kremer og julekrybber i oliven hos Israelsmisjonen taler Thue varmt om kremer hun har opplevd har legende effekt.

– Kjøper du israelske produkt fordi du støtter Israel eller fordi kremene er gode?

– Jeg begynte å kjøpe for å støtte Israel en gang jeg var på besøk i landet. Nå kjøper jeg fordi de er gode, sier Thue, som både anbefaler produktene til andre og gir dem i gave.

- Snur ikke

Heller ikke Eldbjørg Therkelsen, som driver gjenbruksbutikken Mamilla i regi av Israelsmisjonen og også ekspederer kremer, merker noe til boikotten.

– Vi merker ikke noen økning, det er mange som kommer hele tiden. Men vi merker heller ikke noe boikott. Jeg kan telle på én hånd de gangene folk har snudd i døra når de får vite at det er Israelsmisjonen som driver butikken, sier hun.

Powered by Labrador CMS